Fotografija: Lana i Leon starija su Elizabetina djeca koja su također dojena/Foto: Martina Čapo
Galerija
Lana i Leon starija su Elizabetina djeca koja su također dojena/Foto: Martina Čapo

Jakov star 12 dana treće je dijete koje doji Bjelovarčanka Elizabeta: "Najvažnija nam je podrška"

"Zaposlena majka ima pravo na pauzu za dojenje u trajanju od dva sata. Žene to moraju znati, a poslodavci omogućiti", istaknula je dr. Čatipović povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenjaBJELOVAR - U organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo te Koordinacijskog odbora projekta Bjelovarsko-bilogorske županije danas je u bjelovarskom Boho parku obilježen Međunarodni tjedan dojenja. Ove se godine on održava pod sloganom: "Omogućiti dojenje: podržati zaposlene roditelje".

U parku je bilo veselo. Osim predsjednice udruge za „Zdravo i sretno djetinjstvo“- pedijatrice Marije Čatipović, župana Marka Marušića, dožupanice Marije Jungić, Gorana Pavlovića – šefa Odjela za ginekologiju i opstetriciju, primalja i medicinskih sestara, najviše pažnje privukli su oni najmlađi. Dakako, djeca i novorođenčad koja su u Boho park stigla u pratnji svojih roditelja.

Uspostava dojenja

Najmlađi je bio Jakov star svega 12 dana. Njegovoj majci Elizabeti koja ima i dvoje starije djece, Lanu i Leona, dojenje je sasvim prirodni čin koji slijedi nakon poroda.

Dožupanica i župan u razgovoru s Elizabotom/Foto: Martina Čapo
Dožupanica i župan u razgovoru s Elizabotom/Foto: Martina Čapo
Elizabeta Mati i 12 dana star Jakov/Foto: Martina Čapo
Elizabeta Mati i 12 dana star Jakov/Foto: Martina Čapo

-Dojenje je sve manje zastupljeno kod mama, pa su stoga ovakve akcije podrške iznimno bitne. Meni je dojenje prirodno i normalno. Ovo mi je treće dijete, a dojila sam svo troje. Ove manifestacije su važne su i treba ih biti još i više, smatra Elizabeta Mati, majka 12 dana starog Jakova. Ona, priznaje nam, poteškoća s uspostavom dojenja nije imala.

-Žene katkad nisu dovoljno educirane, a često puta ih ne podržava niti okolina. A to je jako bitno. Svi bi trebali podržati ženu, pomoći joj, naročito prvih šest tjedana kada bi žena trebala biti posvećena samo svojoj bebi, ističe Elizabeta.

Doktorica Čatipović između ostaloga naglasila je kako je majčino mlijeko ljubav, hrana i lijek. Iako godinama govori o važnosti dojenja, tvrdi kako uvijek na tu temu ima nešto novo što se treba reći. Uostalom, mišljenja je da uvijek iznova treba educirati žene koje tek postaju majke.

Raniji povratak na posao

-Ove godine slogan Međunarodnog tjedna dojenja je ‘Omogućiti dojenje, podržati zaposlene rodilje’. U Narodnim novinama iz 2008. godine stoji da zaposlena i samozaposlena majka ima pravo na pauzu za dojenje u trajanju od dva sata. Može je koristiti jednokratno dva sata ili sat po sat vremena. To se odnosi na djecu do godinu dana. Mi znamo da u našoj zemlji imamo dobar zakon o roditeljskom dopustu i da su nam majke obično po godinu dana kod kuće, ali neke se vraćaju ranije na posao pa moraju znati da imaju pravo na pauzu za dojenje. Isto tako, apelirala bih na poslodavce koji moraju majkama to omogućiti, naglašava doktorica Čatipović.

Dožupanica Marija Jungić, doktorica Marija Čatipović i župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo
Dožupanica Marija Jungić, doktorica Marija Čatipović i župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo
Pedijatrica Marija Čatipović/Foto: Martina Čapo
Pedijatrica Marija Čatipović/Foto: Martina Čapo
Podrška dojenju i svemu što radi dr. Čatipović stigla je od od BBŽ-a i bolnice/Foto: Martina Čapo
Podrška dojenju i svemu što radi dr. Čatipović stigla je od od BBŽ-a i bolnice/Foto: Martina Čapo

Napomenula je kako u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji podržavaju dojenje od 1996. godine. I kako kaže, zaista su rezultati vidljivi.

-Te godine dojenje nam je do mjesec dana bilo 60 posto, sada smo došli do 90 posto. Inače, od 2013. godine smo u programu ‘Županija – prijatelj dojenja’ i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo sve što se u nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja spominje. Znači i grupe za potporu dojenja, i trudničke tečajeve, ali isto tako i vrtiće-prijatelje dojenja, imamo i knjižnicu-prijatelj dojenja. Cijelu zajednicu smo uspjeli aktivirati da nam pomognu u promociji dojenja, zadovoljna je doktorica Čatipović koja nerijetko organizira druženja i kave s majkama i njihovim bebama.

Potporu dojenju došli su pružiti župan Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić.

Veće naknade

- Bjelovarsko-bilogorska županije je svijetli primjer prakse kada govorimo o potpori dojenja. Čestitam doktorici Čatipović i njezinim suradnicima na svemu što godinama čine. Mi kao Županija ne možemo utjecati na zakone, ali možemo utjecati na potpore za novorođenčad. Tako smo prošle godine s 500 kuna naknadu za novorođenčad podignuli na tisuću kuna. Sve ostalo najviše je na roditeljima, prvenstveno majkama, kazao je župan Marko Marušić.

Župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo
Župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Da je dojenje odličan način da se obilježi najvažnija radnja koja slijedi nakon poroda, potvrdio nam je Goran Pavlović, šefa Odjela za ginekologiju i opstetriciju pri bjelovarskoj bolnici.

Goran Pavlović/Foto: Martina Čapo
Goran Pavlović/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Koliko je najbitnija, majke nam kažu i da je najstresnija. Trebaš se naći sam sa sobom i djetetom. Tako da je s naše strane jako važno davati majkama potporu i biti im vjetar u leđa da se dojenje što prije uspostavi. Kada nam nakon 6 tjedana dođu na kontrolu, majke nam znaju reći da je porod ništa naspram onoga što ih je dočekalo kod kuće s dojenjem. Definitivno je to jedan od najtežih, ali i najkorisnijih trenutaka, priznaje Pavlović koji se sa svojim timom trudi majke još u bolnici nkon poroda educirati o dojenju. Primalja je tu, kaže Pavlović, najvažnija karika.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!