Fotografija: Projekt Terme Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Projekt Terme Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar

Grad Bjelovar dobio dozvolu za istraživanje nove bušotine u Korenovu

Iako ta voda nije za piće, odnosno kupanje, sa svojih 70 stupnjeva idealna je za poljoprivrednu proizvodnju i dogrijavanje toplicaBJELOVAR – Hrebakova, kako je mnogi nazivaju, geotermalna priča u Velikom Korenovu, dobila je svoj novi nastavak. Naime, nakon dvije godine pripremnih radova, Grad Bjelovar dobio je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dozvolu za istraživanje geotermalnih potencijala u Velikom Korenovu. Kako se sam Hrebak na društvenim mrežama pohvalio, radi se o gradnji sasvim nove bušotine na dubini od oko 1500 metara gdje se očekuje temperatura vode od 70 stupnjeva. Iako voda nije za piće, ona će biti pogodna za toplinarstvo, grijanje industrijskih hala, poljoprivrednu proizvodnju, odnosno grijanje staklenika ili dodatno dogrijavanje toplica.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Deni Marčinković

Hrebak je potvrdio kako posjeduju idejno rješenje koje uključuje dovod takve vode do centra grada i to trasom stare pruge te potom grijanje, primjerice, bolnice, škola, vrtića i drugih ustanova.

Nije za piće

-Ovo je naša vizija daljnjeg razvoja Bjelovara. Nije lako bilo doći do ovakve dozvole i vjerojatno smo prvi grad koji je u tome uspio. Priroda nam je dala bogatstvo termalnih voda koje nismo baš koristili posljednjih 30 godina. Bjelovar ima potencijal postati mali Island sa svojim „gejzirima“. Imamo odličnu suradnju s profesorima s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i uz njihovu pomoć pretvorit ćemo našu viziju u stvarnost - napisao je gradonačelnik Bjelovara na svom Facebook profilu. 

Za MojPortal.hr Hrebak je potvrdio da ta voda nije za piće, odnosno kupanje jer nije dovoljne kvalitete. Do tog saznanja i do te pretpostavke došli su u suradnji sa strukom, no ta im činjenica nije sporna jer plan kako ovu toplu vodu iskoristiti i unovčiti - već imaju.