Fotografija: Grad Bjelovar osigurao je obroke za 1000 učenika/ Foto: Marko Todorov/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Grad Bjelovar osigurao je obroke za 1000 učenika/ Foto: Marko Todorov/CROPIX (ilustracija)

Besplatne školske obroke za tisuću učenika osigurao i Grad Bjelovar

Vrijednost ovog projekta iznosi gotovo milijun kuna, što je i najveći mogući dobiveni iznos. Inače, cijena školskog obroka je 9 kuna, ali sufinancira se iznos od 5,47 kuna. Razliku će i ove godine financirati Grad, kaže HrebakGrad Bjelovar šestu godinu zaredom osigurao je sredstva za projekt „Djetinjstvo bez gladi“. Riječ je o besplatnim toplim obrocima u školama za djecu koja žive ili su u riziku od siromaštva, pored ostalog stoji u opisu projekta.

Međutim, prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, nije riječ o djeci koja su gladna, odnosno siromašna, već njihovi roditelji nemaju plaću u rangu s europskim standardom.

- U idućoj školskoj godini projektom će biti uključeno tisuću djece iz svih pet bjelovarskih osnovnih škola, koje su ujedno i partneri na projektu. Vrijednost ovog projekta iznosi gotovo milijun kuna, što je i najveći mogući dobiveni iznos. Inače, cijena školskog obroka je devet kuna, ali sufinancira se iznos od 5,47 kuna, a razliku će i ove godine financirati Grad Bjelovar, naglasio je bjelovarski gradonačelnik.

Ispod EU prosjeka

Hrebak je dodao i to da se besplatni obroci, pored ostalih, osiguravaju za djecu čiji su roditelji korisnici prava na doplatak, roditelje s troje ili više djece, a od ove godine u tu skupini ulaze i djeca državljani Ukrajine kojima je priznata privremena zaštita.

Morana Müller Gradečak. Dario Hrebak i Zdravko Pavec/ Foto: Grad Bjelovar
Morana Müller Gradečak. Dario Hrebak i Zdravko Pavec/ Foto: Grad Bjelovar

- Od ukupno 3000 tisuće djece u bjelovarskim školama, ispada da je čak trećina u riziku od siromaštva. Nažalost, prema europskom prosjeku oni ulaze u ti kategoriju, što je još jedan pokazatelj koliko smo ispod prosjeka EU, pored ostalog poručio je Hrebak.

Prema riječima Morana Müller Gradečak, više stručne suradnice za EU projekte iz područja odgoja i obrazovanja, u ovogodišnji projekt uključeno je 25 djece više nego lani.

Veliki angažman

- To ne čudi je dodana kategorija djece iz Ukrajine. Dobro je što se projekt provodi već šestu godinu, pa roditelji znaju kako mogu ostvariti svoje pravo, pored ostalog kazala je Müller Gradečak.

Iako na prvu djeluje jednostavno, ovaj projekt poprilično je kompliciran za realizaciju, ističe Zdravko Pavec, savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport bjelovarske Gradske uprave.

- Za svako dijete se potrebno je pratiti kada je bilo u školi i je li jelo. Budući da svaka škola ima nekoliko stotina učenika uključenih u projekt, za tu evidenciju potreban je veliki broj ljudi, zaključio je Pavec.