Fotografija: Foto: Unsplash
Galerija
Foto: Unsplash

Osigurano milijun kuna za besplatan školski obrok 983 bjelovarskih osnovnoškolaca

"Procjenjuju se da se više od 20 posto djece u Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva te se projektima poput ovog doprinosi rješavanju problema nedostatka hrane za djecu u takvoj situaciji", rekao je HrebakPetu godinu zaredom Grad Bjelovar provodi projekt Djetinjstvo bez gladi kojim se osigurava besplatan topli obrok za djecu koja žive ili su u riziku od siromaštva. Ove školske godine u projekt je uključeno 983-je djece svih pet bjelovarskih osnovnih škola.

 - Istraživanja procjenjuju da se više od 20 posto djece u Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva te se socijalnim projektima poput ovog doprinosi rješavanju problema nedostatka hrane za djecu koja se nalaze u takvoj situaciji. Da je ovaj projekt potreban govori i činjenica da se broj potrebite djece u Bjelovaru, nažalost, udvostručio od početka projekta, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

djetinjstvo bez gladi
djetinjstvo bez gladi

Za ovaj projekt, koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), odobreno je gotovo milijun kuna, a ukupno će biti podijeljeno 174 tisuće školskih obroka. Cijena jednog obroka iznosi 6 kuna, od kojih 5,47 kuna dolazi iz Fonda, a ostatak financira Grad Bjelovar.

 – Zahvaljujem s Gradu na odličnoj suradnji. Svi zajedno pokušavamo se na najbolji način nositi s izazovima koji su pred nama, a konačan cilj nam je sreća naše djece i njihovih roditelja, rekao je Nikola Margetić, ravnatelj 4. osnovne škole Bjelovar. 

Zadovoljstvo uključivanja svih bjelovarskih škola u ovaj projekt iskazala je Andrea Posarić, voditeljica projekta i članica EU tima Grada Bjelovara.

 – Drago mi što svi ravnatelji sudjeluju u ovom projektu već pet godina. Također, moram reći da Grad Bjelovar uvijek izvuče maksimalna sredstva koja su na raspolaganju. Iako zbog situacije s korona virusom postoji mogućnost da ćemo ove godine imati manji broj podijeljenih obroka, najvažnije je da djeca ostvare pravo na to, zaključila je Posarić. 

Plakat projekta "Djetinjstvo bez gladi"/Foto: Deni Marčinković
Plakat projekta "Djetinjstvo bez gladi"/Foto: Deni Marčinković