Fotografija: Osim financijske, obrtnicima je važna i moralna potpora kako bi znali da netko stoji iza njih, rečeno je danas prilikom predstavljanja novih mjera za obrtnike/Foto: Martina Čapo
Galerija
Osim financijske, obrtnicima je važna i moralna potpora kako bi znali da netko stoji iza njih, rečeno je danas prilikom predstavljanja novih mjera za obrtnike/Foto: Martina Čapo

BBŽ za obrtnike raspisuje 13 mjera vrijednih ukupno 5 milijuna kuna

U odnosu na 28. veljaču prošle godine, još uvijek imamo 26 obrta više. Dobar je podatak i kako imamo 126 osoba više prijavljenih na Zavod za mirovinsko osiguranje, kaže Goran Grgić iz Obrtničke komoreBJELOVAR - Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je obrt „G.T.B. Gumeno Tehnička Brtvila“ te je nakon razgovora s vlasnikom obrta, Ivicom Ćurićem prezentirao ovogodišnje županijske mjere za gospodarstvo i obrtništvo. Naime, riječ je o Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj gospodarstva i obrtništva za 2021. godinu, a važno je napomenuti kako je vlasnik obrta G.T.B. Gumeno Tehnička Brtvila Ivica Ćutić i ranije koristio županijske bespovratne potporne mjere.

Nova zapošljavanja

- Obrt sam otvorio 1994. godine i sve do danas nismo bili u blokadi ili zatvoreni. Uvijek smo se borili i tražili poslove, a ova kriza nas je sve potresla. Međutim, nismo odustajali jer važno je bilo zadržati naše radnike. Tim više jer je riječ o specifičnom zanimanju – kazao je Ćurić i dodao kako djelatnike koje zaposli, najprije mora naučiti poslu kako bi tek za nekoliko mjeseci mogao na njih računati u samoj proizvodnji.

Ivica Ćurić zahvalan je na potpori koju osigurava BBŽ/Foto: Martina Čapo
Ivica Ćurić zahvalan je na potpori koju osigurava BBŽ/Foto: Martina Čapo

Trenutno ima četvero zaposlenih, no već idućeg tjedna zaposlit će još jednog djelatnika, a u planu je i još jedno zaposlenje.

- Zahvalni smo Bjelovarsko - bilogorskoj županiji na potporama jer da toga nema sigurno ne bi išli na novu investiciju. Sve smo troškove sveli na minimum jer smo se bojali kako ćemo opstati u krizi, no sada smo, zahvaljujući županijskoj potpori, uredili radionicu koju smo godinama zanemarivali - istaknuo je Ćurić pojasnivši kako potpora iznosi 50 posto od uložene investicije.

Osigurano tržište

Inače, proizvodnja kojom se Ćurić bavi odvija se u dva segmenta – gumenom i brtvenom. Tržište je osim u Hrvatskoj, ovaj obrtnik pronašao i u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji, a širenje proizvodnje u planu je čim kriza popusti.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko - bilogorske županije, Goran Grgić, kazao je kako je obrtnicima u ovoj teškoj, kriznoj situaciji svaka pomoć dobro došla.

Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko - bilogorske županije/Foto: Martina Čapo
Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko - bilogorske županije/Foto: Martina Čapo

-Osim financijske pomoći, obrtnicima je jako važno da znaju da netko stoji iza  njih i da netko vrednuje njihov rad. To je važan korak kako bi mladi ljudi odlučili postati obrtnici, da im možemo reći da je to nešto što će im omogućiti lijep život, da će puno raditi, ali za sebe - istaknuo je Grgić koji smatra da su dobre vijesti kako je broj obrta na području BBŽ još uvijek u blagom porastu.

Zahvaljujući potpori BBŽ, Ćurić se upustio u novu investiciju te je opremio radionicu/Foto: Martina Čapo
Zahvaljujući potpori BBŽ, Ćurić se upustio u novu investiciju te je opremio radionicu/Foto: Martina Čapo

- Ako gledamo  28. veljaču prošle godine, mi još uvijek imamo 26 obrta više. Iako postoji i povećani trend zatvaranja obrta, još se drži trend otvaranja. Dobar je podatak i kako imamo 126 osoba prijavljeno više na Zavodu za mirovinsko osiguranje, što je dokaz da se nešto događa. Pitanje je koliko će obrtnici dugo moći to još držati, no zato je još važnija potpora, kako financijska, tako i moralna - zaključio je Grgić koji podsjeća i na one obrtnike kojima je najteže jer uopće ne mogu raditi, a to su primjerice prijevoznici ili ugostitelji.

Važnost potpora

Župan Damir Bajs kazao je kako su potpore za obrtnike prisutne svake godine, a naročito je važno u vremenu koronakrize.

Obitelj Ćurić već je koristila potpore BBŽ kako bi unarijedili svoj obrt/Foto: Martina Čapo
Obitelj Ćurić već je koristila potpore BBŽ kako bi unarijedili svoj obrt/Foto: Martina Čapo

- Za 2021. godinu otvorit ćemo 13 mjera ukupne vrijednosti pet milijuna kuna. Uz već uobičajene potpore, mislimo i na one obrtnike koji su za vrijeme krize, odlukom Stožera civilne zaštite, bili zatvoreni, te će i oni dobiti potpore. Mislim da je važno znati da naše gospodarstvo i obrtništvo opstaje i napreduje uz pomoć ovakvih mjera – kazao je župan Bajs dodavši kako je domaćin Ćurić prijašnjih godina iskoristio dvije mjere te mu je drago što će se ponovno javiti na javni poziv. Osim kapitalnih investicija, BBŽ podupire i pripremu za EU fondove, zaključio je Bajs.