Fotografija: Vlasnica piterije Zvrk Mira Rajić bavi se proizvodnjom
tradicionalnih domaćih proizvoda od tijesta poput štrukli, bureka, pita i kruha ispod peke/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Vlasnica piterije Zvrk Mira Rajić bavi se proizvodnjom tradicionalnih domaćih proizvoda od tijesta poput štrukli, bureka, pita i kruha ispod peke/Foto: Deni Marčinković

Mira Rajić: "Zahvaljujem se Županiji što ima sluha za nas male obrtnike"

Bjelovarsko-bilogorska županije daje potpore za sufinanciranje dokumentacije kod prijave na fondove EU, potiče certificiranje i uvođenje sustava kvalitete i daje potporu obrtima koji se bave izradom tradicionalnih proizvodaBjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s gospodarstvenicima i obrtnicima o dodjeli županijskih potpora za proteklu godinu.

Mjere su dogovorene s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, a cilj im je unaprjeđenje, proširenje, osiguravanje konkurentnosti poslovanja. Izuzetno tešku situaciju u kojoj su se našli gotovo svi gospodarstvenici u prošloj godini potvrdio je i Jakov Ćorić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske  komore Bjelovar. 

Loše stanje

- Veliki dio gospodarstvenika ove godine nije ostvario gotovo nikakve prihode, a rashodi i troškovi ostali su isti. Održati likvidnost u ovakvih situacijama zaista je veliko umijeće. Nadam se da će se situacija stabilizirati u četvrtom ili petom mjesecu, iako će ovi potresi dodatno utjecati na loše stanje u gospodarstvu, rekao je Ćorić i zahvalio se županu na pomoći našim gospodarstvenicima. 

Dodijeljene potpore odnose se na sufinanciranje dokumentacije kod prijave gospodarstvenika i obrtnika na fondove EU i nacionalne izvore financiranja, poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete, sufinanciranje nastupa na sajmovima, potpora novootvorenim obrtima koji se bave izradom tradicionalnih proizvoda ili usluga te sufinanciranje uvođenje BIKE&BED standarda. 

Više obrtnika nego 2019.

- Prije svega izražavam podršku obrtnicima i ugostiteljima koji i dalje nisu u mogućnosti raditi. Veseli me što će ove potpore dobiti naši najmlađi obrtnici, odnosno oni koji se tek prošle godine ušli u svijet obrtništva. Vjerujem da je njima ova godina bila kud i kamo teža nego nama koji već dugi niz godina imamo razne obrte. Posebno me iznenađuje činjenica da na kraju 2020. godine imamo više obrtnika nego 2019. godine, istaknuo je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, koji se također zahvalio svima u županiji koji su zaslužni za dodjelu ovih potpora.

Bjelovarsko-bilogorska županija ukupno je za gospodarstvo i obrtništvo prošle godine u proračunu osigurala 3,4 milijuna kuna, a jedan dio tih prihoda odnosi se i na 54 zahtjeva u sklopu ovih mjera.

Josip Šamec, vlasnik građevinske tvrtke Šamec i župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs/Foto: Deni Marčinković
Josip Šamec, vlasnik građevinske tvrtke Šamec i župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs/Foto: Deni Marčinković

Potporu Županije iskoristila je i Mira Rajić, vlasnica piterije Zvrk.

- Bavim se proizvodnjom tradicionalnih domaćih proizvoda od tijesta poput štrukli, bureka, pita te kruha ispod peke. Ulazeći u proširenje djelatnosti, odnosno izgradnje proizvodnog objekta, naišla sam na razne barijere gdje je vrlo teško doći do bilo kakvih sredstava. Iskoristila sam mjeru pripremu dokumentacije za izgradnju proizvodne hvale. Zahvaljujem se Županiji što ima sluha za nas male obrtnike i nadam se da će se ta suradnja nastaviti i u budućnosti, poručila je Mira Rajić.

Zadržali likvidnost

Istu mjeru sufinanciranja izrade dokumentacije za prijavu na nacionalne projekte iskoristio je i Josip Šamec, vlasnik građevinske tvrtke Šamec d.o.o.

- Prijavom na nacionalne fondove uspjeli smo zadržati likvidnost, ali i radnike te isplatiti božićnice. Zahvaljujem se Županiji koja je uvijek stajala uz nas i također se nadam da će tako biti i dalje, kazao je Josip Šamec.

Župan Damir Bajs također je istaknuo kako je prošla godina bila jako teška godina za gospodarstvo i obrtništvo.

- Bez obzira na to, naša županija najveći je investitor u ovom dijelu Hrvatske. Građevinske investicije prijeći će iznos od pola milijarde kuna i time će biti pružena mogućnost građevinarima i srodnim djelatnostima da dođu do posla. Moramo biti optimisti i nadati se da će 2021. godina biti puno bolja, zaključio je župan Damir Bajs.