Fotografija: Montirali su konstrukcijske ploče, na njih postavili parapropusnu filiju te sve poletvali/Foto: Mario Barać
Galerija
Montirali su konstrukcijske ploče, na njih postavili parapropusnu filiju te sve poletvali/Foto: Mario Barać

Obrtnici iz Pakaca i Lipika uz pomoć sugrađana sami sanirali krovište na Domu obrtnika

Obrtnici su od 2016. u materijal za obnovu Doma uložili oko 200.000 kuna. Sav rad se na njemu odrađuje volonterski, a njihovu akciju financijski su pomogli i obrtnici iz drugih županija. E, to je kolegijalnost...Dvodnevnom radnom akcijom proteklog vikenda odrađena je obnova i sanacija krovišta na objektu budućeg Doma obrtnika u Pakracu što je bio jedan od najzahtjevnijih zahvata u sanaciji i obnovi ovog objekta.

Tijekom subote i nedjelje u akciji je sudjelovalo oko 25 ne samo članova Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika nego i ostalih sugrađana i prijatelja. 

Pomagali i sugrađani

S krovišta je uklonjen stari crijep, zamijenjene su neke od starih i dotrajalih greda, potom su montirali konstrukcijske ploče, na njih postavili paropropusnu foliju te sve poletvali. Uz još neke preinake koje će biti potrebno napraviti, prekrivanje crijepom i limarski radovi planirani su kroz desetak dana, doznajemo od Davora Lepke, predsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.

Kada se ozbiljno radi, treba i nešto ozbiljno pojesti/Foto: Mario Barać
Kada se ozbiljno radi, treba i nešto ozbiljno pojesti/Foto: Mario Barać

- Prva poslijeratna obnova krovišta rađena je u obnovi i odrađena je dosta loše, a i cijela krovna konstrukcije je bila preteška pa je pritiskala zidove i ploču. Zato je promjena krovišta bila izuzetno važna. Vrijednost uloženog materijala je oko 20 tisuća kuna, a ukupna vrijednost radova je sigurno puno veća s obzirom na to da ne plaćamo majstore odnosno sve je odrađeno volonterski“, kaže Lepka. 

Na pitanje koliko je do sada uloženo u obnovu Doma obrtnika, Lepka odgovara:

- Jako teško je to procijeniti jer skoro sav rad na Domu donirali su majstori i radnici, odnosno odrađen je volonterski. Od 2016. do sada je samo u materijal uloženo oko 200 tisuća kuna, a da smo plaćali i majstorski rad, vjerojatno bi ukupan trošak bio još toliko. Uglavnom, detaljniju analizu troškova ćemo napraviti kada završimo obnovu.

Obrtnička sredstva

Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika ovaj je tada ruševan objekt veličine 13,5 x 14,5 metara kupilo 2007. godine od Grada Pakraca za 150 tisuća kuna od čega je 100 tisuća dala Hrvatska obrtnička komora, a ostalih 50 tisuća su bila vlastita obrtnička sredstva. Dodatnih oko 30 tisuća je uloženo u izradu projekte dokumentacije. Ubrzo su stvari za obrtnike krenule na loše zbog novog obračuna raspodjele komorskog doprinosa što je Udruženju značajno smanjilo prihode. Do 2015. je Udruženje imalo i trošak plaće rada tajnice, a iste godine su, zahvaljujući Pakračaninu Gojku Brzici riješili priključak električne energije. 

S krovišta je uklonjen stari crijep, zamijenjene su neke od starih i dotrajalih greda/Foto: Mario Barać
S krovišta je uklonjen stari crijep, zamijenjene su neke od starih i dotrajalih greda/Foto: Mario Barać

Tada je krenula i akcija prikupljanja priloga od udruženja i komora iz cijele Hrvatske. Odazvalo se dvadesetak udruženja, najizdašnija je bila Obrtnička komora Splitsko - dalmatinske županije s 11 tisuća kuna, a ukupno su skupili 42 tisuće kuna što je bilo dovoljno za nabavku i postavljenje stolarije i zatvaranje zgrade. Uslijedile su brojne radne akcije kroz koje se u etapama radila obnova Doma obrtnika. 

Nimalo bezopasan posao na krovu/Foto: Mario Barać
Nimalo bezopasan posao na krovu/Foto: Mario Barać

Lepka je siguran da bi obnova Doma obrtnika do sada već bila završena i da bi svečano otvorenje već bilo obavljeno, da nije bilo dobro poznatih problema s koronom.

Slijedi izgradnja pročelja

- Naš redovan godišnji prihod od komorskog doprinosa je između 65 i 70 tisuća kuna, a prošle godine smo zbog pandemije izgubili jedan kvartal, dakle četvrtinu ili oko 17 tisuća kuna. Ipak, nadam se da ćemo ove godine uspjeti završiti višegodišnju obnovu našeg Doma - najavljuje Lepka.

A da bi obnova bila završena, preostalo je još odraditi gletanje i krečenje prostora u prizemlju.  

Poslijeratna obnova krovišta loše je odrađena pa je sada potrebno sve napraviti po pravilima struke/Foto: Mario Barać
Poslijeratna obnova krovišta loše je odrađena pa je sada potrebno sve napraviti po pravilima struke/Foto: Mario Barać

Obnovom krova obrtnici su dobili i veliki prostor u potkrovlju koji u budućnosti može biti iskorišten za stanove, a da bi mogao biti u upotrebi, morat će napraviti stepenište. 

- O tome ćemo tek razmišljati kao i o mogućnosti da u upotrebu stavimo atraktivnih tridesetak kvadrata podruma.

Najveći zahvat koji je još ostalo odraditi je izgradnja pročelja na Domu. Potreban materijal za fasadu nam je kroz donaciju osigurao naš kolega obrtnik Ružička, a mi smo osigurali potrebnih oko 50 tisuća kuna za plaćanje radova izgradnje pročelja koje će raditi naši kolege obrtnici iz Udruženja, koji su iskazali minimalnu cijenu radova. Osim uz naše redovne prihode, sredstva za obnovu smo osigurali i kroz donacije i pomoć Hrvatske obrtničke komore i gradova Pakraca i Lipika koji nas i inače financijski podržavaju u obnovi i našim ostalim akcijama. 

U akciji je sudjelovalo oko 25 ljudi, ne samo obrtnika nego i ostalih sugrađana i prijatelja/Foto: Mario Barać
U akciji je sudjelovalo oko 25 ljudi, ne samo obrtnika nego i ostalih sugrađana i prijatelja/Foto: Mario Barać

S obzirom na to da smo za potrebe radova na obnovi krovišta oko Doma postavili skelu, nadam se da ćemo i radove na pročelju napraviti čim prije, dok je skela postavljena oko doma“, najavljuje Lepka. 

Povećan broj obrtnika

Zanimalo me je jesu li i u kojoj mjeri problemi s koronom utjecali na brojnost obrtnika na području Pakraca i Lipika, a sudeći po Lepkinim podacima, korona nije utjecala na smanjenje broja obrtnika. Čak suprotno! Prema podacima od 1. studenog 2020. Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika ima registrirano 185 obrta, što je 15 više u odnosu na 2019. godinu.

- Sigurno da su ključne sve povoljnije mjere za zapošljavanje, a posljednjih godina je primjetan sve veći broj aktivnih, mladih obrtnika koji daju važnu energiju u radu Udruženja. Općenito, jako sam zadovoljan podrškom koju mi obrtnici imamo u našim institucijama, prije svega u HOK-u i gradovima Pakracu i Lipiku. Vesele me i međusobni korektni i odlični odnosi obrtnika, a dokaz da smo dobro prihvaćeni u zajednici u kojoj živimo je i ova zadnja akcija. U nju su se svojim radom uključili i naši sugrađani koji nemaju veze s obrtom ili Udruženjem, ali su nam na ovaj način pomogli i na tome sam im zahvalan - zaljučuje Lepka.

Nema radova bez barjaka/Foto: Mario Barać
Nema radova bez barjaka/Foto: Mario Barać

Učvrščivanje materijala prije slanja na krov/Foto: Mario Barać
Učvrščivanje materijala prije slanja na krov/Foto: Mario Barać

Svi radovi odrađeni us volonterski/Foto: Mario Barać
Svi radovi odrađeni us volonterski/Foto: Mario Barać

Radovi na krovištu/Foto: Mario Barać
Radovi na krovištu/Foto: Mario Barać

Zgrada Obrtničkog doma u Pakracu/Foto: Mario Barać
Zgrada Obrtničkog doma u Pakracu/Foto: Mario Barać