Fotografija: Nastavlja se izuzetno popularna županijska mjera/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nastavlja se izuzetno popularna županijska mjera/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ nastavlja sufinancirati kamatu za kreditiranje proljetne sjetve: "Interes je sve veći"

"U 2022. godini za ovaj poziv izdvojili smo gotovo 138 tisuća eura, a u prošloj godini taj iznos narastao je na gotovo 160 tisuća eura", kaže župan MarušićBjelovarsko-bilogorska županija i ove će godine sufinancirati kamate za kreditiranje proljetne sjetve, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

- Našim poljoprivrednicima želimo pomoći tako da im kamatna stopa bude što niža. Ciljano smo potpisivanje ugovora napravili u ovo vrijeme, kada je prema informacijama s terena, cijena repromaterijala do 30 posto niža. Dobivena sredstva poljoprivrednici mogu koristiti za nabavu sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstava. Nadalje, korisnici kredita mogu biti fizičke i pravne osobe koje su upisane u upisnih poljoprivrednih gospodarstva u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, a vlasnici su ili korisnici poljoprivrednih zemljišta ili gospodarskih objekata i imaju prebivalište ili sjedište u BBŽ, pojasnio je župan Marko Marušić.

Župan je izrazio zadovoljstvo što je interes za ovu kreditnu liniju svake godine sve veći/ Foto: Deni Marčinković
Župan je izrazio zadovoljstvo što je interes za ovu kreditnu liniju svake godine sve veći/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, iznosi kamata variraju od banke do banke, a tri posto kamatne stope plaćat će Županija, dok korisnik plaća razliku.

Rastu ulaganja u poljoprivredu

- Veseli me da je interes za ovu kreditnu liniju iz godine u godinu sve veći. Konkretno, u 2022. godini za ovaj poziv izdvojili smo gotovo 138 tisuća eura, a u prošloj godini taj iznos narastao je na gotovo 160 tisuća eura. Nadalje, veseli me i to da su naša ukupna izdvajanja za poljoprivredu iz godine u godinu sve veća i veća, sukladno stabilizaciji naših financija te njihovim odgovornim i racionalnim trošenjem. Točnije, 2021. godine ta izdavanja iznosila su 242 tisuće eura, godinu dana kasnije 358 tisuća eura, dok smo lani izdvojili 460 tisuća eura, a za ovu smo u proračunu osigurali 504 tisuće eura, naglasio je župan Marušić.

Ugovor je potpisan sa svih šest banaka koje djeluju na području BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Ugovor je potpisan sa svih šest banaka koje djeluju na području BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da je najmanji iznos kreditiranja 665 eura, dok je najveći 133.000 eura. Nadalje, na konferenciji je rečeno i to da je ugovor potpisan sa svih šest banaka koje djeluju na području BBŽ. 

20 godina duga suradnja

Zadovoljstvo postignutom suradnjom u ime bankara iskazao je Igor Topljak, predstavnik Erste banke.

- Drago nam je što imamo priliku dati podršku poljoprivrednicima s područja BBŽ. Naša suradnja traje preko 20 godina, čime potvrđujemo potrebu, ali i spremnost u ovom izazovnoj situaciji za proizvođače. Do sada smo uspješno kreditirali preko 5200 poljoprivrednika u ukupnom iznosu većem od 26 milijuna eura. Nadalje, lani smo kreditirali preko 150 poljoprivrednika, od koji je dvije trećine fizičke osobe koje obrađuju relativno male površine, zaključio je Topljak.

Igor Topljak i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Topljak i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!