Fotografija: Županija sufinancira tri posto kamate za proljetnu sjetvu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Županija sufinancira tri posto kamate za proljetnu sjetvu/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ ove godine sufinancira tri posto kamate za proljetnu sjetvu: "Prošla godina bila rekordna"

Riječ je o nastavku dobre prakse koja svake godine rezultira sve većim brojem poljoprivrednika koji koriste ovu mogućnost. Troškovi repromaterijala su narasli, stoga na im na ovaj način želimo pomoći, kaže MarušićBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao je danas ugovore sa šest poslovnih banaka o subvenciji kreditiranja proljetne sjetve. 

Ugovor je potpisan sa šest banka/ Foto: Deni Marčinković
Ugovor je potpisan sa šest banka/ Foto: Deni Marčinković

- Riječ je o nastavku dobre prakse koja svake godine rezultira sve većim brojem poljoprivrednika koji koriste ovu mogućnost. Troškovi repromaterijala su narasli, stoga na im na ovaj način želimo pomoći. Za ovu godinu sufinancirat ćemo tri posto kamate, što je novima, budući da su kamate porasle. Prošle godine zaprimili smo 255 zahtjeva fizičkih i pravnih osoba, a realizirana su njih 203. Ukupan iznos tih kredita iznosio je 41 milijun kuna, a za subvenciju kamata Županija je izdvojila oko 1,3 milijuna, naglasio je župan Marušić.

2022. oboren rekord

Dodao je i to da ga veseli što su zasijane nikad veće površine raznih kultura.

- Od 2004. godine, od kada županija provodi ovu mjeru, prošla godina bila je rekordna, a posijano je više od 13 tisuća hektara zemlje. To je dokaz da suradnja s poljoprivrednica daje rezultate, poručio je Marušić dodavši da će poziv biti raspisan već dana na web stranicama Županije.

Marko Marušić i Zlatko Pavičić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i Zlatko Pavičić/ Foto: Deni Marčinković

Resorni pročelnik Zlatko Pavičić kazao je da je namjena kredita kupovina sjemena, presadnica, mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava.

Poljoprivrednici uredne platiše

- Na poziv se mogu javiti sve fizičke i prave osobe upisane u upisnik pri Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, a koji površine i adrese imaju na području BBŽ. Minimalan iznos kredita je 660 eura, dok je maksimalan 133 tisuća eura. Vrijeme trajanja kredita je 10 mjeseci, a javni poziv bit će otvoren do 5. svibnja, rekao je Pavičić.

Inače, ugovori su potpisani s PBZ-om, Zagrebačkom bankom, Erste bankom, Podravskom bankom, HPB-om i OTP-om. Recimo i to da su kamate po ovim kreditima za tekuću godinu kreću između 4 i 5 posto, a njihovo povećanje komentirao je Igor Topljak, predstavnik Erste Banke.

Predstavnici banka/ Foto: Deni Marčinković
Predstavnici banka/ Foto: Deni Marčinković

- Drago mi je što zajedničkim djelovanjem sudjelujemo u podizanju kvalitete i konkurentnosti poljoprivrede u BBŽ. Do sada smo kreditirali više od 5,5 tisuća poljoprivrednika, a plasirano je više od 30 milijuna eura kredita. Prošle godine realizirano je 3,5 milijuna eura vrijednih kredita, a većina njih plasirana je malim poljoprivrednicima i fizičkim osobama. Što se tiče kamata, njihovo povećanje odraz je trenda u državi, regiji odnosno cijeloj Europi. Naime, radi se o reakciji na aktivnosti centralnih banaka, uslijed kojih dolazi do podizanja referentnih kamatnih stopa. Konkretno, poskupio je izvor financiranja novca kojeg banke plasiraju dalje, stoga su porasle kamate svih kredita, pojasnio je Topljak dodavši da već tradicionalno ova linija ima izuzetno malu stopu nevraćanja kredita, a poljoprivrednici u pravilu kredi vrate prije ponovnog zaduženja. 

Igor Topljak i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Topljak i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!