Fotografija: Direktorica tvrtke Geoda Željka Sladović sa županom Markom Marušićem/Foto: BBŽ
Direktorica tvrtke Geoda Željka Sladović sa županom Markom Marušićem/Foto: BBŽ

Marko Marušić: "Naša županija je bogata geotermalnim izvorima, moramo to iskoristiti"

Južni dio županije bio bi bolji za toplinarstvo, odnosno za iskorištavanje potencijala za potrebe grijanja lokalne zajednice, eventualno za bazene te za poljoprivreduZagrebačka tvrtka Geoda consulting d.o.o. izradit će za Bjelovarsko-bilogorsku županiju procjenu njezina geotermalnog potencijala, javljaju iz BBŽ-a.

Nakon provedenog postupka javne nabave, ugovor je sa županom Markom Marušićem potpisala direktorica Geode Željka Sladović koja smatra da županija ima potencijal i za direktnu i indirektnu proizvodnju geotermalne energije.

Staklenici i sušare

- Direktna proizvodnja je toplinarstvo, a indirektna je proizvodnja struje za što je potrebna gradnja elektrane kao npr. u Cigleni. Postoje naznake da bi južni dio županije bio bolji za toplinarstvo, odnosno za iskorištavanje potencijala za potrebe grijanja lokalne zajednice, eventualno za bazene te za cijeli spektar mogućnosti korištenja geotermalne energije u poljoprivredi, od staklenika do različitih vrsta sušara. Zapravo vi možete poljoprivredu usmjeriti prema resursu koji imate – kazala je direktorica Geode Željka Sladović.

Optimističan je i župan Marko Marušić.

- Prema svim pokazateljima, naša županija je bogata geotermalnim izvorima, a ja mislim da je trenutak u kojem smo krenuli u to više nego dobar jer su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana Bjelovarsko-bilogorske županije. Mi dugoročno promišljamo o stanju u prostoru i tome kako na najbolji mogući način iskoristiti potencijale i prirodne resurse koje imamo. Želimo privući investitore i omogućiti im ulaganja jer se sve više pokazuje koliko su alternativni izvori energije važni. Ja sam vrlo optimističan, a nadam se da će moj optimizam potvrditi i rezultati analize koju bismo trebali dobiti za 40-tak dana – istaknuo je župan Marušić.

Korištenje u porastu

Direktno korištenje geotermalnih izvora u nas je u posljednje vrijeme u porastu. Početna ulaganja su skupa, kaže Sladović, ali kontinuitet, niska cijena, neovisnost o vremenskih utjecajima te korištenje relativno malog prostora za eksploataciju razlozi su koji privlače investitore.

Trenutačno u Hrvatskoj imamo 16 istražnih prostora i sedam eksploatacijskih polja geotermalne energije, kažu u BBŽ-u.