Fotografija: Damir Lneniček bio je u službenom posjetu Islandu/Foto: Privatni album
Galerija
Damir Lneniček bio je u službenom posjetu Islandu/Foto: Privatni album

Lneniček nakon posjeta Islandu: "Želimo iskoristiti termalne izvore za grijanje ovih objekata..."

"Kontaktirat ćemo specijalizirane tvrtke kako bismo od stručnjaka dobili mišljenja i smjernice kako najučinkovitije možemo iskoristiti naše termalne izvore", kaže Lneniček
Već dugo se po daruvarskim ulicama vrti priča kako bi e njegovi prirodni izvori termalne vode trebali iskoristiti za grijanje kućanstava jer bi se tako mogla uštedjeti velika količina novca koji se troši na struju, plin ili drva. 

I nije to loša ideja, ali ima jednu veliku manu - daruvarski termalni izvori nisu dovoljno topli da bi se taj plan mogao ostvariti. 

Potvrdio nam je to u razgovoru i gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček koji je, s još nekoliko hrvatskih župana, gradonačelnika i načelnika, krajem mjeseca službeno posjetio Island i Mađarsku. Cilj ovog posjeta bio je upoznavanje s radom lokalne uprave u te dvije države, ali na Islandu je najzanimljivije bilo upravo upoznavanje s njihovim načinom iskorištavanja geotermalnih izvora za grijanje. 

<p>Hrvatska delegacija tijekom obilaska islandskog postrojenja/Foto: Privatni album</p>

Hrvatska delegacija tijekom obilaska islandskog postrojenja/Foto: Privatni album

- Island je zanimljiv jer imaju izuzetno visoku iskoristivost geotermalne energije i tu možemo pokupiti neka iskustva koja bi se mogla primijeniti i u Daruvaru. Naime, Island ima maksimalnu iskoristivost geotermalne energije i preko 90 posto kućanstava se grije putem geotermalnih izvora. No, tamo su temperature termalnih voda značajno više nego kod nas pa je i iskoristivost puno bolja. Razlog su, naravno, njihovi još uvijek aktivni vulkani zbog kojih je i voda pod zemljom bitno toplija - govori Lneniček, ali i dodaje kako ipak postoji način za potencijalno iskorištavanje daruvarskih termalnih izvora. 

<p>Vanjski dio postrojenja za iskorištavanje geotermalnih izvora/Foto: Privatni album</p>

Vanjski dio postrojenja za iskorištavanje geotermalnih izvora/Foto: Privatni album

Naime, kaže kako je jasno da Daruvar nikad neće moći postići iskoristivost geotermalnih izvora poput Islanda upravo zbog velikih razlika u temperaturi, ali smatra kako bi se domaći izvori mogli iskoristiti za dogrijavanje velikih objekata koji se nalaze u njihovoj blizini. 

<p>Gradonačelnik Damir Lneniček tijekom obilaska postrojenja na Islandu/Foto: Privatni album</p>

Gradonačelnik Damir Lneniček tijekom obilaska postrojenja na Islandu/Foto: Privatni album

- Mogli bismo uz pomoć termalnih izvora dogrijavati hotel Termal, budući Veteranski centar i novi bolnički paviljon koji će se tek izgraditi. Primjerice, Termalni vodeni park godišnje na struju potroši negdje oko 350.000-400.000 kuna što nije mali iznos. To znači da sam hotel Termal ima još više troškove struje, a imat će ih i Veteranski centar kad se završi. Dakle, samo na ta tri objekta ušteda bi bila značajna kaže Lneniček.

<p>Hrvatska delegacija na prezentaciji/Foto: Privatni album</p>

Hrvatska delegacija na prezentaciji/Foto: Privatni album

No, koliko je takav plan doista ostvariv?

- Planiramo kontaktirati specijalizirane tvrtke kako bismo od stručnjaka dobili mišljenja i smjernice na koje načine najučinkovitije možemo iskoristiti naše termalne izvore. To je i u skladu s ciljevima Europske unije da se poveća upotreba obnovljivih izvora energije. Mogli bismo dakle, ono što nam je priroda dala, iskoristiti, ali samo jednim dijelom jer, kažem, ne možemo postići učinkovitost kakvu ima Island. U Daruvaru se nikad sva kućanstva neće moći grijati uz pomoć termalnih izvora, to jednostavno nije izvedivo - kaže Lneniček.

<p>Grotlo vulkana s geotermalnim izvorom/ Foto: Privatni album</p>

Grotlo vulkana s geotermalnim izvorom/ Foto: Privatni album

Tijekom posjeta Islandu i Mađarskoj izaslanstvo hrvatskih župana, gradonačelnika i načelnika upoznalo se i s tamošnjim uređenjima lokalne samouprave i njihovim načinom funkcioniranja. 

- Zanimljivo je da Mađarska ima puno više općina i gradova od Hrvatske. Istina je i da je Mađarska puno veća država, ali je rascjepkanija i ne namjeravaju ukidati ili spajati svoje lokalne jedinice. Naprotiv, imaju više podjela, kako regionalnih tako i lokalnih - kazao je Lneniček. 

<p>Unutrašnjost geotermalne elektrane/Foto: Privatni album</p>

Unutrašnjost geotermalne elektrane/Foto: Privatni album

<p>Island uz pomoć geotermalnih izvora grije 90 posto kućanstava/Foto: Privatni album</p>

Island uz pomoć geotermalnih izvora grije 90 posto kućanstava/Foto: Privatni album

<p>Hrvatska delegacija/Foto: Privatni album</p>

Hrvatska delegacija/Foto: Privatni album