Fotografija: Saborski zastupnik Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Saborski zastupnik Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Bajs u Sabor uputio dopunu zakona: "Programi u školama ne smiju se ukinuti bez suglasnosti osnivača"

"Ministar Fuchs kao da je uzeo spužvu i na školskoj ploči obrisao dio srednjoškolskog sustava izvan velikih centara. To se primarno odnosi na gimnazijske programe u Grubišnom Polju, Čazmi i drugdje", kaže BajsZastupnici u Hrvatskom saboru Ivana Posavec Krivec i Damir Bajs održali su u jučer konferenciju za medije s temom „Gubimo li pravo upisa u prve razrede srednje škole izvan velikih centara?“ te najavili dopunu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Damir Bajs iz Kluba zastupnika Fokusa i nezavisnih zastupnika upozorio je kako nije dobro da se bez suglasnosti osnivača, odnosno županija, ukidaju škole u manjim sredinama.

Ukidanje deficitarnih zanimanja

-Pred učenicima i roditeljima jedna je od važnijih odluka u životu, a to je upis u prvi razred srednje škole, koja im u mnogome određuje daljnji tijek života. Tu odluku za ovu školsku godinu 2022./2023. je i učenicima i roditeljima otežao resorni ministar Fuchs, koji je svojom odlukom o upisima smanjio broj upisnih mjesta, a što je još važnije ukinuo je 148 razrednih odjela. S razlogom je to izazvalo i izniman interes u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u kojem je dano 972 komentara, što nije niti čudo jer ministar, kao da je uzeo spužvu i na školskoj ploči obrisao dio srednjoškolskog sustava izvan velikih centara. To se primarno odnosi na gimnazijske programe u Grubišnom Polju, Ivanić-Gradu, Slatini, Čazmi i drugdje, zatim strukovne programe gdje se nelogično u Dubrovniku i Opatiji ukidaju razredna odjeljenja deficitarnih zanimanja kao što su kuhari i konobari, a uz to su ukinuti i programi za nacionalne manjine, te programi za djecu s posebnim potrebama što je posebno zabrinjavajuće, rekao je Bajs.

Učenici s teškoćama

-Također, sam prijedlog odluke ničim nije obrazložen te sam kao saborski zastupnik tražio od ministra da se obrazlože razlozi koji su ih naveli da naprave tako velike promjene u odnosu na prijedloge koje su dobili od osnivača i samih srednjih škola. Prijedlog dopune zakona, koji smo uputili u saborsku proceduru, je kratak, ali govori o tome da se ovakve odluke mogu donijeti samo uz suglasnost osnivača. Smisao toga je da se izmijeni situacija gdje se građane, ali i škole i osnivače upućuje isključivo na e-savjetovanje, koji bi trebali biti partneri Ministarstvu u donošenju ovakvih odluka.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Prijedlogom odluke smanjuje se broj razrednih odjela sa 68 na 62 pa se ukidaju razredni odjeli Opće gimnazije Srednje škole Bartola Kašića u Grubišnom Polju, razredni odjel Srednje škole Čazma, gimnazijski odjel u Gimnaziji Daruvar, a na što se nadovezuje i da će Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar ovakvom odlukom Ministarstva ostati bez smjera turističko-hotelijerski komercijalist te Obrtnička škola Bjelovar bez smjera automehaničar.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je prijedlog da se Tehničkoj školi Daruvar smanjuje upisna kvota za učenike s teškoćama, a da se same škole i osnivač (Bjelovarsko-bilogorsku županiju) pozivaju na e-savjetovanja sve zainteresirane umjesto da zajedno o tome partnerski odlučuju. U međuvremenu, Grad Zagreb ima 44 odobrenih odjela više“ zaključio je Bajs.