Fotografija: Riječ je o izložbi koja daje presjek djelatnosti i značaja ove tvornice u proteklih sto godina, a koja je prvi put postavljena u Požegi prošle godine povodom stote obljetnice postojanja/Foto: Pakrački list
Galerija
Riječ je o izložbi koja daje presjek djelatnosti i značaja ove tvornice u proteklih sto godina, a koja je prvi put postavljena u Požegi prošle godine povodom stote obljetnice postojanja/Foto: Pakrački list

100 GODINA ZVEČEVA: "Izložbu u Pakracu otvorila zaposlenica koja je osmislila etiketu Brandyija"

Tijekom povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle. 1964. nastaje kultna čokolada Mikado, a zatim i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti…PAKRAC - „Slatki život - 100 godina tvornice Zvečevo“, naziv je gostujuće izložbe Ivane Domanović, kustosice Gradskog muzeja Požega koja je sinoć otvorena u Muzeju grada Pakraca.

Kako je na početku svečanosti otvorenja rekla Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, riječ je o izložbi koja daje presjek djelatnosti i značaja ove tvornice u proteklih sto godina, a koja je prvi put postavljena u Požegi prošle godine povodom stote obljetnice postojanja, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

-Zvečevo je svima ostalo zapamćeno u kolektivnom sjećanju kao važan dio industrijske hrvatske i slavonske baštine, a vjerujem da i danas najmlađi odrastaju uz njihove slatke proizvode, istaknula je Hihlik.

Veza sa švicrskom tvornicom Nestle

Autorica Ivana Domanović napomenula je kako se ovom izložbom željelo istaknuti javnosti sakrivene i zaboravljene detalje i pokušati približiti važnost i veličinu ove tvornice. Primjerice, tvornica je  1921. godine osnovana kao „Stock Cognac Medicinal“ da bi 1924. godine započela s proizvodnjom čokolade. Tijekom svoje povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle što je najveća prehrambena industrija na svijetu. 1964. nastaje Mikado, prva čokolada s rižom na svijetu, a tih godina nastaju i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti… i drugi. Zvečevo je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda, dodala je Domanović. 

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Izložba je podijeljena u četiri osnovna dijela. Prvi govori o osnivanju i radu tvornice, drugi je dio posvećen povijesti pogona alkohola što je i najstariji pogon u tvornici, potom pogonu s njegovim proizvodima. U četvrtom dijelu govori se o radnicima, radu u pogonu, tvorničkim vatrogascima i mehaničarima te značajnoj ulozi „Zvečeva“ u razvoju sporta u Požegi.

Bivša zaposlenica

Budući da je izložba prvenstveno posvećena sadašnjim i bivšim radnicima, pakračko gostovanje ove izložbe otvorila je naša sugrađanka Cvija Grčević, bivša zaposlenica „Zvečeva“ koja je početkom 1980.-tih godina bila zaposlena u odjelu marketinga, a osobno je radila na osmišljavanju i izradi jubilarne etikete alkoholnog pića „Brandy“ povodom 60. obljetnice „Zvečeva“.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Svečanost otvorenja uljepšali su i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac Josip Gašpar na gitari i Dominik Švajghart na harmonici, a ovu vrijednu i zanimljivu izložbu građani mogu pogledati do 31. siječnja u Muzeju grada Pakraca, piše Pakrački list.

Foto: Davor Pongracic, CROPIX
Foto: Davor Pongracic, CROPIX

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!