Fotografija: Mjesec hrvatske knjige: "U Pakrac stižu poznati hrvatski književnici Zoran Ferić I Ivana Šojat"/Foto: Gradska knjižnica Pakrac, CROPIX
Galerija
Mjesec hrvatske knjige: "U Pakrac stižu poznati hrvatski književnici Zoran Ferić I Ivana Šojat"/Foto: Gradska knjižnica Pakrac, CROPIX

U Pakrac stižu poznati hrvatski književnici Zoran Ferić, Ivana Šojat i Zoran Žmirić

Ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu



PAKRAC - U subotu, 15.10. službeno je započeo još jedan Mjesec hrvatske knjige - nacionalna manifestacija posvećenja knjizi i čitanju, koju po odluci Ministarstva kulture i medija organiziraju Knjižnice grada Zagreba. U obilježavanje se uključila i Gradska knjićica Pakrac.

Moto „Misli na sebe – čitaj“

Od 15.10. do 15.11. knjižnice, knjižare i nakladnici svojim raznovrsnim programima i aktivnostima pojačano promiču kulturu čitanja i knjigu kao neizostavne sastavnice osobnog razvoja svakog pojedinca, ali i društva u cjelini. Svake godine Programski odbor MHK bira središnju temu i vizualno rješenje - ovogodišnji MHK odvija se pod motom „Misli na sebe – čitaj“, a tema manifestacije glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević u knjižnici/Foto: Compas.hr
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević u knjižnici/Foto: Compas.hr

Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.

Književna gostovanja i pričaonice

-Pakračka knjižnica uključuje se u MHK 2022. bogatim programom za sve generacije - čak 3 sjajna književna gostovanja, čitaonice i pričaonice, akcije, posjeti, natječaji - pregledajte program na plakatu, zabilježite si datume i dođite u knjižnicu, poručuju iz Gradske knjižnice Pakrac.

Prva aktivnost koja je odražana bila je namijenjena djeci. Riječ je o Dječjem kutku muzeja i knjižnice koji se održao jučer na Trgu bana J. Jelačića, u sklopu Slavonskog banovca.

Pakračani će u narednim danima i tjednima pak, između ostaloga, moći uživati u gostovanjima poznatih hrvatskih književnika poput Ivane Šojat, Zorana Ferića i Zorana Žmirića.

Detaljan program i sve aktivnosti u pakračkoj knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige ožete pogledati na plakatu koji se nalazi ispod teksta.

Detaljan program i sve aktivnosti u pakračkoj knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige/Foto: Gradska knjižnica Pakrac
Detaljan program i sve aktivnosti u pakračkoj knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige/Foto: Gradska knjižnica Pakrac

Ivana Sojat/Foto: Jakov Prkic/CROPIX
Ivana Sojat/Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Pisac Zoran Feric fotografiran u svom domu/Foto: Boris Kovacev/CROPIX
Pisac Zoran Feric fotografiran u svom domu/Foto: Boris Kovacev/CROPIX