Fotografija: Gordan Klasić na pobjedničkom postolju u Virovitici/ Foto: Privatni album
Galerija
Gordan Klasić na pobjedničkom postolju u Virovitici/ Foto: Privatni album

Mlada nada bjelovarskog powerliftinga: "U jednom treningu podignem 10 tona"

Kroz mjesec, dva i službeno ćemo oformiti Powerlifting klub „Bjelowbar“ te se preseliti u jedan prostor u centru grada, gdje planiramo urediti „pravu“ teretanu, kazao je Gordan Klasić



Bjelovarčanin Gordan Klasić pobjednik je Eluir Classic powerlifting turnira u kategoriji do 105 kilograma, koji se proteklog mjeseca održao u Virovitici. Podignuvši ukupno 690 kilograma u sve tri discipline, squatu (čučanj), bench pressu (potisak s klupe) i deadliftu (mrtvo dizanje), 25-godišnji Bjelovarčanin osim pobjede u svojoj kategoriji, osvojio je i odlično treće mjesto u ukupnom poretku na ovom natjecanju, na kojemu je nastupilo više od 60 natjecatelja.

Bjelovar dobiva novi klub

Taj uspjeh tim je veći, ako znamo da mu je ovo tek drugo natjecanje u životu, a ovim sportom bavi se svega dvije godine. Na virovitičkom turniru nastupio je kao član zagrebačkog Powerlifting kluba Gumeni Medvjedići, međutim uskoro bi se i to trebalo promijeniti. Zahvaljujući entuzijazmu nekoliko prijatelja, ljubitelja ovog sporta, Bjelovar bi uskoro trebao dobiti vlastiti powerlifting klub, no krenimo redom.

- Zadovoljan sam svojim nastupom u Virovitici. Posebno mi je drago što sam iza sebe ostavio višestrukog prvaka Hrvatske u ovoj kategoriji. Malo sam čak i kalkulirao s težinama i da je trebalo, mogao smo podići još koji kilogram, ponosno će Gordan Klasić.

Iduće natjecanje koje ga očekuje je Prvenstvo Hrvatske, a ono bi se trebalo održati u ožujku ove godine. Sada su na redu daljnji treninzi, koje Gordan i njegovi prijatelji još uvijek odrađuju u improviziranoj teretani.

Teretana u garaži

- Treniramo četiri puta tjedno po dva i pol sata, tako da odrađujemo razne varijacije za sve tri discipline, a u jednom treningu svaki od nas podigne i do 10 tona. Radimo uglavnom sami, odnosno Tin Valinčić ima ulogu svojevrsnog trenera, jer je prvi počeo s powerliftingom i ima vlastitog trenera iz Zagreba. On nam je i ujedno i domaćin, jer treniramo u njegovoj garaži, koju je preuredio u teretanu. Kroz mjesec, dva i službeno ćemo oformiti Powerlifting klub „Bjelowbar“ te se preseliti u jedan prostor u centru grada, gdje planiramo urediti „pravu“ teretanu. Pored Tina, u osnivanju kluba, kao i u natjecateljskom dijelu, sudjeluje i Ivan Mikulandra, a imamo još nekoliko prijatelja koji za sada samo treniraju, ističe mlada nada bjelovarskog powerliftinga.

Improvizirana teretana u garaži/ Foto: Privatni album
Improvizirana teretana u garaži/ Foto: Privatni album

Inače, ovaj sport relativno je mlad u Hrvatskoj. Nacionalni savez osnovan je 2012. godine, a krajem prošlog mjeseca postao i punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora. Iako je u powerliftingu tek dvije godine, Gordan je već dugi niz godina u sportu. Student je zadnje godine Kineziološkog fakulteta, a više od 10 godina trenirao je atletiku, koji je na studiju i usmjerio.

Trener atletike

- Atletika je zapravo i svojevrsni krivac za powerlifting. Naime, uz atletske trening radili smo i teretanu, a ja sam uvijek volio pomjerati vlastite granice, odnosno dizati sve veće i veće težine. U teretani me vidio i Tin, koji je me pitao želim li im se pridružiti i tako je zapravo krenulo. Vrlo brzo nastupio sam i na prvom natjecanju, na kojemu sam bio deveti. Nakon svega tri mjeseca treniranja, došao sam do težina koje podižu tri najbolja natjecatelja u mojoj kategoriji, ali onda je došla korona i natjecanja su stala, prisjeća se svojih početaka Klasić. 

Bjelovarski powerlifting entuzijasti Tin Valinčić, Gordan Klasić i Ivan Mikulandra/ Foto: Privatni album
Bjelovarski powerlifting entuzijasti Tin Valinčić, Gordan Klasić i Ivan Mikulandra/ Foto: Privatni album

Iako se više ne natječe na tartan stazi (specijalnost su mu bile kratke staze op.a.), u „kraljici sportova“ i dalje je aktivan.

- Zadnjih nekoliko godina radim kao trener u AK Bjelovar. Također, u ulozi trenera radio sam i u nekoliko teretana, a bio sam i u timu Sanje Žuljević, jednoj od trenerica u showu „Život na vagi“, objašnjava mladi powerlifter koji se upravo nalazi na pripremama AK Bjelovara u Novom Vinodolskom.

Napad na rekorde

Da ovom mladiću veliki napori nisu strani, dokazao je i veslajući na Neretvi.

- Na maratonu lađa nastupao sam tri puta i to kao član bjelovarskih Argonauta, a najbolji rezultat bilo mi je šesto mjesto, skromno će Klasić.

Gordan je i aktivni trener u Atletskom klubu "Bjelovar"/ Foto: Privatni album
Gordan je i aktivni trener u Atletskom klubu "Bjelovar"/ Foto: Privatni album

Što se sportskih ciljeva tiče, oni su sada uglavnom vezani za powerlifting. 

- Želja mi je srušiti rekord deadlifta u svojoj kategoriji već na državnoj završnici, a pokušat će „napasti“ i ukupni rekord. Također, volio bi jednog dana nastupiti i kao član nacionalne reprezentacije, zaključio je Gordan Klasić