Fotografija: Tomislav Cug osvojio je povijesnu medalju za bjelovarsku gimnastiku/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar
Galerija
Tomislav Cug osvojio je povijesnu medalju za bjelovarsku gimnastiku/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar

Tomislav Cug u Bjelovar donio prvu gimnastičku medalju nakon 50 godina

Prvi doticaj s gimnastikom imao sam u 19. godini i to na fakultetu, a odonda je i samoinicijativno treniram. Želja mi je i iduće godine nastupiti u obveznom programu, jer bih htio ove elemente dodatno usavršiti, ističe Cug



Bjelovarčanin Tomislav Cug okitio se titulom višebojskog prvaka Hrvatske u obveznom programu i time je u vitrine jednog od najmlađih gradskih klubova donio prvu medalju s državnih natjecanja. 

Prvenstvo Hrvatske proteklog tjedna održalo se u Osijeku, a ovaj bjelovarskim gimnastičar do povijesne medalje došao je ukupnom pobjedom u najstarijoj kategoriji i to u disciplinama tlo, konj s hvataljkama, karike, preskok, ruče i preča. Da bi uopće izborio pravo nastupa na državnoj završnici, Tomislav je prvo morao proći kvalifikacije, odnosno nastupiti u dva kola regije Sjever, na kojima je također osvojio najsjajnije odličje.

Počeo trenirati s 19 godina

Osim što je uspješan natjecatelj, ovaj 28-godišnjak ujedno i predsjednik Gimnastičarskog kluba Bjelovar. Zanimljivo, iako brojni kineziolozi, što je i sam Tomislav po struci, preporučuju da se s ovim sportom djeca trebaju početi baviti od najranije dobi, točnije između treće i šeste godine života, ovaj mladi Bjelovarčanin dokaz je da to i ne mora nužno uvijek biti tako.  

Tomislav Cug na pobjedničkom postolju na PH u Osijeku/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar
Tomislav Cug na pobjedničkom postolju na PH u Osijeku/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar

- Sve do 18. godine, odnosno do upisa Kineziološkog fakulteta, trenirao sam nogomet. Prvi doticaj s gimnastikom imao sam u 19. godini i to na fakultetu, a odonda je i samoinicijativno treniram. Bilo je nekoliko kraćih prekida, kad ne bih imao dvoranu, ali zapravo posljednjih osam, devet godina sam intenzivno u gimnastici. Treniram uglavnom sam, odnosno bez stručnog nadzora, iako su mi brojni prijatelji treneri gimnastike te se često s njima i savjetujem, objašnjava za sada jedini bjelovarski natjecatelj u ovom sportu.

Njegov uspjeh tim je veći ako znamo da je državni prvak postao u konkurenciji mladića starih 17, 18 godina, koji su u gimnastici od malih nogu. Dapače, Tomislav je među rijetkima, a možda čak i jedini aktivni natjecatelj u Hrvatskoj koji se ovim sportom počeo baviti u "kasnim godinama". Nadalje, zlato iz Osijeka nije njegova prva medalja na državnim prvenstvima.

- Prvi i do natjecanja u Osijeku jedini nastup na državnom prvenstvu imao sam 2018. godine, kada sam kao član Gimnastičkog kluba Trešnjevka osvojio broncu. U gimnastici se vidim i dalje. Želja mi je i iduće godine nastupiti u obveznom programu, jer bih htio ove elemente dodatno usavršiti. Što se dugoročnih ciljeva tiče, volio bih se okušati i u slobodnom program, odnosno u rangu više, ističe Cug.

Detalj s natjecanja u Osijeku/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar
Detalj s natjecanja u Osijeku/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar

Uz to što trenira gimnastiku, Tomislav je i vlasnik obrta Prirodni pokret, u sklopu kojeg vodi rekreaciju za djecu i odrasle u Zagrebu, gdje trenutno i živi. Kao što smo ranije spomenuli, predsjednik je i Gimnastičkog kluba Bjelovar, osnovanog prije nešto više od godinu dana. Podsjetimo, upravo zahvaljujući entuzijazmu mladih kineziologa, nakon 50-tak godina, U Bjelovaru je ponovno je uspostavljen klub koji djecu podučava svim čarima ovog bazičnog sporta. 

Upis čeka 70-tak djece

- Trenutno imamo sto članova koji od rujna ponovno redovito i normalno treniraju. Iako smo relativno mlad klub, imamo listu čekanja za upise na kojoj se nalazi 70-tak djece. Najveći problem nam je nedostatak prostora. Radimo u maloj dvorani u Sokolani, koju pak dijelimo s plivačima i školama, ali želim naglasiti da s njima imamo odlične odnose. Zbog korone škole rade u dvije smjene tako da ne možemo upisati više članova, jer nemamo dovoljno termina, govori Cug te dodaje da su djeca podijeljena u pet grupa, od kojih jedna trenira tri puta, dok ostali imaju termine dva puta tjedno.

Unatoč navedenim problemima, želja im je i dalje ostati u Sokolani, jer ta dvorana, smatra Cug, najbolje odgovara uvjetima za gimnastiku.

Gimnastiku u Bjelovaru treniraju djeca u dobi između šest i 14 godina/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar
Gimnastiku u Bjelovaru treniraju djeca u dobi između šest i 14 godina/ Foto: Gimnastički klub Bjelovar

- Infrastrukturno je to najlogičniji potez. Uz dužno poštovanje svim ostalim sportovima, ali primjerice ples se može trenirati u bilo kojoj prostoriji, kao i plivanje na suhom. Međutim, gimnastika prije svega zahtjeva visoki strop, a i prostor u Sokolani je predviđen baš za gimnastiku. U podu su izbušene rupe za učvrstiti sve sprave, dok su u velikoj dvorani instalirane i karike, tako da nam je primarni cilj ostati u Sokolani, poručuje predsjednik Gimnastičkog kluba Bjelovar. 

Problem nedostatka prostora

Dodaje i to da nažalost veliku dvoranu trenutno ne koriste, iako bi u tom slučaju stekli sve potrebne uvjete. Drugim riječima, mogli bi organizirati više grupa te bi djeca koja svoj upis još uvijek čekaju napokon dobila priliku trenirati. Inače, gimnastikom se u Bjelovaru bave djeca u dobi između šest i 14 godina, a brigu o njima vode tri trenera.

- Matija Šokec i Sven Lukić stalni su treneri, a po potrebi kao pomoć im uskače Matija Novoselec. Iako trenutno nismo usmjereni na natjecateljski dio, grupa koja trenira tri puta tjedno uskoro bi mogla nastupiti na Trešnjić kupu, a planove bi eventualno mogla promijeniti trenutna epidemiološka situacija. Međutim, želja nam je u budućnosti ponajprije riješiti problem nedostatka prostora, a potom se i ozbiljnije posvetiti natjecateljskim dijelom treninga, zaključio je osvajač povijesne bjelovarske gimnastičarske medalje Tomislav Cug.