Fotografija: Željka Koščević/Foto: Privatni album
Galerija
Željka Koščević/Foto: Privatni album

POBJEDA DUHA Bjelovarčanka u petom desetljeću života osvojila Kontinent Trail ligu

Cestovno trčanje nam je dosadno, a koristimo ga samo kao zimsku bazu. Čim vremenski uvjeti dozvoljavaju odlazak u šumu ili na druge staze, mi smo odmah tamo, ističe Željka



Bjelovarčanka Željka Koščević ukupna je pobjednica „Kontinent Trail lige 2021“ za žene između 40 i 50 godina starosti i to na kratkim utrkama. Riječ je o trail ligi centralne Hrvatske, koja se ove godine sastojala od sedam kola. Drugim riječima, da bi se popela na tron, Željka je trebala istrčati oko stotinjak kilometara u prirodi, a na tom putu nerijetko je nailazila na prepreke poput kamenja, blata ili raznog korijenja. 

Inače, Željka je u ovom natjecanju nastupala kao članica bjelovarske ekipe GO2, čije boje je uspješno branilo još nekoliko natjecatelja.

Trkači GO2 Bjelovara/ Foto: Privatni album
Trkači GO2 Bjelovara/ Foto: Privatni album

- Ovo je prva godina da smo se prijavili za Kontinent Trail i doista sam ponosna na svoj, ali i rezultat klupskih kolega. Kao i mnoge druge sportove, korona je poremetila i nas. Inače sezona počinje u ožujku i traje sve do studenog, a ove godine krenuli smo tek u lipnju, tako da smo znali imati dvije ili tri utrke u razmaku od mjesec dana, objašnjava Željka te nastavlja.

Konstantno među prvih pet

- Nastupila sam u svih sedam utrka, odnosno na „Samobor trailu“, „Z brega na breg trail“ u Desiniću, „Rastoke trail“, Žumberak trail“, „Ogulin trail“, „PoniQ trail“ u Ponikvama te „100% trail“ u Rakovom potoku“.  Na svim trkama u svojoj kategoriji osvojila sam jedno od prva dva mjesta, odnosno uvijek sam bila među prvih pet u ukupnoj ženskoj konkurenciji, dodaje.

Odlični rezultati bjelovarsku trkačicu pozicionirali su na četvrto mjesto u ukupnom poretku ženskog natjecanja, a ispred nje su bile su samo djevojke mlađe od 30 godina. Koliko je ovaj rezultat velik, najbolje govori podataka da na startu pojedinih utrka zna biti i do 600 natjecatelja, a u bodovanje ulaze isključivo kratka (između 13 i 17 kilometara) te duga utrka (između 21 i 42 kilometara).

Željka Koščević na pobjedničkom postolju/ Foto: Privatni album
Željka Koščević na pobjedničkom postolju/ Foto: Privatni album

- Za bolji plasman u ukupnom poretku trebat ću dodatno trenirati. Međutim, djevojke plasirane od prvog do trećeg mjesta redom su bivše atletičarske, dok sam ja s trčanjem počela prije pet ili šest godina. Doduše, oduvijek sam bila u sportu, točnije trenirala sam rukomet i badminton, ističe bjelovarska trkačica.

Trčanje - način života

Željka je inače završila informatiku na varaždinskom FOI-u i radi u struci u jednom bjelovarskoj banci, a trčanje po šumama u početku joj je bio hobi, a danas joj je to već način života.

- Na trčanje nas je „navukao“ Nikola Kovaček, naš trener i predsjednik Udruge GO2. Počeli smo s funkcionalnim treninzima kod njega, a onda je jedan dan došao s idejom da idemo u Zadar na „Wings for Life“. Sjećam se da je naš prvi odgovor bio „Mi ne trčimo. Nismo nikad trčali“. Na kraju smo iz zezancije otišli i tako je sve počelo, ističe Željka i dodaje da se ovim sportom počela baviti zajedno s Borisom Pavlovićem, koji je također nastupao na Kontinent Trailu.

Ova disciplina privukla ih je, kaže, jer se utrke uvijek održavaju u prirodi.

- Cestovno trčanje nam je dosadno, a koristimo ga samo kao zimsku bazu. Čim vremenski uvjeti dozvoljavaju odlazak u šumu ili na druge staze, mi smo odmah tamo. Osim samog trčanja, trail je i djelomično planinarenje, a često bude i puzanja ili penjanja po užetu, kao što je to slučaj u Rastokama, kroz smijeh dodaje Željka.

Treninzi na Bilogori

Da bi sve te napore mogli izdržati, potrebno je i puno treninga. Osim što tri puta tjedno s Nikolom rade tehniku, kondiciju i kardio, Željka i Boris barem još dva dana odrade trkačke treninge, ako im to vremenski uvjeri dozvole.

- Preko tjedna smo na cesti, odnosno trčimo po gradu, a vikendom odlazimo na Planinarac, ili neku drugu lokaciju na Bilogoru. Na jednom treningu odradimo između 10 i 20 kilometara. Također, u zimskom periodu idemo na Sljeme, Ivančicu ili neke druge planine, gdje odrađujemo penjanje, pojašnjava Boris.

Boris, Željka i ostatak bjelovarskih trkača/ Foto: Privatni album
Boris, Željka i ostatak bjelovarskih trkača/ Foto: Privatni album

Pored sedam ligaških, ovaj dvojac istrčao je još osam drugih utrka u ove sezoni. Kako kažu, išli su vidjeti kako to izgleda u ostalim ligama.

- Već imamo cilj za iduću godinu, a to je napad na Kvarner Trail ligu. Zanimaju nas te utrke, posebice što smo se već okušali na Risnjaku, priča Željka dok joj u riječ upada Boris.

- S Risnjaka nosim i uspomenu, četiri šava na glavi. Pao sam i udario u kamen, prisjeća se Boris, na što Željka već ima i spreman odgovor.

- Nisi pravi trailer ako se nisi razbio. Svi smo se bar jednom razbili ha-ha, odlučno će Željka.

Uz stečeno bogato trkačko iskustvo, ove godine članovi Udruge GO2 okušali su i u organizacijskim vještinama. Naime, upravo su oni bili zaduženi za prvo izdanje Bilogora traila, održanog prije nešto manje od pola godine.

Trail ju je privukao jer se trči u prirodi/ Foto: Privatni album
Trail ju je privukao jer se trči u prirodi/ Foto: Privatni album

- Krčili smo i obilježavali staze, u čemu su doista uživali. Posebno nas vesele pohvale drugih trkača, koji jedva čekaju iduće godine opet doći u naš kraj. Naše staze nisu tehnički prezahtjevne, odnosno „trčljive“ su, iako imaju puno uspona. Ono što je svakako naš najveći plus je prekrasna priroda, ponosno će Boris.

Prelazak u AK Bjelovar

Uz Željku i Borisa, bjelovarski GO2 na Kontinent Trailu predstavljali su i Damir Malčić, Jasmina Štrbac, Andrej i Ivica Posavi, Mateo Ledinski. To natjecanje ujedno je bilo i posljednje koje su odradili kao članovi ove Udruge, jer su u međuvremenu svi prešli u Atletski klub Bjelovar, čiji je predsjednik također Nikola Kovaček.

- Drago mi je će ovi ljudi osim u trailu, od iduće godine nastupati i u stadionskoj atletici i to kao članovi našeg kluba. Nadalje, u posljednjih desetak mjeseci utrostručilo smo broj članova te ćemo nakon dugo vremena na natjecanja ponovno ići s punim autobusom, zaključio je Nikola Kovaček.

Svi zainteresirani za trail, ali i atletiku općenito, mogu se priključiti Atletskom klubu Bjelovar, jer su upisi u tijeku. Više informacije možete pronaći na Facebook stranici AK Bjelovar.