Fotografija: Stanko Stanković/ Foto: privatni album/HRS
Galerija
Stanko Stanković/ Foto: privatni album/HRS

Daruvarčanin Stanko Stanković: "Kao da sanjam! Reprezentaciju vraćamo gdje joj je mjesto"

Hrvatska odbojka stagnirala je dugo na dnu dok nije doveden francuski trener. Sada su osvojili broncu u Zlatnoj europskoj ligi, a svoj doprinos dao je i jedan Daruvarčanin...



Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija dugi niz godina stagnirala je negdje na samom dnu europske odbojkaške scene, nešto slično kao što se trenutno događa hrvatskoj košarci.

Promijenili su se mnogi igrači i treneri, dovodilo se i inozemne stručnjake, ali pravog pomaka nije bilo. Sve do ove godine. Izgleda da je potez Hrvatskog odbojkaškog saveza i dovođenje francuskog trenera Cedrica Enarda napokon urodio plodom. Naime, na ovogodišnjem izdanju Zlatne europske lige u organizaciji CEV-a, naši reprezentativci uspjeli su osvojiti brončanu medalju i tako nas ponovo podsjetiti na zlatne generacije hrvatskih odbojkaša.

Borba za treće mjesto

Jedan od reprezentativaca je i Daruvarčanin, 25-godišnji Stanko Stanković, koji u reprezentaciji sa svojom visinom od 194 cm igra na poziciji primača/pucača. Naši momci su u polufinalu izgubili od favorita reprezentacije Turske s 3:1, a u borbi za treće mjesto pobijedili su Ukrajinu rezultatom 3:2. Iako su Ukrajinci imali meč loptu u 5. setu pri rezultatu 14:13, na kraju su naši momci imali više sreće i znanja i pobijedili sa 17:15.

Slavlje hrvatskih odbojkaških reprezentativaca/Foto: HRS
Slavlje hrvatskih odbojkaških reprezentativaca/Foto: HRS

- Kada mi je u svibnju stigao poziv novog izbornika da se priključim pripremama reprezentacije bila mi je to velika čast. Svaki sportaš sanja da će jednom zaigrati za svoju domovinu i to mi je bila svojevrsna potvrda da sam dobro trenirao i igrao, ali i velika motivacija za daljnji nastavak sportske karijere. Biti u društvu najboljih hrvatskih igrača, putovati na turnire u Španjolsku i Dansku, sve su to uspomene koje ću pamtiti cijeli život. Završni turnir tzv. Final Four Zlatne lige održavao se u Varaždinu, a publika nas je toliko bodrila i nosila da nije bilo šanse da izgubimo utakmicu za treće mjesto iako smo imali izuzetno motiviranog protivnika, reprezentaciju Ukrajine. Još bi se ovim putem jedanput htio zahvaliti kompletnom stručnom stožeru, svim suigračima i svima koji su me pratili u mojoj odbojkaškoj karijeri - kaže nam mladi Stanković.

Igrač najtrofejnije Mladosti

Stanko Stanković svoje je prve odbojkaške korake napravio upravo u Odbojkaškom klubu Daruvar.

- Kao osnovnoškolac okušao sam se u raznim sportovima, najviše u karateu gdje sam kao kadet imao i određenih uspjeha, ali sam zbog svoje visine u 8. razredu odlučio pokušati trenirati odbojku i to se pokazalo kao odličan potez. Prvi trener bio mi je Emir Sulik, zatim Tihomir Djedović i Davor Meringer. U klubu sam igrao za sve uzrasne kategorije, a svojim nastupima za seniorsku ekipu zaslužio sam poziv da pređem u redove osječkog prvoligaša MOK Mursu - kaže nam Stanko.

Stanko Stanković/Foto: Privatni album
Stanko Stanković/Foto: Privatni album

Stanko je u osječkom dresu odigrao sedam sezona, a od prošlog tjedna član je najtrofejnijeg hrvatskog odbojkaškog kluba HAOK Mladost iz Zagreba, čije će boje braniti još jedan daruvarski odbojkaš Sven Jakopec, što dovoljno govori o kvaliteti daruvarske škole odbojke.

Osim bavljenja odbojkom, Stanko završava i 3. godinu na Kineziološkom fakultetu u Osijeku s kojim uskoro putuje u poljski Lodz na Europsko prvenstvo fakulteta gdje će braniti srebro osvojeno na posljednjem prvenstvu.

Stankoviću, želimo ti puno uspjeha u daljnjoj karijeri!!!