Fotografija: Organizatori su prezadovoljni ovogodišnjim sajmom/Foto: Martina Čapo
Galerija
Organizatori su prezadovoljni ovogodišnjim sajmom/Foto: Martina Čapo

Zlatko Salaj: "Kroz Gudovac je u tri dana prošlo oko 20.000 ljudi. Prezadovoljni smo"

"Izlagači tvrde da ne pamte takav petak, a reakcije u nedjelju ne trebam niti spominjati. Također, već sada imamo upite za rezervaciju Proljetnog sajma", ističe Salaj
Organizatori 28. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma više su nego zadovoljni rezultatima i brojkama trodnevnog sajmovanja u Gudovcu. 

- Bilo je iznad svih očekivanja, tim je riječima v.d. direktor Bjelovarskog sajma započeo naš razgovor. Kako kaže, unatoč neizvjesnosti, otkazivanjima nekoliko izlagača par dana uoči početka, oduševljen je svime što se protekla tri dana događalo na sajmišnom prostoru.

Izlagači tvrde da ne pamte takav petak, a reakcije u nedjelju ne trebam niti spominjati. Također, već sada imamo upite za rezervaciju Proljetnog sajam, a dio izlagača želi i veću izložbenu površinu, ističe Salaj

Rekordan petak

- Kroz Gudovac je prošlo otprilike 20 tisuća ljudi. Naravno, nismo prodali toliko ulaznica, jer svakodnevno je na sajmu radilo između 1500 i 2000 ljudi, ali smo prodali oko 20 posto manje ulaznica u odnosu na 2019. godinu. Usporedbe radi, prije početka potpisali bi i 50 postotni odaziv u odnosu na zadnji sajam, stoga smo više nego zadovoljni, poručuje Salaj.

Dodaje i to da je osobno razgovarao s barem 50-tak izlagača, a presretan je što su svi oni već u petak bili zadovoljni prodajom i dogovorenim poslovima. Kako kaže, da se već taj dan sajam zatvorio, ti izlagači bili bi zadovoljni. 

<p>Zlatko Salaj, v.d. direktor Bjelovarskog sajma/ Foto: Deni Marčinković</p>

Zlatko Salaj, v.d. direktor Bjelovarskog sajma/ Foto: Deni Marčinković

- Izlagači tvrde da ne pamte takav petak, a reakcije u nedjelju ne trebam niti spominjati. Također, već sada imamo upite za rezervaciju Proljetnog sajam, a dio izlagača želi i veću izložbenu površinu. Naravno, neke stvari teško ćemo moći udovoljiti, ali to su već slatke brige. Evo i danas sam imao dvoje izlagača koji su me tražili da im pošaljem račun za Proljetni sajam. Iako to ne možemo napraviti, takav interes itekako nas veseli, ističe prvi čovjek Bjelovarskog sajma.

Nikad više bagera

Iako nema točan iznos najskuplje prodanog stroja, Salaj ističe da ne pamti toliko veliki broj izloženih građevinskih strojeva.

- Do sada smo se uvijek bazirali samo na traktore, a sada smo dodali i dio građevinske i komunalne opreme. Ne pamtim da sam na nekom sajmu vidio toliku količinu bagera. Dobar dio njih je i prodan, a nema niti jednog takvog stroja da vrijedi manje od 100 tisuća eura, radosno će Salaj.

<p>Nikad veći broj bagera na sajmu/Foto: Martina Čapo</p>

Nikad veći broj bagera na sajmu/Foto: Martina Čapo

Na punktovima za testiranje ukupno je testirano 2900 ljudi, od kojih je 1500 bilo samo u nedjelju, dok je pozitivnih nalaza bilo tek nekolicina. 

- U petak nismo imali pozitivnih, a u subotu samo jedan slučaj. Riječ je o čovjeku koji se svjesno došao testirati jer se loše osjećao te se ispostavilo da je pozitivan, iako je cijepljen dva puta. Spomenuti gospodin nije nikoga ugrozio, već je isključivo došao provjeriti svoje stanje. Što se nedjelje tiče, imali smo pet ili šest slučaja, a s obzirom na broj testiranih, to nije puno. Moram reći i to da su djelatnici Zavoda sa svim pozitivnim slučajevima postupili prema protokolu te nije bilo nikakvih problema, govori Salaj.

Čelna pozicija

Recimo i to da je prilikom predstavljanja novog direktora u srpnju, rečeno da će Salaj biti vršitelj dužnosti s ciljem organizacije Jesenskog sajma, a da će se o daljnjim koracima razgovarati po njegovom završetku.

Prema njegovim riječima, razgovori po tom pitanju još uvijek nisu vođeni, a on se, kaže, time niti ne zamara. 

- Trenutno mi je to najmanje bitno u životu. Najvažnije je bilo da uspješno organiziramo manifestaciju, što smo po sve sudeći i uspjeli. Hoću li ja biti prvi, drugi ili treći čovjek, uopće nije važno. Već 20 godina sam na Sajmu i moja jedina želja je da se sajam i dalje održava. Također, želim i dalje ovdje pošteno zaraditi svoju plaću na Sajmu, s kojeg nisam nikada otišao, jer i kada sam bio smijenjen s direktorske funkcije, ostao sam ovdje raditi. Vlasnici će donijeti odluku koju smatraju da je najbolja, a ja ću svaku odluku poštivati, odlučno će Salaj.  

<p>Andrej Plenković otvorio je ovogodišnje sajam u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković</p>

Andrej Plenković otvorio je ovogodišnje sajam u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj spomenimo i to da će više informacija oko ovogodišnje manifestacije biti predstavljeno sutra, na konferenciji za medije. Bilo kako bilo, jedno je sigurno. Reakcije izlagača su pozitivne, a veliki broj posjetitelj dokazuje da su se svi zaželjeli sajmovanja i "normalnog života".