Fotografija: Foto: Ranko Šuvar/CROPIX
Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Policija izdala važnu obavijest: "Uskoro će proglasiti kraj pandemije, evo što se sve mijenja"

U ove tri godine za čak 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačkih dozvola istekao je rok važenjaMinistarstvo unutarnjih poslova upozorava građane da već sada zamijene osobne dokumente koji su istekli, odnosno podnesu zahtjev za izgradu novih u slučaju skorašnjeg proglašenja prestanka epidemije, piše Jutarnji.hr.

Podsjećaju da se na razini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vode razgovori o proglašenju kraja epidemije te da bi odluka o tome mogla uskoro biti podnesena.

Izmjene zakona

Podsjetimo, nakon proglašenja epidemije bolesti covid-19 u Republici Hrvatskoj 11. ožujka 2020. godine, a s ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Hrvatski sabor je 7. travnja iste godine donio dopune Zakona kako građani, za vrijeme trajanja epidemije, ne bi morali podnositi zahtjev za izdavanje novih isprava.

Izmjenama Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Rok od 30 dana

Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.

Policija je također iznijela podatke o broju broj osobnih isprava kojima je u gotovo tri godine istekao rok važenja, ali se i dalje smatraju važećima. Riječ je o 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačkih dozvola.

U priopćenju ističu kako putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Kako bi se nakon proglašenja prestanka epidemije, kada se očekuje da će se veći broj naših građana odlučiti za podnošenje zahtjeva za novim ispravama, izbjegle gužve savjetuju građanima da već sada, ako su u mogućnosti, svoje istekle isprave zamijene novima, piše Jutarnji.hr.