Fotografija: Ministar Davor Filipović/ Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX
Galerija
Ministar Davor Filipović/ Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

‘Trgovci pokušavaju prevariti građane, neće im to proći! Na jedno pitanje mi nisu odgovorili...‘

Predstavnici HGK, Državnog inspektorata i Hrvatske udruge poslodavaca nisu dali izjavePredstavnici Hrvatske gospodarske komore, Državnog inspektorata i Hrvatske udruge poslodavaca upravo su napustili zgradu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ne davši izjave o rezultatima sastanka s ministrom Davorom Filipovićem o povećanju cijena u trgovinama i uslugama, piše Jutarnji list.

Nakon sastanka pred novinare je izašao ministar Filipović.

- Razgovarali smo predstavnicima trgovačkih lanaca o konverziji kuna u euro. Vlada je u covid krizi osigurala plaće radnicima, a u nezapamćenoj energetskoj krizi trgovci pokušavaju prevariti hrvatske građane, a to im neće proć. Prije su kukali kako će propasti, a ništa im se nije dogodilo. Ima prostora za snižavanje cijena, a ne za podizanje. Poručujem svima - neće zarađivati na našim građanima. Vlada će učiniti sve, baš sve, da zadrži standard naših građana - poručio je Filipović.

Postupali smo u dobroj vjeri

- Mi na trgovačke lance gledamo kao na naše partnere. Postupali smo u dobroj vjeri, nismo očekivali ovo. Poslali smo im jasne poruke da moraju voditi računa o građanima. Pitao sam ih kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko nije odgovorio na to pitanje. Rekao sam im da je struja u Sloveniji 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je pojeftinjenje? Nisam dobio odgovor. Očekujem da krenu smanjivati cijene, a ne stalno dizati. Dosta je te priče da je netko prije njih dizao - rekao je ministar.

- Državni inspektorat je na terenu, oni će dati precizan izvještaj. Kad vi razgovarate s predstavnicima lanaca, sve je u redu, nitko nije povećao cijenu... A svi znate što se događa kad odete u trgovinu. Došlo je do povećanja cijena. Državni inspektorat ali i sve druge institucije će raditi svoj posao, a sve kako bi zaštitili građane. Sve je na stolu. Od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda, baš sve", rekao je Filipović o eventualnim mjerama te zaključio kako ‘svi moraju podnijeti teret krize‘.

Trgovci nisu podigli cijene

Uoči sastanka u Ministarstvu gospodarstva Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, novinarima je kazao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, a da su cijene uoči uvođenja eura rasle zbog drugih utjecaja, javlja N1.

“Trgovci nisu podigli cijene, zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja, kako je to Vlada u svojim smjernicama i rekla. Do nikakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo. Dapače, mislim da su čak gotovo svi trgovci odbili prihvatiti nove cjenike dobavljača već negdje od početka 11. mjeseca pa do kraja 1. mjeseca. Dobavljači su tu našu inicijativu prihvatili kako ne bi došlo do povećanja cijena”, rekao je Evačić.

Sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva s predstavnicima trgovačkih lanaca zbog nagle promjene u cijenama.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX
Sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva s predstavnicima trgovačkih lanaca zbog nagle promjene u cijenama. Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Ponovio je da nije vidio da su cijene povećane u trgovinama, ali da je čitao po portalima da su frizeri povećali cijene svojih usluga te da je kava zaokružena na 2 eura.

Dobavljači i proizvođači glavni uzrok

“Ali ja stvarno ne vidim kakve veze to ima s trgovcima”, dodao je.

Pojasnio je da su cijene su dizane zadnjih godinu dana, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije kakvu je uzrokovala prvo pandemija, a onda rat u Ukrajini.

“Trgovci su jednostavno proizvođačke cijene koje su stizale od dobavljača morali prevoditi. Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije dobavljača i distributera opravdane ili ne, ali lako je provjerljivo jesu li trgovci povećali marže”, kazao je Evačić.

Upitan smatra li onda da su dobavljači i proizvođači glavni uzrok povećanja cijena, odgovorio je:

“Da, apsolutno, ali ponavljam, ne ulazimo jesu li njihove kalkulacije opravdane ili ne.”

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore koji je također stigao na sastanak kazao je:

“Prvo, ponosan san koji su danas ovdje s nama zbog velikog posla koji je učinjen u zadnjih godinu dana. Žao mi je što, ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora, se baca ljaga na cijeli proces. Mislim da ne trebamo zaboraviti inflatorni pritisak od 13 posto, odnosno o preko 19 ili 20 posto kada je u pitanju hrana i piće.”

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!