Fotografija: Projekt se provodi od 2014. godine i povratne informacije su odlične, međutim svake godine sve je veća potreba za pomoć djeci/ Foto: BBŽ
Galerija
Projekt se provodi od 2014. godine i povratne informacije su odlične, međutim svake godine sve je veća potreba za pomoć djeci/ Foto: BBŽ

"Zbog pandemije, političkih i ekonomskih prilika sve više djece treba psihološku pomoć"

Projekt je usmjeren na zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti kod djece, u njime su uključeni i njihovi roditelji, kaže psihijatrica Iva ManestarPoremećaji mentalnog zdravlja, ovisnost o psihoaktivnim tvarima i ovisnička ponašanja u današnje vrijeme su ne samo zdravstveni, već i društveni problemi. Stoga je Zavod za javnom zdravstvo BBŽ, točnije Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom te partnerskim udrugama i ove školske nastavio provedbu preventivnog programa "Budi svoj".

Riječ je o programu koji obuhvaća svih 13 srednjih škola u BBŽ te osam vrtića, odnosno uključeno je oko 1800 djece.

Srednjoškolci najosjetljivija skupina

- Projekt je usmjeren na zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, a provodimo ga od 2014. godine. Smatram da je izrazito važan jer obuhvaća srednjoškolce, koji su posebno vulnerabilna skupina zbog različitih fizioloških procesa koji se u toj periodu života događaju. Kroz interaktivne radionice i predavanja pružamo im podršku u jačanju psiholoških kapaciteta u nošenju s brojnim izazovima, opisala je voditeljica projekta i subspecijalistica socijalne psihijatrije Iva Manestar, dodavši da su u projekt uključeni i roditelji vrtićanaca i srednjoškolaca.

Dr. Iva Manestar/ Foto: Deni Marčinković
Dr. Iva Manestar/ Foto: Deni Marčinković

Prema njenim riječima, upravo roditelji imaju najvažniju ulogu pri formiranju ličnosti djeteta, a ujedno i sami roditelji mogu dobiti potrebne savjete i pomoć.

- Izgradnja povjerenje unutar obitelj temelj je za dobro mentalno zdravlje, ali i snažan čimbenik za prevenciju ovisnosti i drugih psihičkih poteškoća. Projektom su također obuhvaćeni i profesori te odgajatelji u vrtićima, naglasila je dr. Manestar te se osvrnula na trenutnu situaciju nakon pandemije.

Pandemija je povećala probleme

- Povratne informacije su dobre, međutim vidljivo je da je psihološka podrška ljudima itekako potrebna, tim više što su uz pandemiju, na ruku ne idu ni političke, gospodarske i ekonomske prilike. Nadalje, vidimo da se za vrijeme pandemije povećao broj psihičkih poremećaja, anksiozno-depresivnih poremećaja, kao i poremećaja ovisnosti. Problem je što djeca u sve mlađoj životnoj dobi kreću s eksperimentiranjem sredstvima ovisnosti, a naš je zadatak to spriječiti i odgoditi. Također, problem nije samo ovisnost o psihoaktivnim tvarima, već i u ovisničkim ponašanjima, poput kockanja, ovisnosti o društvenim mrežama, internetu. Te stvari utječu na formiranje ličnosti, odnosno na tjelesno i psihičko zdravlje. Imamo eksperimentiranja s marihuanom i novim sintetskim drogama, međutim s ovisničkim ponašanjem imamo veći problem u današnje vrijeme, zaključila je dr. Iva Manestar. 

U projekt su uključeni brojni partneri/ Foto: Deni Marčinković
U projekt su uključeni brojni partneri/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstva BBŽ Vedrana Trupca ove godine zabilježeni su brojni upiti djece i roditelja vezano za uključivanje i osnovnoškolaca u projekt.

Projekt će se provoditi i dalje

- Nadam se da ćemo osnovne škole uspjeti uskoro uključiti. Projekt inače podržava Ministarstvo zdravstva i Bjelovarsko-bilogorska županija, a budući da imam sjajne povratne informacije, a vidljivo je i da imamo velike potrebe, planiramo i u buduće nastavak projekta. Zahvaljujem se našem Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti što se trude javiti i odgovoriti na sve pozive iz škola i vrtića, kao i na individualne pozive, poručio je Trupac.

Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković
Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković

Projekt je podržao i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Briga o mentalnom zdravlju djece, kao i prevencija raznih vrsta ovisnosti potrebnija je više nego ikada, jer su djeca razvojem tehnologije suočena s brojnim izazovima. Odgovornost je na svima nama. Važno je da djeca znaju da nisu sama i da se imaju kome obratiti. zahvaljujem se svim partnerima na pomoći, zaključio je župan Marušić dodavši da će županija i dalje podupirati ovaj projekt.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj recimo i to da su uz Zavod za javno zdravstvo BBŽ, odgojno-obrazovne ustanove i Županiju, u projekt uključeni i Klub liječenih alkoholičara Bjelovar, Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva te Bjelovarska udruga za edukaciju i motivaciju.