Fotografija: Foto: Nikša Stipaničev (ilustracija)
Foto: Nikša Stipaničev (ilustracija)

Ovaj kućanski uređaj nikada ne uključujte u produžni kabel: "Glavni je uzrok brojnih požara"

Nije svaki produžni kabel sposoban podržati različite električne snage uređaja koji su na njega spojeni, uglavnom u isto vrijemeStigli su hladniji dani pa se valjda podsjetiti na neke važne stvari. Naime, brojna upozorenja ovih dana odnose se na pravilno rukovanje grijaćim tijelima, jer veliki postotak požara koji izbiju upravo je upravo zbog nepravilnog korištenja ovih kućanskih uređaja, piše Jutarnji.hr.

Statistički, grijalice su drugi najčešći uzročnik požara, pa je to alarm za sve koji se griju na njih, a po statistici ima ih velik broj, Kada se nepravilno koriste, grijalice lako mogu postati najgora noćna mora vatrogasaca.

Savjeti stručnjaka

Stručnjaci napominju da kada su grijalice uzrok požara, to je najčešće uzrokovano uporabom produžnog kabela na koji ih većina spaja. Nije svaki produžni kabel sposoban podržati različite električne snage uređaja koji su na njega spojeni, uglavnom u isto vrijeme. Ako ostavite produžni kabel i grijač bez nadzora, može se vrlo lako dogoditi katastrofa.

Prije nego sljedeći put uključite grijalicu, imajte na umu sljedeće:

1. Nikada ne ostavljajte uključen grijalicu bez nadzora.

2. Nemojte spavati dok vaša grijalica radi.

3. Držite grijač najmanje jedan metar udaljen od namještaja, pokrivača, odjeće i zavjesa.

Umjesto da pribjegavate opasnim načinima grijanja svog doma, posvetite malo pozornosti tome kako zadržati toplinu unutar doma. Nabavite traku za prozore i vrata ili neke štitnike koji će zadržati toplinu i spriječiti da puše ispod vrata. Također možete koristiti foliju s mjehurićima za postavljanje na prozore, piše Jutarnji.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!