Fotografija: Za pravilan uzgoj božura potrebno je puno znanja/Foto: Martina Čapo
Galerija
Za pravilan uzgoj božura potrebno je puno znanja/Foto: Martina Čapo

"Živim od uzgoja luksuznih božura. Za svoje vjenčanje od mene ih je kupio i Luka Modrić"

Punih 16 godina Željko Ledinski, koji je inače 90-ih bio bjelovarsko-bilogorski župan, vrsni je poznavatelj ove vrsta cvijeća koje je u svom dvorištu imala i njegova bakaROVIŠĆE - Njihov je cvijet kraljevskog izgleda, a miris pojedinih boja i vrsta doslovno opija. Božuri ili trojačke ruže uistinu vas mame da ne skidate pogled s njih i stoga nam je potpuno jasno da se nazivaju luksuznim cvijetom.

Vrsni poznavatelj cvijeća

Na vrijeme je to prepoznao i Željko Ledinski koji božure uzgaja u Kovačevcu, naselju nedaleko Rovišća. Punih 16 godina Željko, koji je inače 90-ih bio bjelovarsko – bilogorski župan, vrsni je poznavatelj ove vrsta cvijeća koje je u svom dvorištu imala i njegova baka. Još jedan dokaz je to da su naši stari znali njegovati ono najbolje što imamo, a božuri su upravo to – starinsko cvijeće koje je preraslo u kategoriju ekskluzive i luksuza.

Tradicionalne boje

- Božuri su tradicijski cvijet u našem kraju. Neki ga zovu trojačke ruže, grgine, majske ili kat ruže. Ja imam pred svojom kućom dva grma stara stotinjak godina pa nije mit da božuri često nadžive svoje vlasnike – priča nam Željko Ledinski i dodaje kako on osobno uz tradicionalne boje – bijelu, rozu i tamniju crvenu ima i komercijalne boje karakteristične za svadbe, krizme, pričesti, turističke prilike i ostale važne svečanosti.

Osim predivnih boja, mirisi pojedinih vrsta božura doslovno opijaju/Foto: Martina Čapo
Osim predivnih boja, mirisi pojedinih vrsta božura doslovno opijaju/Foto: Martina Čapo

Priča oko božura počela je, priča nam Ledinski, prije otprilike 16 godina kada je sreo svog prijatelja iz Nizozemske kojeg je upoznao kada je bio župan.

Veličanstveni i luksuzni božuri/Foto: Martina Čapo
Veličanstveni i luksuzni božuri/Foto: Martina Čapo

- Predložio mi je da posadim jedan cvijet koji ima nevjerojatnu karakteristiku – sve što se proizvedem, sigurno ću prodati u Nizozemskoj. Tako je uistinu i bilo. Tržište mi je sve do lani, do dolaska korone bilo osigurano. Nažalost, lani je sve što je stiglo na Svjetsku burzu u Nizozemsku završilo na kompostani, a tek se sada, ovih dana nešto počinje događati. Pitanje je hoće li ovogodišnja proizvodnja pronaći svog kupca – iskren je Ledinski koji se posebno ponosi sortom božura Coral Sunset koja mijenja boju od tamnocrvene, preko narančaste i krem-žute do bijele. Upravo je tu boju u zlatnim vremenima najviše prodavao za jahte i luksuzni turizam.

Bijela boja posebno je svečana i divno miriše/Foto: Martina Čapo
Bijela boja posebno je svečana i divno miriše/Foto: Martina Čapo

Voćarstvo kao nadopuna

- Najpopularnije su bile oko Praznika rada ili Uskrsnih praznika. Aranžmani koje bi cvjećari izradili trajali bi najmanje sedam dana koliko i neko kraće krstarenje, a najviše bi ih uzimali cvjećari iz Dubrovnika – prisjeća se Ledinski koji je proizvodnju božura počeo na 0,3 hektara, dok ih danas proizvodi na jednom hektaru. Odaje nam kako proizvodnja na manjoj površini i nije isplativa jer se svejedno mora uložiti u hladnjaču i sve ostale potrebne stvari. Kako bi nadopunio cvjećarsku proizvodnju, Ledinski je u isto vrijeme kada i s božurima pokrenuo i voćarsku proizvodnju. Krenuo je s jabukama, zatim s trešnjama, orasima, šljivama. Uz dolazak korone, voćarstvo je ove godine uništio mraz i to ne jedan već nekoliko njih kada su voćke bile u punome cvatu. Zahvaljujući napornom radu, ali i naprednoj tehnologiji, dio uroda na OPG-u Ledinski je spašen.

Važnoje brati ih u pravome trenutku kako bi što duže sačuvali cvijet/Foto: Martina Čapo
Važnoje brati ih u pravome trenutku kako bi što duže sačuvali cvijet/Foto: Martina Čapo

Lovac mraza

- Riječ je o tehnologiji koja se primjenjuje u voćnjacima, priprema biljke za stresno razdoblje, djelovanje nakon svakog mraza s aminokiselinama i ostalim sredstvima. Pet puta smo čak išli s ciljanim mjerama kako bi barem nešto spasili – kaže nam Ledinski i otkriva ako tu noć kada padne mraz nisu u voćnjak stigli s „lovcem mraza“ ništa se ne bi spasilo. Četiri noći koristili su „lovac mraza“ na plantaži, a riječ je o stroju koji grije zrak. Nužno je svakih 10 minuta ponovno doći na početnu točku da bi se zaštitila određena površina. Svojim prolaskom, lovac mraza poništava efekt mraza i spašava biljku. Iako ima osigurane nasade, u osiguranje se ne može potpuno pouzdati, a ukoliko dvije godine nisu prisutni na tržištu, vrlo lako se dogodi da jednostavno ostanu bez svojih kupaca. Toga se najbolje pouzdati u sebe i svoje napore za spas plantaže, odnosno uroda.

Željko Ledinski pored voćnjaka kojeg je velikim naporima spasio od mraza/Foto: Martina Čapo
Željko Ledinski pored voćnjaka kojeg je velikim naporima spasio od mraza/Foto: Martina Čapo

Inače, božuri ove godine nisu rasli u plasteniku, Ledinski ih nije podizao jer je ocijenio kako mu cvjetovi neće ranije trebati zbog zatvorenih granica i nemogućnosti izvoza u Nizozemsku. Dobro je ocijenio jer se ovih dana doslovno sve budi, mjere popuštaju, a njegovi luksuzni cvjetovi spremni su za branje.

Opuštaju, miriše i plijene pogled/Foto: Martina Čapo
Opuštaju, miriše i plijene pogled/Foto: Martina Čapo

Zaštta i prihrana

-Imamo i rezervnu varijantu, a to je da pokupimo cvjetove i od njih radimo hidrolat i eterična ulja. Lani smo to započeli zbog korone, no uvijek bi radije našu proizvodnju usmjerili na kupce, odnosno radije bi prodavali cvijet – kaže Ledinski i odaje kako proizvodnja božura sama po sebi onome tko zna nije zahtjevna, no potrebno je ipak prilično puno toga znati.

Krenulo je rezanje božura/Foto: Martina Čapo
Krenulo je rezanje božura/Foto: Martina Čapo

Naime, božuri se sade ujesen, a treba zadovoljiti i određene agrotehničke zahvate te ispoštovati zaštitu biljke kako bi listovi dobili lijepu zelenu boju, a grm dao što više kvalitetnih, velikih i zdravih cvjetova, barem 30-ak.

-Radili smo agrotehnički pokus s Petrokemijom Kutina pa točno znamo koliko čega trebamo dodati biljki kako bi nam ona vratila svoj maksimum. Bez znanja o prihrani i zaštiti nema rezultata. Zahvaljujući svemu tome, kada moj božur dođe na Svjetsku burzu u Nizozemsku, točno se zna čiji je i otkud on dolazi – odaje nam ovaj najveći hrvatski proizvođač božura koji u sezoni zna ubrati između 50 i 70 tisuća cvjetova. Takvi "bogati" božuri tada postižu i znatno drugačiju, bolju cijenu.

Ova je godina obilovala kišom pa plantažu božura nije bilo potrebno navodnjavati/Foto: Martina Čapo
Ova je godina obilovala kišom pa plantažu božura nije bilo potrebno navodnjavati/Foto: Martina Čapo

Sarah Bernard za Vanju

-Inače, bijele i roze boje božura naročito su popularne za svadbe u Hrvatskoj, dok su recimo u BIH najtraženije tamnije boje. Ja imam šest komercijalnih boja, ali i još čitavu paletu boja za pokazati. Zanimljivo je i spomenuti kako je specifičnost ovog cvijeta što cijeloj svadbenoj sali u kojoj se održava svečanost daje božanstveni miris. Cvjećari u petak postave aranžmane, a drugi dan kada gosti počnu dolaziti osjete blagi miris koji relaksira, naročito ako je veća količina cvijeća u pitanju – priča nam Željko i odaje kako je cijeli Westin na svadbi Luke Modrića i njegove izabranice Vanje mirisao po njegovima božurima. Otkrio nam je kako je Vanja izabrala božur Sarah Bernard koji je nježno roze boje, a o tome su se raspisali brojni nacionalni mediji.

Kruške koje su spašene od mraza/Foto: Martina Čapo
Kruške koje su spašene od mraza/Foto: Martina Čapo

-Ja nisam niti znao da je ta isporuka za njih, dok nisam vidio na naslovnicama časopisa fotografije. Inače, moji božuri često završe kod poznatih osoba, no budući da je riječ o poslovnoj tajni koju moram ispoštovati, ne bilo u redu da to odajem – profesionalan je Ledinski koji je ranijih godina organizirao Dane božura. Tada bi njegove proizvode vidjele stotine i stotine ljudi, no zbog specifične situacije, ove godine nije inzistirao na organizaciji. No, jednu manifestaciju ipak neće preskočiti, a riječ je o Floraart koja će se održati od 01- do 06. lipnja.

Tržište osigurano

Odaje nam Ledinski i kako se božuri ubiru kada je cvijet odozgora lagano omekanio. U sobnim uvjetima nerijetko može potrajati i do dva tjedna, a laganim otvaranjem sve je ljepši.

Plasman je Ledinskom godinama osiguran, a račune mu je pomrsila već drugu godinu zaredom - korona/Foto: Martina Čapo
Plasman je Ledinskom godinama osiguran, a račune mu je pomrsila već drugu godinu zaredom - korona/Foto: Martina Čapo

-Nakon što ih uberemo, pospremimo ih u hladnjaču i po potrebi vozimo na veletržnice u Zagreb, cvjećarima koji naruče i slično. Dosad nam nikada tržište nije bilo upitno, no eto, korona nas je natjerala da se snalazimo na različite načine kako luksuzni cvijet ne bi ostao neubran – ističe Ledinski čije voćne proizvode kupci mogu pronaći u i Bilogorskoj košari, a uskoro i na štandu na korzu u Bjelovaru. Sezonske štandove imaju i u Rovišću, ali i u Zagrebu za tamošnje kupce.  

Roza boja božura je posebno popularna, a rezati ih treba kada glava omekani/Foto: Martina Čapo
Roza boja božura je posebno popularna, a rezati ih treba kada glava omekani/Foto: Martina Čapo

Politička scena

Brigu i potporu u svemu spomenutom Željku pružaju i ostali članovi obitelji, troje djece i supruga. A na pitanje je li mu ljepše bilo sjediti u fotelji župana ili sada voditi OPG, Željko je pomalo zagonetan. Budući da je kampanja gotova, imao bi svašta za reći i iskomentirati i o političkoj sceni, no kaže nam, za to će biti prilike nekom drugom zgodom. Službena adresa Željku je u Zagrebu, no često se dogodi da u jednom danu bude u svojoj vikendici u Mrkoplju, u Bjelovaru i u Zagrebu. Zadovoljnom čovjeku, možemo zaključiti, ništa nije teško.

Željko Ledinski s buketima ubranih božura/Foto: Martina Čapo
Željko Ledinski s buketima ubranih božura/Foto: Martina Čapo

-U mirovini sam već šest godina, radim ono što volim i imam odušak koji me opušta. Ne ovisim o dnevnoj politici, ne opterećujem se kampanjom ni time tko će biti izabran, a ukoliko ćete raditi nekakvu političku analizu, rado ću vam od ponedjeljka reći svoje mišljenje – veselo je Ledinski zaključio naš razgovor nakon kojeg smo jedino mogli zaključiti kako ima taman godina i iskustva da uistinu uživa u životu.

Bijeli božuri šire opojan miris/Foto: Martina Čapo
Bijeli božuri šire opojan miris/Foto: Martina Čapo