Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto/MojPortal.hr

Vikend pregled "10 dana astronomije": Kako je Daruvar postao centar svemira i što nas još čeka

Jako zanimljiva predavanja pred ispunjenom dvoranom održali su astronom Korado Korlević i profesorica Vernesa Smolčić koja se bavi proučavanjem galaksija
(Manifestacija "10 dana astronomije" nastavlja se u ponedjeljak predavanjem Ante Radonića, astronoma koji je jedan od najzaslužnijih ljudi u Hrvatskoj za popularizaciju tehnike i znanosti. Njegovo predavanje počinje u 19:00 sati u Hrvatskom domu, a tema o kojoj će razgovarati je "Astronautika danas i sutra".)

____________________________________________

Astronomsko društvo Kumova slama ovog je vikenda započelo svojih "10 dana astronomije« u Daruvaru. 

I to su krenuli odmah snažno s jakim gostom na otvaranju, Koradom Korlevićem koji je jedan je od vodećih hrvatskih astronoma, pokretač Zvjezdarnice Višnjan te inicijator mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u području astronomije. 

Počasni građanin

Korlević i Daruvar vole se već neko dulje vrijeme pa je prije nekoliko mjeseci, zbog svega što je činio za grad, proglašen i počasnim građaninom Grada Daruvara, a uoči predavanja primio ga je i gradonačelnik Damir Lneniček.

<p>Gradonačelnik Damir Lneniček, tajnik AD Kumova Slama Toni Boroš, Korado Korlević i Saša Selihar/Foto: Predrag Uskoković</p>

Gradonačelnik Damir Lneniček, tajnik AD Kumova Slama Toni Boroš, Korado Korlević i Saša Selihar/Foto: Predrag Uskoković

U samom uvodu, ni Korlević nije ostao dužan Daruvarčanima pa je rekao: 

- Vi biste trebali plaćati dodatni porez na ljepotu grada u kojem živite. Mislim da ni vama nije svejedno kada putujete okolo pa vidite kako neka druga mjesta izgledaju, a vi zapravo dolazite iz grada koji izgleda kao filmska kulisa. Daruvar je prekrasan gradić, a meni je bilo posebno ugodno što sam putujući od Kutine prema Daruvaru vidio da je svjetlosno onečišćenje u ovom području puno, puno manje nego drugdje - u uvodu je rekao Korlević. 

<p>Korado Korlević predavao je o svjetlosnom onečišćenju i njegovim posljedicama/Foto: MojPortal.hr</p>

Korado Korlević predavao je o svjetlosnom onečišćenju i njegovim posljedicama/Foto: MojPortal.hr

Sve sjedalice u Hrvatskom domu u Daruvaru bile su popunjenje, u dvorani je bilo prisutno 80 posjetitelja koliko su epidemiolozi i dopustili. 

Nitko nije mogao ući bez covid potvrde, a oni koji je nisu imali mogli su se besplatno testirati na ulazu. 

Korlevićevo predavanje "Svjetlosno onečišćenje: od zdravstvenih do astronomskih aspekata" bilo je iznimno zanimljivo, a pomalo i šokantno za one koji nisu detaljnije upoznati s doista strašnom štetom koju javna rasvjeta radi ponajviše u kukcima, pticama i ljudima. Kako je u prirodi sve povezano, smrt koju rasvjeta sije među kukcima i pticama osjeća se u svim segmentima života na Zemlji. 

Masovno ugibanje

Pojednostavljeno rečeno, ulične svjetiljke, poput onih okruglih, svijetle i prema dolje i prema gore (ili narodski rečeno na sve strane) čime zbunjuju insekte koji idu prema njima, jer ih privlače kao najsjajniji objekti, i potom ubrzo ugibaju. Masovno. 

Primjera radi, jedan dio autoceste A1, pričao je Korlević, osvijetljen je neekološkom uličnom rasvjetom i to u području gdje živi zaštićena vrsta leptira za koju je zakonom propisana kazna od 500 kuna onome tko ga usmrti. 

- Ta, neekološka rasvjeta dnevno napravi "milijune kuna kazni" koliko leptira ubije. Da je na tom mjestu postavljena ekološka rasvjeta, tisuće i tisuće zaštićenih leptira bilo bi spašeno - kaže Korlević. 

Slična stvar događa se i s krijesnicama koje također lete na uličnu rasvjetu jer ih instinkt vodi prema najsvjetlijem objektu. I tako, zbog svjetlosnog onečišćenja, krijesnice polako nestaju s naših prostora. 

- U jednom trenutku smo predložili Gradskoj upravi da nabavi ekološku rasvjetu koja ne bi ubijala kukce koji su jako važni za život na Zemlji. Naravno, rekli su nam da bi to bilo preskupo. Mi smo ponudili platiti razliku u cijeni. Na kraju je ispalo da je svaka ekološka svjetiljka bila 300 kuna jeftinija od klasičnih - ispričao je Korlević želeći naglasiti kako je priča o skupoći ekorasvjete zapravo laž. 

Bogati štede, siromašni troše

Nabrojao je još niz primjera svjetlosnog onečišćenja zbog kojeg se raznovrsnost životinjskog svijeta smanjuje. Također je pokazao karte s posebno snimljenim tlom Europe na kojoj se jasno bidi kako  njezin sjeverni dio (bogatiji) uglavnom koristi ekološku rasvjetu. 

- To su bogati i informirani narodi koji paze na takve stvari i zbog toga i jesu bogati. Točno se može vidjeti kako sve bogatije države u sjevernom dijelu Europe paze da što više smanje svjetlosno zagađenje dok siromašnije zemlje u južnom dijelu na takve stvari baš i ne paze - rekao je i dodao da je zapravo glavni problem neinformiranost vlasti jer postavljaju pogrešnu rasvjetu koja utječe na prirodnu ravnotežu ne znajući što zapravo rade. 

<p>U dvorani se okupio maksimalan broj gostiju koje su epidemiolozi dopustili, njiih 80/Foto: MojPortal.hr</p>

U dvorani se okupio maksimalan broj gostiju koje su epidemiolozi dopustili, njiih 80/Foto: MojPortal.hr

- Vlasti treba informirati o rasvjetnim tijelima koja će zapravo čuvati naš okoliš. Ta rasvjeta nije skuplja od klasične, a moramo razmišljati i o tome kakvu ćemo prirodu ostaviti našoj djeci. 

Također je spomenuo i kako je lastavica sve manje jer često slete, primjerice, u preosvijetljeni Milano misleći da su stigle u Afriku pa se tamo, na žalost, smrznu.

Proizvodnja hormona

Svjetlo je, odnosno ciklusi dan-noć, ključno i za razvoj zdravog vida kod djece pa bi tako, kaže Korlević, djeca barem tri sata dnevno trebala provoditi na danjem svjetlu kako bi im se oko ispravno razvilo. Svjetlo također utječe i na zaustavljanje proizvodnje određenih hormona pa je ispravno spavati u mraku, a ne uz upaljen TV ili mobitele (osim ako se ne podese na gledanje u mraku) jer su mogući razvoji brojnih zdravstvenih problema pa i karcinoma. 

<p>Korado Korlević tijekom predavanja/Foto: MojPortal.hr</p>

Korado Korlević tijekom predavanja/Foto: MojPortal.hr

Na predavanju je bila i dogradonačelnica Daruvara Vanda Cegledi. Nju smo pitali što misli o Korlevićevom predavanju i što Grad Daruvar planira činiti po pitanju svjetlosnog onečišćenja. 

Daleko od zagađivača

- Apsolutno želimo ići u smjeru ekološke rasvjete. Osobno razmišljam u zelenom smjeru. Zeleno je jedino što je održivo i ako želimo ostaviti nešto lijepo u naslijeđe svojoj djeci moramo tako razmišljati. Vraćanje prirodi i prirodnim resursima je smjer u kojem svi moramo ići. Meni je i drago što je na neki način Daruvar izoliran od velikih zagađivača tako da Daruvar vidim kao zelenu oazu i ta njegova pozicija će se sve više pokazivati kako prednost - rekla nam je dogradonačelnica Daruvara Vanda Cegledi. 

<p>Promatranje nebeskih tijela telekopom po danu/Foto: MojPortal.hr</p>

Promatranje nebeskih tijela telekopom po danu/Foto: MojPortal.hr

"10 dana astronomije" nastavili su se na glavnom gradskom trgu. Ekipa iz Astronomskog društva Kumova slama postavila u središtu grada teleskop s kojim su svi zainteresirani građani mogli promatrati nebo i Sunce po danjem svjetlu. 

Sunčeve baklje

Teleskop je privukao i mlade i stare pa je oko njega cijelo vrijeme bilo zainteresiranih građana. 

- Danas gledamo ono jedino što možemo vidjeti po danu, a to je naše Sunce. Imamo sreću da danas predstavljamo i naš novi solarni teleskop, odnosno specijalni teleskop samo za sunce kojim bez ikakvog filtera vidimo pjege na suncu i sunčeve baklje. Danas su mogli kroz teleskop vidjeti jednu milimetarsku crticu na suncu, a to je upravo ta sunčeva baklja. Takva baklja može odletjeti u svemir od nekih 12 do 20.000 kilometara. Sunčeve baklje mogu napraviti i nama štetu, doduše ne na samoj Zemlji jer nas štiti Zemljina atmosfera, odnosno elektromagnetsko polje, ali bi mogla napraviti štetu na satelitima koji lete okolo. Čak bi i svemirska stanica mogla imati problema ako bi takav izbačaj elektromagnetskih zraka pogodio baš u Zemlju - rekao nam je Toni Boroš, tajnik Astronomskog društva Kumova slama. 

<p>Tajnik Astronomskog društva Kumova slama Toni Boroš promatra Sunce kroz teleskop/Foto: MojPortal.hr</p>

Tajnik Astronomskog društva Kumova slama Toni Boroš promatra Sunce kroz teleskop/Foto: MojPortal.hr

- Koliko nam je Sunce korisno i bez njega nema života, to isto Sunce će nam jednog dana doći glave. Od ove sadašnje zvijezde, koja spada među manje zvijezde u svemiru, Sunce će se proširiti i postati crveni div. Progutat će Merkur, progutat će Veneru, a za Zemlju kažu da će doći do samog ruba. No, daleko prije toga će se Zemlja ugasiti. To će se dogoditi za milijardu i pol do 5 milijardi godina. Kako sve ima svoj kraj tako će se i Sunce jednog dana ugasiti - zaključio je Boroš.

<p>Teleskop na glavnom daruvarskom trgu/Foto: MojPortal.hr</p>

Teleskop na glavnom daruvarskom trgu/Foto: MojPortal.hr

U subotu navečer predavanje je održala dr. sc. Vernesa Smolčić, astrofizičarka i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Smolčić prioritetno proučava galaksije, ali je i voditeljica niza projekata, kontinuirano radi na popularizaciji znanosti, piše, radi web stranice i obrazovne videomaterijale. 

Svemirska nepoznanica

U Daruvaru je održala predavanje "Crne rupe - od opće teorije relativnosti do supermasivne crne rupe u središtu Mliječnog puta"

Vernesa Smolčić je prisutnima na predavanju ispričala cijelu priču od pojave prvih sumnji na postojanje crnih rupa još u 18 stoljeću (tada ih nisu tako definirali) do današnjih saznanja o njima kao još uvijek svojevrsnom misteriju u svemiru unatoč brojnim informacijama koje danas imamo o njima.

<p>Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić održala je predavanje o Crnim rupama/Foto: Predrag Uskoković</p>

Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić održala je predavanje o Crnim rupama/Foto: Predrag Uskoković

- Svaka masivna galaksija u svome središtu sadrži supermasivnu crnu rupu i sve što prijeđe njezin obzor završava u crnoj rupi jer je njezina gravitacija toliko jaka da joj se čak ni svjetlost ne može oduprijeti i ne može "pobjeći" iz crne rupe - kazala je, između ostalog, Smolčić koja je u Daruvar donijela i dvije slikovnice (koje su se mogle i kupiti na štandu). Jedna je »Psi u svemiru« autorica Dubravke Kolanović i Jasne Jasne Žmak, a druga je »Astro kuharica« koju je Smolčić napisala s Miljenkom Kuhar.

Dolazi Ante Radonić

- U slikovnici "Psi u svemiru" htjeli smo ukazati na važnost pasa za letove u svemir jer su oni omogućili ljudima letove u svemir. Svi znaju za Lajku, prvog psa u svemiru, ali malo ljudi zna da je takvih pasa bilo još mnogo. Htjeli smo uz istinske povijesne priče napraviti slikovnicu za djecu. A "Astro kuharica" namijenjena je djeci od 8 do 13 godina. Ideja je da djeca uživaju u kuhanju astro recepata. Tako da se, primjerice, u njoj kuhaju galaksije i čokolaksije, rade se keksići s mjesečevim mijenama i uz svaki recept dolazi priča napisana dječjim jezikom koja im objašnjava i te svemirske pojmove - ispričala nam je Smolčić. 

<p>Vernesa Smolčić sa slikovnicama "Psi u svemiru" i "Astro kuharica"/Foto: MojPortal.hr</p>

Vernesa Smolčić sa slikovnicama "Psi u svemiru" i "Astro kuharica"/Foto: MojPortal.hr

Zadnji dan vikenda završio je u večernjim satima kada je na glavnom daruvarskom trgu ponovno organizirano promatranje noćnog neba s teleskopom.

U ponedjeljak se manifestacija "10 dana astronomije" nastavlja s predavanjem Ante Radonića, astronoma koji je jedan od najzaslužnijih ljudi u Hrvatskoj za popularizaciju tehnike i znanosti. 

Njegovo predavanje počinje u ponedjeljak u19:00 sati u Hrvatskom domu, a tema je "Astronautika danas i sutra".