Fotografija: Foto: Unsplash
Galerija
Foto: Unsplash

‘Krvavi supermjesec‘ zasjat će u zoru: Evo kada potpunu pomrčinu možete vidjeti iz Daruvara

Supermjesec će biti vidljiv diljem obiju Amerika, Europe i Afrike – zapravo svugdje gdje je Mjesec u to vrijeme iznad obzoraJedan od najspektakularnijih prizora na nebu, potpuna pomrčina Mjeseca, bit će vidljiva u kasnim večernjim satima 15. svibnja po američkom vremenu, te u ranim jutarnjim satima u Europi.

Riječ je o 'krvavom' Mjesecu koji se pojavljuje tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kad se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti. Mjesec će izgledati veći nego inače jer će biti na najbližoj točki Zemlji u svojoj orbiti.

Opis "krvavi" dobio je zbog svog crvenog sjaja. Dok bude padao u Zemljinu sjenu, Mjesec će polako tamniti prije nego što postane tamno crvene boje. Svibanjski supermjesec naziva se još i "cvjetni', a naziv je dobio po tomu što u svibnju na Zemlji obično cvate obilje cvijeća.

Supermjesec će biti vidljiv diljem obiju Amerika, Europe i Afrike – zapravo svugdje gdje je Mjesec u to vrijeme iznad obzora. Najbolje će se vidjeti na američkom kontinentu. Golim okom bit će vidljiv u većem dijelu Europe.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kako piše BBC, u zapadnim dijelovima Europe pomrčina će se moći vidjeti dobro, ali vrlo kratko jer će Mjesec zalaziti tijekom pomrčine. Između 3.30 i 5.30 sati ujutro, ako se gleda nisko na horizontu iz zapadnih dijelova Europe moći će se vidjeti kako Mjesec pada u sjenu prije nego što zasja u crvenoj boji.

Na sljedećoj poveznici možete vidjeti animaciju koja prikazuje kako će to izgledati iz Daruvara.

Najzanimljiviji trenutak za žitelje Daruvarčane dogodit će se 16. svibnja u 5.11 sati ujutro kada pomrčina postiže najveću magnitudu dok je cijeli Mjesec iznad horizonta u Daruvaru. Maksimalna točka pomrčine u Daruvaru se ne može vidjeti jer je Mjesec u to vrijeme ispod horizonta. Preporučuje se odlazak na povišenu točku ili neometano područje sa slobodnim pogledom u smjeru zapad-jugozapad radi najboljeg doživljaja.

Za razliku od pomrčine Sunca, u pomrčinu Mjeseca smije se gledati golim okom, dalekozorom ili teleskopom.