Fotografija: Foto: Compas
Galerija
Foto: Compas

Toplice Lipik: "Dođite na Sajam cvijeća naučiti raditi cvijeće od papira i kušati cvjetna jela"

Toplice Lipik u sklopu Sajma cvijeća organiziraju radionicu "Izradimo cvijeće - origami i krep papir" te kulinarsku radionicu "Jeste li probali jesti cvijeće?"Toplice Lipik aktivno će sudjelovati na ovogodišnjem Sajmu cvijeća u Lipiku koji se održava ove nedjelje, 8. svibnja 2022. godine u parku u Lipiku u ulici Marije Terezije 27.  

Toplice Lipik u sklopu Sajma cvijeća organiziraju dvije radionice.

Prva radionica je "Izradimo cvijeće - origami i krep papir" na kojoj ćete moći vidjeti i naučiti kako izrađivati cvijeće od papira prema orijentalnim tehnikama.

Zašto su ove tehnike važne? Ponajviše iz zdravstvenih razloga. Naime, izrađivanjem cvijeća od papira poboljšava se fina motoriku prstiju, stimulira koordinaciju pokreta ruku. Također pomaže kod motoričkih poteškoća, nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, osobama s ozljedama mozga, osobama s artritisom i Alzheimerovom bolesti.

Dunjica Karniš, voditeljica sestrinske sekcije za oboljele od multiple skleroze u Toplicama Lipik/Foto: Compas
Dunjica Karniš, voditeljica sestrinske sekcije za oboljele od multiple skleroze u Toplicama Lipik/Foto: Compas

Nadalje, s izradom cvijeća od papira istvoremeno se trenira kratkoročno i dugoročno pamćenje, potiče znatiželja, koncentracija, a može pomoći i u borbi protiv stresa jer se potiče oslobađanje serotonina, hormona sreće te se stvara osjećaj zadovoljstva.

Radionica je namijenjena svim uzrastima, dakle jednako je dobra za djecu, odrasle kao i za ljude u trećoj dobi.

Voditeljica radionice je Dunjica Karniš, mag.med.techn., inače voditeljica sestrinske sekcije za oboljele od multiple skleroze u Toplicama Lipik.

Druga radionica u sklopu Sajma cvijeća je kulinarska i zove se: "Jeste li probali jesti cvijeće?"

Naime, konzumiranje cvijeća tradicija je stara nekoliko tisuća godina. Poznato je da cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka. Dodavanjem cvijeća u prehranu, ne samo da se tanjur obogaćuje bojama, već cvijeće doprinosi okusom: neko je papreno i nalik začinskom bilju, dok je drugo nježnog cvjetnog i osvježavajućeg okusa – raspon okusa kojeg jestivo cvijeće ima zapravo je iznenađujuće širok!

Alen Tutić, chef Toplica Lipik vodit će radionicu "Jeste li probali jesti cvijeće?"/Foto: Nikica Puhalo
Alen Tutić, chef Toplica Lipik vodit će radionicu "Jeste li probali jesti cvijeće?"/Foto: Nikica Puhalo

No, treba biti oprezan jer nije sve cvijeće jestivo i nikako se ne preporučuje eksperimentiranje nego konzumacija samo provjerenog cvijeća.

Na Sajmu cvijeća u Lipiku pripremat će se puding od Chia sjemenki s dekoracijom od jestivog cvijeća, štangice od zobenih pahuljica, sušenog voća i jestivog cvijeća, smoothie od šumskog voća, aromatizirana izvorska termomineralna voda s ružinim pupoljcima te aromatizirana izvorska termomineralna voda s agrumima

Voditelj radionice bit će Alen Tutić, voditelj službe prehrane u Toplicama Lipik.

Vrijeme održavanja radionica (održavat će se istovremeno):

1. 10,30 – 11,30 sati

2. 12,30 – 13,30 sati

3. 14,30 – 15,30 sati

4. 16,30 – 17,30 sati

Tijekom sajma dijelit će se zdrave poslastice i izrađeno cvijeće, a Toplice Lipik pozivaju sve zainteresirane da ih posjete na Sajmu cvijeća u Lipiku i pridruže se radionicama.

Foto: Grad Lipik
Foto: Grad Lipik