Fotografija: Hrvoje Matić, dopredsjednik Hrvatske udruge Bobath-terapeuta odraslih/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Hrvoje Matić, dopredsjednik Hrvatske udruge Bobath-terapeuta odraslih/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Toplice Lipik postaju centar izvrsnosti u neurorehabilitaciji s Bobath konceptom"

"U Lipiku smo organizirali smo izvođenje naprednog Bobath tečaja pod vodstvom međunarodno licencirane instruktorice iz Italije Monice Morelli", kaže Hrvoje MatićProteklog tjedna od 4. do 8. travnja Hrvatska udruga Bobath-terapeuta odraslih organizirala je u Toplicama Lipik Međunarodni napredni Bobath tečaj za fizioterapeute kojeg je vodila međunarodno licencirana instruktorice iz Italije Monice Morelli. 

Suorganizator naprednog tečaja bio je Hrvoje Matić, prvostupnik fizioterapije, dopredsjednik Hrvatske udruge Bobath-terapeuta odraslih.

Matić je također kandidat za temeljnog Bobath-instruktora te predstavnik međunarodne IBITA-e krovne organizacije za Bobath koncept u Republici Hrvatskoj tako da sudjeluje u organizaciji velikog broja edukacija o Bobath konceptu.

Po čemu se Bobath koncept fizioterapija izdvaja od ostalih?

- Bobath koncept osmišljen je još ’40-tih godina prošlog stoljeća kao pristup u rehabilitaciji osoba nakon preboljenog moždanog udara. Tijekom godina Bobath koncept se mijenjao usporedno s razvojem neuroznanosti. Njegova specifičnost u odnosu na druge tehnike koje se koriste u fizioterapiji jest u tome što je orijentiran holistički, dakle na cijelog pacijenta kao osobu. Znači, ne dolazite kod terapeuta samo na jedan tretman od sat, sat i pol nego tretman uključuje, primjerice, i edukaciju članova obitelji tijekom koje ih upućujemo kako postupati s pacijentom. A kako je svaki pacijent različit i mnoštvo detalja utječe na određivanje terapije tako se i terapije prilagođavaju individualno prema svakom pacijentu i okruženju u kojem boravi.  

Međunarodni napredni Bobath tečaj u Toplicama Lipik vodila je međunarodno licencirana instruktorica iz Italije Monice Morelli/Foto: Nikica Puhalo(MojPortal.hr
Međunarodni napredni Bobath tečaj u Toplicama Lipik vodila je međunarodno licencirana instruktorica iz Italije Monice Morelli/Foto: Nikica Puhalo(MojPortal.hr

Spektar djelovanja Bobath-terapeuta je, čini mi se, prilično širok?

- Točno. Recimo, ja kao Bobath terapeut vježbam s pacijentom, Moj zadatak je educirati njegovu obitelj koja živi s njim kako bi nam ona mogla dati pravilnu podršku u izvođenju aktivnosti dnevnog života, a kako bi to što na dnevnoj bazi radimo s njim dalo još bolje rezultate. I, naravno, podrazumijeva suradnju s drugim stručnjacima. 

Na koji način?

- Primjerice, moj zadatak je educirati drugo medicinsko osoblje na koji način postupati s određenim pacijentom. 

Međunarodni napredni Bobath tečaj u Toplicama Lipik/ Foto: Nikica Puhalo(MojPortal.hr
Međunarodni napredni Bobath tečaj u Toplicama Lipik/ Foto: Nikica Puhalo(MojPortal.hr

Dobro, sad kada smo se malo upoznali s vašim radom i Bobath terapijom, možete li nam reći što ste organizirali u Lipiku?

- Organizirali smo izvođenje naprednog Bobath tečaja pod vodstvom međunarodno licencirane instruktorice iz Italije Monice Morelli. Imali smo 12 polaznika. Napredni Bobath tečajevi su tematski vezani. 

Kako to mislite?

- Na osnovnom Bobath tečaju prolazi se jedan generalni dio, a kasnije svaki napredni Bobath tečaj nosi određenu specifičnu temu koja se obrađuje. A u Lipiku smo radili kliničko rasuđivanje u Bobath konceptu. 

Što to znači?

- Prvenstveni cilj je educirati polaznike tečaja kako bi dobili znanje s kojim će što kvalitetnije moći procijeniti stanje pacijenta. Jer što je kvalitetnija procjena stanja pacijenta, bolji su i ishodi tretmana. 

Međunarodni napredni Bobath tečaj u Toplicama Lipik/ Foto: Nikica Puhalo(MojPortal.hr
Međunarodni napredni Bobath tečaj u Toplicama Lipik/ Foto: Nikica Puhalo(MojPortal.hr

Dakle, sada ste došli u Lipik kako biste terapeutima u Toplicama Lipik pružili nova znanja u pristupu i liječenju pacijenata koji su imali moždani udar?

- Da, tako je. Ovaj tečaj je međunarodnog karaktera tako da su polaznici kolegice i kolege iz Toplica Lipik, ali i iz ostalih krajeva Hrvatske te imamo i dvije kolegice iz Finske koje su došle u Lipik na ovaj napredni tečaj.

Kakvi su rezultati Bobath koncepta terapija u odnosu na klasične terapije?

- Bobath koncept, a to može potvrditi i literatura, jedan je od najčešće korištenih pristupa u fizioterapiji. Najpopularniji je jer se neprestano razvija paralelno s razvojem neuroznanosti. Također, nudi najsveobuhvatniji pristup pacijentu. Sjajno je to što s Toplicama Lipik imamo odličnu suradnju, usudio bih se reći i najbolju. Imamo jako dobru komunikaciju između naše udruge i Toplica Lipik kao ustanove. Sigurno ne bismo uspjeli organizirati toliki broj tečajeva da nema takve visoke razine organizacije i podrške od glavnog fizioterapeuta Toplica Lipik Ivana Žilića, mag. physioth.

=================================

Ivan Žilić, glavni fizioterapeut Toplica Lipik:

"Lipik postaje središnje mjesto za ovakve događaje"

Ivan Žilić, glavni fizioterapeut Toplica Lipik i Hrvoje Matić, dopredsjednik Hrvatske udruge Bobath-terapeuta odraslih/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ivan Žilić, glavni fizioterapeut Toplica Lipik i Hrvoje Matić, dopredsjednik Hrvatske udruge Bobath-terapeuta odraslih/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ivan Žilić, glavni fizioterapeut Toplica Lipik, jako je zadovoljan s provođenjem naprednog Bobath tečaja kao i s generalnom suradnjom Hrvatskom udrugom Bobath-terapeuta odraslih te smjerom u kojem se razvijaju Toplice Lipik.

- Ovo je nastavak dobre suradnje s kolegama iz Zagreba i ta je suradnja doista odlična. I s ovom edukacijom osoblja Toplice Lipik se nastavljaju profilirati u centar izvrsnosti u neurorehabilitaciji, a Bobath koncept je jedan zlatni, recimo to tako, nadstandard u rehabilitaciji pacijenata prvenstveno nakon moždanog udara. Dugo vremena nam je trebalo da Lipik postane središnje mjesto za ovakve događaje gdje se za vrijeme tečaja ujedno educiraju i naši terapeuti iz Toplica Lipik. Osim mene i kolege Matića, bitno je napomenuti da je ovdje riječ o suradnji većeg broja ljudi u organizaciji tečaja gdje moramo izdvojiti voditelja naše neurološke sekcije Sinišu Almašija, dipl. physioth., Danijelu Babojelić, mag. physioth. te veći broj terapeuta.