Fotografija: Učiteljica prezentira u razredu što sve Luna zna/Foto: Janja Čaisa
Galerija
Učiteljica prezentira u razredu što sve Luna zna/Foto: Janja Čaisa

Terapijski pas Luna u OŠ Garešnica: "Potiče sramežljive učenike i smiruje hiperaktivne"

Luna je trenutno jedini terapijski pas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji radi u školi i pomaže mnogim učenicimaLabradorica Luna i učiteljica Nataša iz III. osnovne škole Bjelovar dočekane su s velikim nestrpljenjem, poput holivudskih zvijezda. Vidno oduševljeni Lunom, garešnički drugašići upijali su svaku učiteljičinu riječ, neumorno su postavljali pitanja i podijelili svoja iskustva sa psima. Naučili su što su to radni i terapijski psi, kako se valja ponašati u njihovu društvu, zašto se razlikuju od ljubimaca i koji su njihovi zadatci. Upoznali su se s Lunom koja je u vrlo kratkom vremenu prihvatila učenike i novi ambijent. Nakon sata razrednika, poveli su Lunu i na sat Tjelesne i zdravstvene kulture.

Uživanje u šetnju na putu do igrališta/Foto: Andreja Kovač
Uživanje u šetnju na putu do igrališta/Foto: Andreja Kovač

- Učenici su se izmjenjivali u vođenju Lune na putu do igrališta i bilo ih je stvarno gušt promatrati kako to čine s velikom pažnjom i odgovornošću. Razveselili smo i mlađe prijatelje iz Dječjeg vrtića Maslačak koji su s radošću došli pozdraviti Lunu. Na kraju radnog dana vrednovali su doživljeno s puno pozitivnih emocija, a posebno pamtim izreku moga Ivana da je dan bio: "Ex, ex, extra!" – rekla nam je učiteljica 2. b razreda Andreja Kovač.

Luna baš poput njih svaki dan ide u školu gdje provodi pet školskih sati. No njezin je zadatak da uz učitelje motivira učenike za rad, smiruje hiperaktivnost i potiče sramežljive i nesigurne učenike. Ona ne osuđuje, ne daje savjete niti ocjene, samo pozorno sluša i odlično se mazi. Djeca uz nju usvajaju mnoge vještine a da tog nisu ni svjesna.

Upoznavanje Lune i garešničkih drugašića iz 2. b razreda/Foto: Janja Čaisa
Upoznavanje Lune i garešničkih drugašića iz 2. b razreda/Foto: Janja Čaisa

- Ponekad djeca nisu motivirana za rad, nešto ih tišti. Uz to su današnje generacije ubrzane, brzo im je dosadno, primjećuje se velik deficit pažnje. Kad je pas miran i smiren, prenosi na djecu svoju mirnoću. Luna često zahrče u razredu jer joj je ugodno među njima, to joj je drugi dnevni boravak. Morate to živjeti svakodnevno da vidite koji su sve benefiti. Drago mi je da smo u vrijeme korone s Lunom unijeli malo svjetla u školu – rekla nam je učiteljica i Lunina vodičica Nataša Brekalo.

Iako većina učenika 2.b razreda ima ljubimce, pas u razredu za njih je bio potpuno novo i drugačije iskustvo. Luna je unijela neku novu dinamiku, radost i osmijehe na dječja lica. Nakon ovog susreta nije teško zamisliti Lunu kao dodatnog motivatora u učionici, koji djeci pomaže da se lakše nose sa stresom te ih umiruje.

Učiteljica prezentira u razredu što sve Luna zna/Foto: Janja Čaisa
Učiteljica prezentira u razredu što sve Luna zna/Foto: Janja Čaisa

- Luna je oplemenila moj život i unijela pozitivne promjene u profesionalnom segmentu. Osim svojih primarnih obveza u matičnom razredu, posjećujemo i druge razrede, a susrele smo se i s predškolcima koji su također oduševljeni Lunom. Luna radi s dvjema učenicama s teškoćama u višim razredima, te odlazi na sate razrednika. Obilazi ukupno 23 razreda. Važno je napomenuti da Luna jednom mjesečno ide na pregled kod veterinara i mora biti savršeno zdrava jer je okružena djecom – rekla nam je učiteljica Nataša.

I učenici su se okušali u davanju naredbi Luni/Foto: Janja Čaisa
I učenici su se okušali u davanju naredbi Luni/Foto: Janja Čaisa

III. osnovna škola Bjelovar izradila je projekt s Udrugom za pse vodiče i mobilitet Zagreb i krajem 2018. dobila dvogodišnju labradoricu Lunu. Nakon što je prošla socijalizaciju, položila ispit poslušnosti, dobila certifikat i sve potrebne dozvole, Luna je 2019. godine krenula na posao u učionicu, a učiteljica Nataša postala je njezin vodič. Cilj projekta je učenicima olakšati život i rad u školi te povećati njihovu motiviranost za školske sadržaje.

Luna dobije keksić nakon što izvrši zadatak/Foto: Janja Čaisa
Luna dobije keksić nakon što izvrši zadatak/Foto: Janja Čaisa

- Cijeli sam život privatno okružena psima, a Luna je kruna mom 25-godišnjem radu. U planu mi je napisati priručnik o radu s terapijskim psima i podijeliti svoja iskustva kako bih senzibilizirala javnost i pomogla drugim kolegama u radu – rekla nam je učiteljica Nataša.

Učenici su čekali svoj red da pomaze Lunu/Foto: Andreja Kovač
Učenici su čekali svoj red da pomaze Lunu/Foto: Andreja Kovač

Luna je trenutno jedini terapijski pas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji radi u školi i pomaže mnogim učenicima. S obzirom na manjak defektologa, logopeda i ostalih djelatnika stručne službe, nadamo se da će terapijski pas u nastavi s vremenom postati uobičajena slika u našim školama.