Fotografija: Direktor tvrtke Enso Đuro Juretić/Foto: Janja Čaisa
Galerija
Direktor tvrtke Enso Đuro Juretić/Foto: Janja Čaisa

Kako je Đuro Juretić u Garešnici počeo raditi za BMW, Audi, Daimler, Apple...

Malena garešnička tvrtka proizvodi inovativne strojeve kakvih još nema na tržištu, te radi usluge programiranja PLC-ova (programibilnih logičkih kontrolera) u proizvodnim linijama Audija, BMW-a, DaimleraĐuro Juretić otisnuo se u poduzetničke vode prije 13 godina kad je osnovao tvrtku Enso, specijaliziranu za automatizaciju u industriji. Nakon završenog Fakulteta elektrotehnike i računalstva, i rada u Zagrebu, Njemačkoj i Kutini, odlučio se vratiti u rodnu Garešnicu i stvoriti nove vrijednosti.

Isprva je radio sam u svom stanu, no ubrzo se pozicionirao na tržištu i počeo bilježiti rast. Trenutno Enso ima devet zaposlenih inženjera koji timski rade zanimljive i vrijedne stvari – od automatizacije, izrade strojeva, programiranja i puštanja u pogon, do vizualizacije i 3D printanja. Kroz multidisciplinarni pristup, puno sinergije i znanja, u tvrtki najviše računa polažu na visoku kvalitetu proizvoda, pri tom poštujući sve propisane norme.

Direktor Juretić i radnici u radičkom dijelu tvrtke/Foto: Janja Čaisa
Direktor Juretić i radnici u radičkom dijelu tvrtke/Foto: Janja Čaisa

Na naše pitanje zašto baš Garešnica, Đuro s osmijehom odgovara da je tu kod kuće.

- Tu su mi prijatelji, rodbina, tu su nam bake ako treba pričuvati djecu. Supruga i ja volimo folklor na kojem punimo baterije za nove radne izazove. Tko bi nam u Zagrebu ili u Njemačkoj čuvao djecu? - kazao nam je Đuro.

Uz današnju tehnologiju više ne morate biti u metropoli, sve vam je dostupno, a kvaliteta života cijele obitelji u manjim je sredinama daleko veća. Premda je živio u velikim gradovima, sad više cijeni mir male sredine. Užasavaju ga užurbanost i prometni kolapsi u velikim gradovima, te je sretan što ne mora više od jednom tjedno poslovno u Zagreb.

Strojevi kakvih još nema na tržištu

Prostor tvrtke sastoji se od dva dijela, onog uredskog i radionice u nastavku. Društvenjak koji kroči u Enso osjeća se kao Alisa u zemlji čudesa. Nakon ureda otvorenog tlocrta kojim dominiraju veliki monitori, 3D printer, poneki uređaj te diplome i posebna priznanja na zidovima - slijedi dio skriven od očiju javnosti.

Direktor Juretić otvorio nam je vrata radionice u kojoj su zaposlenici, sve odreda mladi dečki, kao u nekom specijalnom laboratoriju testirali različite stvari, razgovarali i proučavali uređaje u nastajanju u vrlo opuštenoj atmosferi. Cijelom prostoru poseban pečat daje i malena galerija s kojom su dobili na prostoru, ali i na zanimljivom industrijskom izgledu.

Đuro Juretić pokazuje nam projekte na računalu/Foto: Janja Čaisa
Đuro Juretić pokazuje nam projekte na računalu/Foto: Janja Čaisa

- Ono čime se zapravo bavimo je automatizacija i proizvodnja specijalnih strojeva. To znači da proizvodimo nešto čega još nema na tržištu, a firmama treba za rad. Firme nam šalju upit imamo li kakvo rješenje za to i onda nakon razgovora izađe ponuda prema kojoj se dogovorimo idemo li u realizaciju ili ne. Dodatno radimo usluge programiranja PLC-ova (programibilnih logičkih kontrolera) za pogone u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj. I sada su dečki na terenu u Mađarskoj, a taj rad vani može potrajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, ovisno o zahtjevnosti posla - veli nam Đuro Juretić.

Osim suradnje s hrvatskim tvrtkama, ostvarili su suradnju s inozemnim partnerima kao što je Audi, BMW i Daimler u više projekata automatizacije za automobilsku industriju.

Programiranje i puštanje u pogon linije za izradu nosača poluosovine za BMW/Foto: Enso
Programiranje i puštanje u pogon linije za izradu nosača poluosovine za BMW/Foto: Enso

- Programibilni logički kontroleri na kojima trenutno radimo koriste linije u tvornicama BMW-a i Volkswagena. Mnogi misle da jedan BMW sve radi sam, no tamo se sastavlja nešto što dolazi iz 1000 različitih tvornica diljem svijeta - pojašnjava Juretić. A upravo je Enso jedna od tih mini tvornica čija su rješenja prepoznala i velika imena u autoindustriji. Neki od odrađenih poslova su programiranje i puštanje u pogon linije za montažu baterija pogona automobila BMW i3 te programiranje i puštanje u pogon stanice za pripremu i montažu krova karoserije Mini automobila.

Programiranje i puštanje u pogon stanice za pripremu i montažu krova karoserije automobila Mini/Foto: Enso
Programiranje i puštanje u pogon stanice za pripremu i montažu krova karoserije automobila Mini/Foto: Enso

- Slično je i sa strojevima za elektroničku industriju, ovaj naš stroj će premotavati elemente koji će završiti u Nokiji, Appleu, vašem ili mom laptopu ili mobitelu - kazao je Juretić.

Iz tog njihovog rada izašli su neki standardni proizvodi koji više nisu vezani samo na kupca koji je to naručio nego i na širi krug firmi, a to su strojevi za doziranje na temelju vaganja. Oni su zanimljivi većim OPG-ovima koji proizvode, primjerice, lješnjake, ali i za pakiranje rasutih stvari poput šećera, brašna...

Sustavi za praćenje proizvodnje

U tvrtki Enso izrađuju i aplikacije za nadzor i analizu proizvodnje, čime se povećava sigurnost i produktivnost određenog pogona ili firme u cijelosti. Riječ je o sustavu SCADA, odnosno Aplikaciji za vizualizaciju i obradu podataka koja vodi statistiku rada, prikuplja podatke, alarmira u slučaju zastoja, te analizira i obrađuje podatke. Od domaćih klijenata, radili su vizualizaciju, signalizaciju i nadzor kotlovnice Daruvarske pivovare.

Centralni sustav nadzora Daruvarske pivovare/Foto: Enso
Centralni sustav nadzora Daruvarske pivovare/Foto: Enso

Ova je firma pravi izazov za mlade ljude jer im pruža mogućnost da mnogo toga nauče u vrlo dinamičnom i prijateljskom okruženju. Da putuju i steknu iskustvo u branši diljem Europe. Đuro ističe da putovanja sada rado prepušta mladoj ekipi; on je trenutno sretniji ovdje. Svi zaposlenici se izvrsno služe engleskim jezikom, a većina govori i njemački pa im niti teren niti izrada dokumentacije projekata na engleskom jeziku ne pada teško. 

Zadnjih par godina u tvrtki rade i takozvane vibrododavače. Naime, riječ je o stroju koji iz neke kutije ili vrećice dozira sitnije stvari jednu po jednu, i to ispravno okrenute. Kako bismo dobili bolju sliku o stroju, direktor Juretić se poslužio jednostavnim primjerom sastavljanja kvačica.

- Da bi stroj sastavio kvačicu za rublje u kratkom vremenu, vibrododavač mu dodaje lijevi i desni krak te oprugu, ali u pravom položaju, te on svake dvije sekunde izbaci van jednu kvačicu - kazao nam je direktor Juretić. 

Vibrododavač dodaje stroju pravilno okrenute dijelove/Foto: Janja Čaisa
Vibrododavač dodaje stroju pravilno okrenute dijelove/Foto: Janja Čaisa

Od navedenog jednostavnijeg primjera, pa sve do kompliciranijih elemenata u elektroničkoj industriji, vibrododavači su izrazito potrebni u proizvodnji. Budući da to ne radi nitko u Hrvatskoj, samo jedna-dvije firme u Sloveniji, velika je potreba za tim i na to im trenutno otpada velik dio posla.

Neradni sat

- Nitko od nas ne može sam napraviti ono što mi izbacujemo na tržište. Iznimno je važan timski rad, multidisciplinarnost, razna znanja i vještine koje se nadopunjuju. Uz to mi je bitno da radimo u ugodnom okruženju, da su mi radnici zadovoljni i ponosni na ono što rade. Tu i tamo proglasimo neradni sat i tada se maknemo od nacrta i strojeva, zezamo se, pričamo viceve, odmorimo mozak i puno smo produktivniji nakon toga. Kod nas je visoka radna etika pa se sve možemo dogovoriti. Primjerice, dečki su se sad prebacili na ljetno radno vrijeme jer im više odgovara rad od 7 do 15 h, a ja to poštujem. Premda, moram priznati, sam često pretjeram i ostanem duže, ali od mene se to i očekuje - kaže nam vlasnik firme. 

Posuda vibrododavača izrađenja 3D printanjem/Foto: Janja Čaisa
Posuda vibrododavača izrađenja 3D printanjem/Foto: Janja Čaisa

Zanimljivo je da je ova ekipa generacijski podijeljena u dvije skupine: četvorica zaposlenika je u četrdesetima, a petorica u dvadesetima, što ih čini izrazito mladom ekipom koja će još dugo biti na tržištu rada.

- Kad nekog zaposlimo, dugo mu treba da ga uvedemo u posao, da postane samostalan i stekne iskustvo. Kod nas ne smije biti grešaka, one se ne praštaju. Želimo dugoročno zadržati ljude, obučiti ih za rad i pružiti im ugodnu radnu atmosferu te mogućnost za edukaciju i rast. Glavna i osnovna vrijednost ove firme nisu računala i oprema nego znanje svih zaposlenika zajedno - kazao nam je direktor Juretić.

Uvijek nešto novo

- Kod nas je nevjerojatno zanimljivo, dinamično i uzbudljivo jer većinu vremena radimo nešto novo. Naravno, to zahtijeva puno koncentracije i konstantnog učenja, ali nikom nije dosadno. Svaki projekt iziskuje puno istraživanja, komunikacije sa strukom, razmjenu ideja i mišljenja u timu.

Đuro nam je pokazao radnu mapu jednoga projekta sa stotinama papira, skica, izračuna, bezbroj detalja i papirologije dok se ne osmisli svaki i najmanji detalj, što iziskuje puno radnih sati i energije. Zamisliti se može bilo što, no to nije uvijek moguće realizirati. Za to je potrebno znanje, vizija i predanost, što rezultira inovativnim rješenjima. 

Uz razne uređaje na kojima rade, prezentirali su nam i svoje 3D printere koje intenzivno koriste zadnjih par godina. 3D printanje im olakšava posao, pruža nebrojene mogućnosti i omogućava izradu raznih prototipa.

Jedan od četiriju 3D printera u tvrtki Enso/Foto: Janja Čaisa
Jedan od četiriju 3D printera u tvrtki Enso/Foto: Janja Čaisa

- Ono što smo prije naručivali, sada radimo sami. Mi nešto smislimo, zadamo mu da printa preko noći, ujutro isprobamo. Ako je potrebna korekcija, stavimo opet printati sve dok ne dođemo do nečega što je iskoristivo, onda to možemo dati izraditi od bilo kojeg drugog materijala - rekao nam je Juretić. Na taj način su izradili i posude nekih vibrododavača, čije printanje traje 10 dana. 

Prošla godina u plusu

Premda se posao razlikuje iz godine u godinu, oko 50 posto posla otpada na strano tržište. Korona je utjecala i na njih, i samo se nadovezala na 2019. godinu kad je došlo do smanjenja proizvodnje u autoindustriji. Bili su pogođeni direktno kroz programiranje i puštanje u pogon ili indirektno jer rade s firmama koje proizvode za autoindustriju. U hodu su se preorijentirali na manje strojeve i tvrtke u Hrvatskoj pa je i prošla godina ispala pozitivna.

Što se tiče planova za budućnost, u tvrtki osluškuju potrebe tržišta i globalne trendove, te pokušavaju što bolje odgovoriti na zahtjeve kupaca.

PREMKO - stroj za premotavanje kolutove elektroničkih komponenti/Foto: Janja Čaisa
PREMKO - stroj za premotavanje kolutove elektroničkih komponenti/Foto: Janja Čaisa

- Imamo puno znanja i iskustva, gledamo što prolazi i na to se orijentiramo. Specijalizirane strojeve po narudžbi radimo cijelo vrijeme, a ostale segmente nadograđujemo različitim projektima. Naš status i kvalitetu potvrđuju i naši dugogodišnji klijenti. Oni s kojima smo radili, radimo i dalje, to nam je najbolja reklama - ističe Juretić.

Đuro nema u planu brojčani rast tvrtke, jer smatra da u ovom obimu prate kvalitetu i najvažnije od svega – zadovoljni su onim što rade. Cilj im je sačuvati dobru reputaciju, ali i zdravlje i pamet zaposlenika, veli nam gospodin Juretić. I doista ako nemaš zdravlja, nemaš ništa. Upravo zato je vlasniku ove firme jako važno da je zaposlenicima ugodno na njihovom radnom mjestu, da se ne naruši dinamika i kvaliteta međusobnih odnosa kako bi još dugo bili tim koji može odgovoriti na sve zahtjeve i pri tom ugodno živjeti u maloj sredini. 

Prostor tvrtke Enso u Garešnici/Foto: Enso
Prostor tvrtke Enso u Garešnici/Foto: Enso

Stroj za doziranje rasutih materijala DOZA-K/Foto: Enso
Stroj za doziranje rasutih materijala DOZA-K/Foto: Enso

Na uredskim zidovima izloženi su prikazi odrađenih projekata/Foto: Janja Čaisa
Na uredskim zidovima izloženi su prikazi odrađenih projekata/Foto: Janja Čaisa