Fotografija: Foto: Davor Kirin Photography, Denis Stošić, Saša Selihar
Galerija
Foto: Davor Kirin Photography, Denis Stošić, Saša Selihar

VIDEO Prvo Biološko kupalište transformiralo Čazmu u ljetnu destinaciju: "Oduševili su se i Australci..."

Moderni i jedini bazen u Hrvatskoj koji se ne čisti kemikalijama nego biljkama i mikroorganizmima te dodatni sadržaji privukli su u Čazmu goste iz susjednih županija i državaKada je Čazma prošle godine otvorila prvo Biološko kupalište u Hrvatskoj, a riječ je o modernom bazenu čiju vodu ne čiste kemikalije nego potpuno prirodno biljke i mikroorganizmi, plan je bio da taj projekt postane zamašnjak zelenog turističkog razvoja grada.

Godinu dana kasnije, pokazalo se da je investicija u jedini takav projekt u Hrvatskoj bila opravdana.

Naime, zbog prvog biološkog kupalište u Hrvatskoj, Čazmu su sada počeli posjećivati gosti iz susjednih gradova i županija, a novo dječje igralište koje se nalazi u neposrednoj blizini bazena privuklo je i brojne obitelji s djecom. Tako je Čazma već nakon prve sezone postala mjesto za odmor i rekreaciju u prirodno čistoj vodi bez ikakvih kemikalija. No, zbog prvog biološkog kupališta gosti dolaze i izvan ljetne sezone.

Foto: Saša Selihar/MojPortal.hr
Foto: Saša Selihar/MojPortal.hr

- Kupalište je od početka rada posjetilo više od 20 tisuća ljudi. Osim gostiju koji na bazen dolaze radi kupanja, izvan kupališne sezone Biološko kupalište je prepoznato kao mjesto idealno za studijsko putovanje. Ugostili smo učenike srednjih i osnovnih škola, delegaciju iz Sjeverne Makedonije, Poljske te poznate hrvatske blogere. Bili su tu Putoholičari, Putni kofer, Priče jedne kuhače i Domagoj Sever čije dojmove možemo pronaći na njihovim službenim stranicama - kaže nam Dajana Petrina, voditeljica prvog Biološkog kupališta u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO S OTVARANJA PRVOG BIOLOŠKOG BAZENA U HRVATSKOJ:

Tako se zbog prvog Biološkog kupališta povećao broj gostiju iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Velik broj posjetitelja došao je iz Austrije, Njemačke i BIH.

- Posjetila nas je čak i grupa turista iz Australije koji su bili oduševljeni biološkim bazenom u Čazmi te su ga proglasili najljepšim biološkim bazenom - govori Petrina.

Prostor u kojem se prirodnim načinom čisti bazenska voda/Foto: Saša Selihar/MojPortal.hr
Prostor u kojem se prirodnim načinom čisti bazenska voda/Foto: Saša Selihar/MojPortal.hr

Osim kupanja i već spomenutog modernog dječjeg igrališta, na bazenu gosti mogu uživati u odbojci na pijesku. U sklopu bazena nalazi se ugostiteljski objekt koji nudi širok izbor hrane i pića po pristupačnim cijenama.

Tijelo u bazenu, koktel u ruci/Foto: Denis Stošić
Tijelo u bazenu, koktel u ruci/Foto: Denis Stošić

- Čazma se može pohvaliti da je napravila prvi i zasad jedini biološki bazen u Hrvatskoj koji se čisti s biljkama i mikroorganizmima, a ne klorom ili drugim kemikalijama. Dakle, u vodi nema nikakvih štetnih tvari. Biološki bazen je tek jedan od niza objekata kojeg smo realizirali u sklopu projekta Čazma Natura vrijednog 26 milijuna kuna s kojim smo stvorili 10-ak novih turističkih atrakcija u gradu, a s kojima želimo Čazmu pozicionirati kao centar zelenog turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - rekao nam je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Prvo Biološko kupalište u Hrvatskoj posebno je atraktivno kada padne mrak/Foto: Davor Kirin-Photography
Prvo Biološko kupalište u Hrvatskoj posebno je atraktivno kada padne mrak/Foto: Davor Kirin-Photography

Cijene cjelodnevnih ulaznica za Biološko kupalište kreću se od 2 do 5 eura, ovisno je li riječ o radnom danu ili vikendu te djeci ili odraslima, a svi kupači s kupnjom ulaznice stječu pravo na korištenje ležaljke i suncobrana te mogu slobodno (ako imaju potrebu) izlaziti iz kupališnog kompleksa i potom se vratiti na bazen.

Foto: Denis Stošić
Foto: Denis Stošić

Ono što je također zanimljivo, ako neki gost nije spreman za kupanje nego je samo znatiželjan, može besplatno ući, razgledati kupalište i popiti piće na terasi uz sami bazen.

Moderno dječje igralište nalazi se odmah pokraj bazena / Foto: Davor Kirin-Photography
Moderno dječje igralište nalazi se odmah pokraj bazena / Foto: Davor Kirin-Photography

Kao jedan od značajnih efekata izgradnje prvog Biološkog kupališta u Hrvatskoj jest i povećana potražnja za smještajnim jedinicama u Čazmi.

- Biološko kupalište prekretnica je i odskočna daska za razvoj kontinentalnog turizma u Čazmi koja je s prvim Biološkim kupalištem sada postala i destinacija ljetnog turizma jer nudi posjetiteljima široku lepezu proizvoda i atrakcija za dulji boravak.

Vesele nas brojna nova lica koja posjećuju Čazmu i građani koji su naši najvjerniji gosti. Velik broj pozitivnih recenzija govori nam da idemo u pravom smjeru i da budemo još bolji u narednim godinama - kaže nam voditeljica prvog Biološkog kupališta u Hrvatskoj, Dajana Petrina.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!