Fotografija: Foto: Robert De Zan
Galerija
Foto: Robert De Zan

Pakračanin Matko Škondro (16) je faca. Prvak je Hrvatske u kuglanju i pobjeđuje starije od sebe

Matko i njegov suigrač Niko Kalvi su 2 do 3 godine mlađi od većine konkurencije što je u mlađim juniorima jako velika razlika i što njihov uspjeh čini još većimMatko Škondro, 16-godišnji Pakračanin član Kuglačkog kluba Pakrac-Papuk, pojedinačni je prvak Hrvatske u kuglanju u konkurenciji mlađih juniora do 18 godina starosti.

Ovaj velik i vrijedan rezultat ostvario je na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za sezonu 2021./22. koje na kuglani „Grmoščica“ u Zagrebu odigrano 11. i 12. prosinca.

Matko je u dva nastupa srušio ukupno 1115 čunjeva, 11 više od drugoplasiranog Mateja Mrle iz KK Goranin iz Delnica dok je broncu osvojio Dominik Gregorina iz KK Ponikve iz Zagreba sa srušenih 1090 čunjeva. 

Matej i Matko, viceprvak Hrvatske i juniorski prvak/Foto: Robert De Zan
Matej i Matko, viceprvak Hrvatske i juniorski prvak/Foto: Robert De Zan

Na ovom natjecanju nastupilo je 47 mladih kuglača, a uspjehu pakračkog kuglanja pridonio je i Matkov suigrač 15-godišnji Niko Kalvi koji je na kraju završio na vrlo dobrom 16. mjestu.

Osnovno pravilo po kojem se igralo ovo prvenstvo je da je svaki natjecatelj kuglao ukupno 8 staza, 4 staze u prvom, a 4 u drugom nastupu. Na svakoj stazi je imao pravo na 30 hitaca od čega 15 u punu postavu od 9 čunjeva i dodatnih 15 hitaca "u čišćenje".

Odlični nakon prvog nastupa

Nakon prvog dana Pakračani su držali odlično 2. i 3. mjesto. Matko je srušio 570 čunjeva, 22 čunja manje od vodećeg, a odmah iza Matka po plasmanu je bio Niko sa srušenih 566 čunjeva. 

- Prvog dana natjecanja smo se namučili, ali smo znali da ćemo s dobrim rezultatom biti puno sigurniji drugog dana. Uspjeli smo u tome i bili smo jako sretni i zadovoljni. Nisam imao problema s tremom i pritiskom, bio sam opušten, ali jako umoran nakon nastupa pa sam odmah zaspao i dobro se naspavao za drugi dan. Ipak, drugog dana natjecanja sam se mučio na prve tri staze, uopće nisam mogao pronaći svoju igru, ali nisam bio nimalo nervozan - priča Matko. 

I odigrao je na kraju, ne dobro nego vrhunski jer je u posljednjih 30 hitaca srušio fenomenalnih 157 čunjeva što je bilo dovoljno za ukupan rezultat od 545 čunjeva. Pokazalo se da je to na kraju bilo dovoljno za sveukupnu pobjedu i naslov prvaka Hrvatske. Niko Kalvi je drugoga dana ipak podbacio srušivši 469 čunjeva i s ukupno 1035 čunjeva završio je na 16. mjestu. Važno je reći i to da su Matko i Niko 2 do 3 godine mlađi od većine konkurencije što je u mlađim juniorima jako velika razlika.

Matko se približava čarobnoj granici od 600 srušenih čunjeva/Foto: Robert De Zan
Matko se približava čarobnoj granici od 600 srušenih čunjeva/Foto: Robert De Zan

- Kod mladih kuglača oscilacije u igri su česta, gotovo uobičajena pojava - objašnjava Robert De Zan koji Matka i Niku trenira posljednjih godinu dana.

- Djeca teže podnose taj rezultatski pritisak pa od tuda oscilacije koje su prisutne, usudio bih se reći, kod 80 posto igrača. Potvrda toga je podatak da je vodeći nakon prvog dana, u drugom nastupu srušio 100 čunjeva manje. Matkova velika kvaliteta na ovom natjecanju je bilo upravo dobro nošenje s tim pritiskom. Po meni odigrao je jako dobro s time da je dizao svoju igru kako je natjecanje odmicalo. U drugom nastupu je imao krizu, ali se digao i na kraju odigrao strašnu zadnju stazu na kojoj je srušio 157 čunjeva - priča nam Robert De Zan.  

Dva super dečka

Matko je učenik 2. razred Srednje škole u Pakracu, smjer medicinski tehničar. Kuglanjem se bavi oko pet godina, a zanimljivo je da ga je na kuglanje nagovorio upravo prijatelj Niko. Prvi trener bio im je Tomislav Luksetić. Treniraju tri do četiri puta tjedno plus utakmice, a ove sezone obojica su debitirali i u seniorskoj kategoriji u dresu Pakrac-Papuka s kojim su nastupili u 1. B kuglačkoj ligi. Ove sezone još ih očekuje parovno prvenstvo Hrvatske u kategoriji mlađih juniora koje će biti održano na proljeće 2022. godine. 

- Ma to su dva prije svega odlično odgojena, pristojna, super dečka i ne pravim nikakvu razliku među njima. Da ne govorim o njihovom zalaganju i ozbiljnom pristupu treninzima koji je i doveo do ovih rezultata. S njima je stvarno zadovoljstvo raditi. Naravno da sam ponosan na njihove rezultate, Matko je ovaj put ostvario bolji rezultat, ali i Niko ima veliki potencijal i odličan je igrač. Prije tri godine osvojio je 3. mjesto na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u konkurenciji kadeta U14. Dečki su zaslužili ove uspjehe i ako ovako nastave, bit će velika i svijetla budućnost pakračkog kuglanja - naglašava trener De Zan.  

Matko i Niko već pet godina zajedno treniraju kuglanje/Foto: Robert De Zan
Matko i Niko već pet godina zajedno treniraju kuglanje/Foto: Robert De Zan

- Žestoko smo se pripremali za ovo natjecanje i moram priznati da sam se potajno nadao da mogu osvojiti naslov prvaka. Trener nas je odlično pripremao i to na način da smo na treninzima kuglali različite postave čunjeva koje nam je zadao i koje smo trebali rješavati u 30 hitaca - objašnjava Matko čiji je osobni rekord 583 čunja. 

Matkov naslov prvaka Hrvatske u kategoriji mlađih juniora je samo nastavak kontinuiranog odličnog rada s mladim kuglačima u Pakracu. Potvrđuje to i činjenica da je mlađi juniorski prvak u kuglanju u prošloj sezoni bio također Pakračanin Jan Štampf.

Niko Kalvi, Robert De Zan i matko Škondro u kuglani Grmoščica u Zagrebu/Foto: Robert De Zan
Niko Kalvi, Robert De Zan i matko Škondro u kuglani Grmoščica u Zagrebu/Foto: Robert De Zan

Uz sestre Emu i Anu, Matku su najveća podrška roditelji Danijela i Tomo od kojeg je vjerojatno i naslijedio sportski gen. Tomo Škondro je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od najbržih i najubojitijih nogometnih napadača na terenima tadašnje lige zajednice općina Bjelovar. 

Voli i košarku

Matko se rekreativno bavi košarkom koju također jako voli igrati s prijateljima na srednjoškolskom igralištu u Pakracu.

- Kad je lijepo vrijeme skupi nas se i više od 15, ali nažalost imamo samo jedan koš, jer na drugom nema ni obruča ni mrežice pa se moramo gužvati na jednom - priznaje Matko.

Uz već spomenutu košarku, u slobodno vrijeme voli druženje s prijateljima i igranje video igrica.

Prije kuglanja Matko je kraće vrijeme trenirao nogomet, a kaže kako je kuglanje jako zavolio i sviđa mu se ovaj sport. 

- Najbolje od svega mi je atmosfera navijanja koje doživim na kuglanju. Super je osjećaj kad srušiš “devetku“ i čuješ buku, galamu, navijanje i povike iz publike - otkriva Matko. 

Na kraju, zanimalo me voli li Matko više kuglati "u pune", kao većina kuglača ili "čišćenje"?

- Čišćenje je zapravo igra gdje se pravi rezultat - uz zagonetni osmjeh odgovorio mi je Matko i time pokazao koliko je u stvari kuglački zreo za svoje godine.

Uvijek nasmijani Matko uživa u kuglanju/Foto: Robert De Zan
Uvijek nasmijani Matko uživa u kuglanju/Foto: Robert De Zan