Fotografija: Danas je u Šeovici obilježena 30. godišnjica akcije Alfa/Foto: Pakrački list
Galerija
Danas je u Šeovici obilježena 30. godišnjica akcije Alfa/Foto: Pakrački list

U Šeovici obilježena 30. obljetnica akcije Alfa: "Ovdje se branila cijela Hrvatska"

Prisutne je pozdravio Stipo Hodak, zapovjednik jedne od satnija 76. pakračkog bataljuna, koji je vrlo emotivno govorio o tijeku same akcije u kojoj je i sam bio vrlo teško ranjenPrisjećanjem svih poginulih, zarobljenih i ranjenih pripadnika HV-a i MUP-a, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je u Šeovici obilježena 30. godišnjica akcije „Alfa“, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Tom akcijom su od 25. do 29. prosinca 1991. godine oslobođeni Dereza i Kusonje, te privremeno pakrački vinogradi, Šeovica i Japaga. Poginulo je, zarobljeno i ubijeno 36 branitelja, a ranjena su 62 branitelja. Šestorica poginulih i 39 ranjenih bili su pripadnici 76. samostalnog bataljuna Pakrac.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Idući prema Šeovici pakrački i varaždinski branitelji su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika u Kragujskom putu odali počast poginulim braniteljima 104. varaždinske brigade, te na Gavrinici, kod spomenika „Golubica“ ubijenim civilima pri čemu su se u Kraguju obratili u ime Pakračana umirovljeni pukovnik HV Josip Huška Gonzo, a u ime Varaždinaca Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, te Vladimir Leskovar, član Kluba varaždinskih branitelja 1991. - 1995.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Komemoracija u Šeovici započela je čitanjem svih imena poginulih branitelja i jednog civila te ranjenih u akciji „Alfa“, a na spomen obilježje počast su odali izaslanstva gradova Pakraca i Lipika s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Klub varaždinskih branitelja 1991-95., te izaslanik predsjednika RH, brigadir Tomislav Pavičić, stožerni časnik u Upravi za planiranje Hrvatske kopnene vojske.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Prisutne je pozdravio Stipo Hodak, zapovjednik jedne od satnija 76.  pakračkog bataljuna, koji je vrlo emotivno govorio o tijeku same akcije u kojoj je i sam bio vrlo teško ranjen.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Gradonačelnik Lipik Vinko Kasana u svom obraćanju istaknuo je zahvalnost i ponos na hrvatske branitelje koji su prije 30 godina na pakračko- lipičkom ratištu zapravo branili cijelu Hrvatsku, a koji su svojim herojstvom i žrtvom zadužili sve nas kako bi danas ponovo gradili naše gradove, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je danas na komemoraciji sudjelovala i kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, u ime svih građana braniteljima je zahvalila na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu ističući kako je pakračko-lipičko bojište bilo od izuzetne važnosti za obranu Hrvatske, ne umanjujući niti jedno drugo hrvatsko ratište, a to se polako prepoznaje tek nakon 30 godina. 

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

- Gledajući iz današnjeg vremena učinili ste čudo, upravo zato se o tadašnjem vremenu govoriti mora. Na nama je da činjenice o Domovinskom ratu prenosimo svima, ali i da se prisjećamo s pijetetom i ponosom svih važnih datuma za našu hrvatsku povijest, što mi Pakračani redovito tijekom godine i činimo - dodala je gradonačelnica Blažević.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list