Fotografija: Varivo od leće Pakračanke Leonarde Pejše/Foto: Sandro Bilić/ FOTOimago
Galerija
Varivo od leće Pakračanke Leonarde Pejše/Foto: Sandro Bilić/ FOTOimago

Previše ste jeli za Božić i stalno ste umorni? Probajte bogato varivo od leće koje vraća energiju

Ovaj recept ima sve što treba brzom načinu života: 40 minuta pripreme, ukusno i zdravo, ručak za dva dana i jedna zaprljana posudaPakračanka Leonarda Pejša posvetila je vrijeme pauze od studija fizioterapije u Pakracu i vrijeme koje je imalo zbog prisilno zatvorenog kafića Maniva u kojem radi, svojoj najvećoj ljubavi – gastronomiji. 

Pronašla se u "slanome" i u pečenju kruha, radi i slastice, ali to joj predstavlja veliki stres i napor. Ono što joj nije stres i napor je kuhanje i općenito, igranje s jelima, osmišljavanje nekih novih varijanti i kombinacija. Obožava kuhanje, obožava vrijeme provoditi u kuhinji. Nekad joj se dogodi da se potpuno izgubi i da satima bude u kuhinji, a da nije ni svjesna koliko je vremena prošlo, a prijateljice je zezaju da će cijeli stan pretvoriti u kuhinju. Obožava talijansku kuhinju, a odmah nakon nje Azijsku, točnije bliskoistočnu.

Omiljena pakračka konobarica ujedno je i izvrsna kuharica/Foto: Sandro Bilić/FOTO Imago
Omiljena pakračka konobarica ujedno je i izvrsna kuharica/Foto: Sandro Bilić/FOTO Imago

Prve kuharske korake i tajne otkrila joj je mama Anita, a veliku podršku ima i u tati Damiru i mlađem bratu Antoniju, inače profesionalnom fotografu. Najveći gastro kompliment joj je udijelila njena bivša susjeda Zrna Garača koja joj je jednom prilikom rekla da je za ručak jela samo njen kruh. 

Leonarda je suradnica našeg portala koja će vam povremeno otkrivati kulinarske specijalitete iz svoje kuhinje. Budući da je Božić iza nas i da smo vjerojatno svi jeli više nego obično, vrijeme je za nešto zdravo i manje kalorično. Zbog toga nam je Leonarda napravila nešto stvarno dobro i ukusno - varivo od leće.

Ima jedna tajna u vezi kuhanja variva. Lagana vatra i puno povrća. Sa začinima se igrajte po ukusu, ali imajte na umu da je manje više. A ovaj recept ima sve što treba brzom načinu života: 40 minuta pripreme, ukusno i zdravo, ručak za dva dana i jedna zaprljana posuda. 

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Sastojci:

1 veći luk

1 poriluk

2 krumpira

1 manji celer (korijen)

2 manje mrkve 

1 šalica zelene leće (cca 200 g)

šaka peršina (list)

sol

papar

curry po želji

Priprema:

Nasjeckajte luk na sitno pa ga prodinstajte na malo masti (ulje koristite po želji, ja sam ljubitelj domaće masti). Dok se luk dinsta, očistite i operite poriluk pa ga narežite na kolutiće i ubacite u lonac, skupa sa lukom. Sada oljuštite krumpir i nasjeckajte ga na manje komade pa ubacite u lonac i podlijte s vodom. Celer i mrkvu ogulite i naribajte (krupnije), pa dodajte. Leću isperite pod vodom i dodajte svom drugom povrću. Podlijte s vodom koliko je potrebno, dodajte nasjeckani peršin i kuhajte na laganoj vatri. Pustite da se okusi sljube kroz pola sata. Ne zaboravite začiniti, samo solju i paprom, molim, vegeta nije potrebna, ima dovoljno finog svježeg povrća u loncu. Curry ubacite po želji, ako ga volite, daje divan twist ovom varivu.