Fotografija: Dio ekipe koja je preuzela priznanje za najbolju sportsku ekipu grada za 2020. godinu_/Foto: NK Garić
Galerija
Dio ekipe koja je preuzela priznanje za najbolju sportsku ekipu grada za 2020. godinu_/Foto: NK Garić

Ovo je najbolja garešnička sportska ekipa u 2020.: "Osim nogometa, volimo i poljoprivredu"

Zanimljivo je da ekipa U-11 bez problema može oformiti i svoj bend jer četvorica dječaka polaze Osnovnu glazbenu školu; trojica sviraju gitaru a jedan klavir. Sve u svemu, krasni dječaci...U travnju su dodijeljena priznanja najboljim sportašima Grada Garešnice za 2020. godinu. Kako na mladima svijet ostaje, tako smo i mi za početak odlučili posjetiti one najmlađe dobitnike – niže uzraste Nogometnog kluba Garić, točnije ekipu U-11. Provjerili smo koliko klincima i njihovu treneru Bojanu Žalcu znači to priznanje.

Bojanove limače posjetili smo prije treninga i razmijenili par riječi. Premda su sretni i ponosni zbog priznanja, ne smatraju se drugačijima niti posebnima. Na pitanje što ih još zanima osim nogometa, prvo se začulo: poljoprivreda. Nasmijani dječak pohvalio se kako pomaže obitelji oko uzgoja lješnjaka na obroncima Moslavačke gore.

Videoigrice i igralište

Velik broj dječaka uključen je i u druge izvannastavne aktivnosti – od nogometa, preko rukometa i savate boksa pa sve do šaha i glazbene škole. Ne kriju da poput svojih vršnjaka vole igrati računalne igrice, no ističu da im je draže zaigrati s prijateljima na igralištu.

Zanimljivo je da ekipa U-11 bez problema može oformiti i svoj bend jer četvorica dječaka polaze Osnovnu glazbenu školu; trojica sviraju gitaru a jedan klavir. Sve u svemu, ovi krasni dječaci, nositelji priznanja za 2020. godinu, svestrani su osnovnoškolci i odličan primjer kako se sve može uskladiti. 

Proslava na kraju sezone 2019/2020. i osvojenog prvenstva/Foto: NK Garić
Proslava na kraju sezone 2019/2020. i osvojenog prvenstva/Foto: NK Garić

- Pandemija koronavirusa utjecala je na cijelu sezonu. Otkazana su mnoga natjecanja, no bez obzira na epidemiološku situaciju klinci su bili motivirani za igru. Jedan od najvećih uspjeha svakako je osvojeno prvo mjesto u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi U-10 u sezoni 2019./2020., sa sedam pobjeda i tri neriješene utakmice. Za dobiveno priznanje zaslužni su igrači tri generacije: 2009, 2010. i 2011. godište. Limači iz kategorije U-11 trenutno drže drugu poziciju u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi sa osam pobjeda i jednim porazom. – kazao je za MojPortal.hr trener Bojan Žalac.

Druženje i prijateljstvo

Limači Nogometne škole NK Garić redovito sa svojim trenerima odlaze i na turnire. Ekipa U-11 osvojila je 2. mjesto na turniru „Petica“ - županjiskom dvoranskom malonogometnom prvenstvu mlađih uzrasnih kategorija, zatim su osvojili treće mjesto na turniru u Novskoj, te treće mjesto na Međunarodnom „No Limit Kupu“ u Virovitici. 

Pehar u rukama limača za 2. mjesto na Petici - županijskom dvoranskom malonogometnom prvenstvu u kategoriji U-10 2020. godine/Foto: NK Garić
Pehar u rukama limača za 2. mjesto na Petici - županijskom dvoranskom malonogometnom prvenstvu u kategoriji U-10 2020. godine/Foto: NK Garić

Trener Žalac iza sebe ima 15-ak godina trenerskog iskustva.

– Lijepo je raditi s djecom. Na početku je sve koncipirano na igri i zabavi. Zatim se polagano kroz metodologiju rada uvode tehničko-taktički zahtjevi. No najvažnije je druženje, timski rad, prijateljstvo, upoznavanje novih klubova i igrača, putovanja na razne turnire. Škola nogometa pridonosi osnaživanju samopouzdanja, kreativnosti, jača socijalne vještine te su djeca bogatija za mnoga iskustva – kazao nam je Bojan.

Osim redovitih treninga i natjecanja, treneri za limače organiziraju druženja u prirodi, biciklijade, zajednička gledanja utakmica.../Foto: NK Garić
Osim redovitih treninga i natjecanja, treneri za limače organiziraju druženja u prirodi, biciklijade, zajednička gledanja utakmica.../Foto: NK Garić

Osim nogometnih treninga i natjecanja, treneri Garićeve Škole nogometa prije pandemije koronavirusa organizirali su čitav niz zabavnih i za djecu zanimljivih druženja; biciklijada i zajedničko gledanje važnih utakmica u klupskim prostorijama samo su neke od aktivnosti. Cilj im je djecu maknuti od računala, odvesti na svjež zrak, poticati na sve oblike tjelesne aktivnosti i osnažiti timski duh.

Dobro odgojena djeca

Bojan vidno sretan i ponosan na svoje limače ističe kako su ga prije dvije godine obradovali plišancima i ostalim sitnicama kad mu se rodio sin Borna. Sve su lijepo posložili u svlačionici i jedva čekali da vide njegovu reakciju.

Mališani su posebno razveselili svog trenera Bojana sa sitnicama nakon rođenja sina Borne/Foto: Privatni album
Mališani su posebno razveselili svog trenera Bojana sa sitnicama nakon rođenja sina Borne/Foto: Privatni album

– Mobitel mi malo-malo izbaci neku uspomenu koja me podsjeti na zanimljiv trenerski trenutak i opet obraduje. Rad s djecom je poseban, ispunjava me i obogaćuje kao čovjeka i trenera. Klinci su radišni i dobro odgojeni za što su prije svega zaslužni roditelji i učitelji, međutim, usudio bih se reći da i mi treneri dajemo svoj doprinos. Vrlo su disciplinirani kako na treningu tako i na utakmicama. Ne mogu izdvojiti niti jednu ružnu situaciju u cijeloj svojoj karijeri. Mi smo tu za njih i oni znaju da ćemo ih poslušati, pamtim samo manje dječje nesuglasice – kazao nam je Bojan. 

Ekipa na turniru u Kutini/Foto: NK Garić
Ekipa na turniru u Kutini/Foto: NK Garić

Školu nogometa osnovao je 2002. godine Velimir Žunac, koji je svojevremeno bio trener i voditelj škole. Neki od prvih trenera bili su Branislav Karlica, Davor Starčević, Ivan Baričević. Danas škola ima  pet trenera: U-9 kategoriju vodi Vladimir Vaclavek, trenutni voditelj škole, U-11 Bojan Žalac, U-13 Dragan Vaclavek i U-15 Božidar Vezmar, dok Mirko Kelava trenira najmlađu dobnu kategoriju koja još ne igra službene utakmice. 

Garićevi limači iz vremena kada ih je u Nogometnoj školi trenirao hrvatski rukometni reprezentativac Marko Mamić/Foto: NK Garić
Garićevi limači iz vremena kada ih je u Nogometnoj školi trenirao hrvatski rukometni reprezentativac Marko Mamić/Foto: NK Garić

Hrvatski rukometni reprezentativac Marko Mamić od malih je nogu u Garešnici paralelno trenirao rukomet i nogomet. Njegova uspješna sportska karijera započela je upravo na travnjacima Garićeve Škole nogometa. Zajedno sa svojim suigračima, na mjestu vratara u ekipi OŠ Garešnica, osvojio je Državno prvenstvo osnovnih škola u malom nogometu. 

Stotinjak polaznika

Tu i tamo dečkima se priključi i pokoja zaljubljenica u nogomet. Najpoznatija garešnička nogometašica ponikla iz Garićeve Škole nogometa, zasigurno je Iva Bukač, igračica Ženskog nogometnog kluba Split i članica hrvatske ženske nogometne reprezentacije. Bojan se kao trener prisjeća Ivinih početaka u mješovitoj ekipi i kronološki iznosi njezin dalji put u ženskim ekipama: od zagrebačkog Agrama, preko ŽNK Osijeka pa do ŽNK Splita s kojim i danas osvaja odlične rezultate.

- Puno je igrača prošlo kroz školu nogometa. Neki i danas igraju u Garićevoj prvoj ekipi; seniori igraju u 4. HNL, dok mlađe ekipe igraju Županijsku ligu. Neki su igrači otišli u druge sredine i sa svojim su ekipama u višim stupnjevima natjecanja, i to nas sve skupa raduje – kaže nam Bojan.

Ekipa s medaljama za 2. Mjesto na Petici - županijskom dvoranskom malonogometnom prvenstvu u kategoriji U-10 2020. godine: Foto: NK Garić
Ekipa s medaljama za 2. Mjesto na Petici - županijskom dvoranskom malonogometnom prvenstvu u kategoriji U-10 2020. godine: Foto: NK Garić

Škola nogometa ima stotinjak polaznika koji redovito ostvaruju zapažene rezultate u ligama na nivou županije. Ekipe ostvaruju dobre rezultate i na turnirima izvan županije gdje nerijetko ulaze u završnice. Na taj se način djeci od osam i više godina pruža prilika da zaigraju protiv renomiranih klubova poput Dinama, Lokomotive, Slaven Belupa, Crvene Zvezde, Sturma iz Graza.

- Moram napomenuti da rezultati nisu najvažniji u toj dobi, no uvijek je lijepo vidjeti kad trud, rad i zalaganje rezultiraju i pokojom medaljom. Djeca su zadovoljnija i sretnija, to im daje vjetar u leđa da se još više trude i nastave trenirati istim žarom – veli nam Bojan.

Sportska zajednica Grada Garešnice u travnju je dodijelila priznanja najboljim sportašima za 2020. godinu. Nogometaš NK Garić Ivan Purkić proglašen je najboljim sportašem, a Lucija Lacković iz Rukometnog kluba Garešnica najboljom sportašicom. Uz Garićeve limače U-11, najbolja je nogometna momčad NK Mladost – Nada iz Hrastovca. Alen Brezovac najbolji je sportski djelatnik, a Konjički klub Garić i Matija Mrkalj dobitnici su posebnih priznanja za promicanje ugleda Grada Garešnice. Priznanje za izniman doprinos u promicanju sporta dobio je Željko Rijetković, koji je dobio još jedan mandat predsjednika Sportske zajednice.