Fotografija: Korisnici će morati prihvatiti kako bi aplikaciju uopće koristili/Foto: Unsplash
Galerija
Korisnici će morati prihvatiti kako bi aplikaciju uopće koristili/Foto: Unsplash

Nova pravila WhatsAppa kreću od danas. Ako na njih ne pristanete, možete ugasiti aplikaciju

"Nakon nekoliko tjedana ograničene funkcionalnosti, više nećete moći primati dolazne pozive i obavijesti, a WhatsApp će vam prestati slati poruke i pozive", rekli su iz FacebookaAko do 15. svibnja 2021. godine ne pristanete na nova kontroverzna pravila korištenja aplikacije za komunikaciju WhatsApp, aplikacija će početi gasiti svoje opcije dok na njih ne pristanete, piše The Guardian.

WhatsApp će od 15. svibnja nadalje od korisnika stalno tražiti da prihvate nova pravila korištenja, a isti će ih morati prihvatiti kako bi aplikaciju uopće koristili, piše Jutarnji list.

Iz Facebooka, tvrtke u čijem je vlasništvu WhatsApp, navode da će korisnici u narednih "nekoliko tjedana" aplikaciju moći koristiti do određene mjere. Primjerice, moći će primati pozive, odgovarati na poruke i odgovarati na propuštene pozive.

Mekši pristup

"Nakon nekoliko tjedana ograničene funkcionalnosti, više neće moći primati dolazne pozive i obavijesti, a WhatsApp će na vaš mobitel prestati slati poruke i pozive", rekli su iz Facebooka.

Nakon tih nekoliko tjedana, korisnici će de facto biti suočeni s izborom - ili nova pravila korištenja ili nema korištenja WhatsAppa.

Ovakav mekši pristup atipičan je za Facebook, koji inače od korisnika odmah traži pristanak na nova pravila korištenja i ne dopušta istima da njihove aplikacije koriste bez da na njih pristanu.

WhatsApp je u siječnju 2021. prvi puta pokušao uvesti nova pravila korištenja/Foto: Unsplash
WhatsApp je u siječnju 2021. prvi puta pokušao uvesti nova pravila korištenja/Foto: Unsplash

WhatsApp je u siječnju 2021. prvi puta pokušao uvesti nova pravila korištenja, odnosno najavio je da će ta nova pravila na snagu stupiti 8. veljače, no naišao je na velik otpor korisnika i zainteresirane javnosti.

Više milijuna korisnika WhatsAppa na taj je potez tvrtke reagiralo tako što je preuzelo konkurentske aplikacije za komunikaciju Signal i Telegram.

Poruke u kojima se netočno tvrdilo da će WhatsApp nakon uvođenja novih pravila moći čitati poruke korisnika i te informacije slati Facebooku počele su se širiti među korisnicima aplikacije.

Dijeljenje podataka

WhatsApp je nakon toga odgodio uvođenje novih pravila te pokrenuo promotivnu kampanju u kojoj je objasnio korisnicima da se nova pravila uvode kako bi se korisnicima olakšalo slanje poruka tvrtkama.

"Nigdje u svijetu neće biti promjena u pogledu našeg dijeljenja podataka s Facebookom", rekao je ranije u 2021. Niamh Sweeney, WhatsAppov direktor za javnu politiku u Europi, Bliskom istoku i Africi, piše Jutarnji list.

Agencija za zaštitu privatnost njemačke savezne države Hamburg izdala je tromjesečnu zabranu uvođenja novih pravila korištenja jer ih smatra netransparentnima, nekonzistentnima i pretjerano općima. Iz Facebooka su rekli da je zabrana izdana na temelju "nerazumijevanja".