Fotografija: Promocija albuma Metaklape "The Choir of Beasts" u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Galerija
Promocija albuma Metaklape "The Choir of Beasts" u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX

Metaklapa: "Čast nam je prvi koncert održati u Daruvaru, poslije idemo u Europu..."

"U Daruvaru ćemo prvi puta uživo izvesti svih 10 pjesama s albuma "The Choir of Beasts". Daruvarska publika prva će imati priliku čuti kako zvučimo na koncertuMetaklapa, grupa koja je obradila 10 pjesama britanskih heavy metal ikona Iron Maidena na klapski način, nedavno se pojavila na sceni i brzo počela pronalaziti put do publike. Ono što je zanimljivo jest da ih nisu prihvatili samo fanovi Iron Maidena nego se čini da sa svojim posebnim načinom pjevanja Metaklapa privlači bitno širu publiku. 

Prije dva tjedna održali su promociju albuma prvijenca "The Choir of Beasts" u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, a prvi cjelovečernji nastup nakon splitskog promotivnog Metaklapa će održati ove nedjelje od 21 sat u Daruvaru ispred dvorca grofa Jankovića (a u slučaju kiše unutar dvorca). 

Promocija albuma Metaklape "The Choir of Beasts" u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Promocija albuma Metaklape "The Choir of Beasts" u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX

Pjesme Metaklape uz pomoć bivšeg nogometaša i izbornika hrvatske reprezentacije Slavena Bilića došle su i do samih Maidena - Bilićevih bliksih prijatelja. Reakcija Maidena na klapske obrade njihovih pjesama bile su - zapravo sjajne, a oduševile su ih njihove vokalne mogućnosti.

Metaklapu čini šest članova: Davor Capković (prvi tenor), Matej Pavlić (drugi tenor), Boris Capković i Tonko Podrug (baritoni) te Ante Kovačević i Dino Demicheli (basovi).

Metaklapa ima potencijal napraviti globalni uspjeh te popularizirati klapski stil pjevanja diljem svijeta, a samim tim napraviti i veliku promociju Hrvatske. U nedjelju će u Daruvaru prvi put izvesti svih 10 pjesama s albuma, a najavljuju i iznenađenja za publiku. Metaklapu svakako vrijedi doći poslušati uživo jer nude, zapravo, jedinstveno glazbeno iskustvo koje su prepoznali i menadžeri izvan granica Hrvatske. O njihovom nastupu u Daruvaru, planovima za budućnost i iznenađenjima koje pripremaju Daruvarčanima razgovarali smo s Borisom Capkovićem, baritonom u Metaklapi.

Kako je uopće došlo do ideje osnivanja Metaklape?

- Svi članovi Metaklape na različite načine žive glazbu, pjevaju u klapama i zborovima, aranžiraju i pišu pjesme, ja se mogu pohvaliti DJ setovima, uglavnom svima nam glazba jako puno znači u životu. Za ovu priču važno je istaknuti da smo svi, što se kaže, prekaljeni klapski pjevači, a istovremeno ništa manje rockeri ili heavy metalci. Na klapskim afterima znali smo iz čiste zafrkancije složiti neki rock ili metal klasik u klapski suzvuk, ali projekt Metaklape krenuo je sasvim slučajno ili se to nama tada tako činilo. Inicijativu da pokušamo napraviti neki crossover s klapskim pjevanjem dao nam je Marko Matijević Sekul u čijem smo studiju Beton Music u Dubravi snimali kao klapa Petrada materijale za nastup na Omiškom festivalu 2017. godine. Davor, Dino i ja odmah smo kliknuli na ideju, i vrlo brzo odlučili pjesme heavy metal legendi Iron Maiden obraditi na klapski način. Istovremeno njemački glazbeni manager Jochen Kühling i producent Žarko Pak iz Ljubljane tragali su za klapskim pjevačima koji su spremni napraviti zanimljivi drugačiji glazbeni iskorak. Vrlo brzo, zahvaljujući Marku, Jochen Kühling je postao naš menadžer, a Žarko Pak producent. 

Kako su reagirali vaši bližnji kada ste im rekli da ćete obratiti pjesme Iron Maidena na klapski način?

- Nakon prve snimke koje smo napravili, obrade "Fear of the Dark" i pozitivnog feedbacka koji smo dobili od najbližih i prijatelja, menadžera i producenata, vrlo brzo bilo nam je jasno da se upuštamo u nešto vrlo izazovno i ozbiljno. Ohrabreni time krenuli smo raditi, odnosno Davor i Matej su krenuli raditi nove klapske aranžmane pjesama Iron Maidena i vrlo smo brzo u studiju smo snimili gotovo sve pjesme s albuma. Cijelo vrijeme smo uživali i uživamo u tome što radimo, iako se cijeli proces snimanja, masteriranja i produkcije, odužio iz poznatih razloga. Ipak rezultat toga je album prvijenac Metaklape "The Choir of Beasts" kojeg je izdala njemačka izdavačka kuća No Cut Entertainment. 

Čuli smo da se i Maidenima sviđa ono što radite?

- I mi smo to isto čuli. Naime, jedan naš prijatelj poslao je snimke albuma "The Choir of Beasts" našem bivšem izborniku i nogometašu Slavenu Biliću koji ih je potom proslijedio Maidenima i zamolio ih da nas poslušaju. Steveu Harrisu se, koliko smo čuli, jako se svidio naš način obrade i izvođenja njegovih pjesama. Možete zamisliti koliko nam je drago čuti takvu pohvalu autora čije pjesme izvodimo! Naravno, beskrajno smo zahvalni Slavenu Biliću, stvarno je velik čovjek! Također, jedan naš obožavatelj i prijatelj poklonio je ploču Metaklape bubnjaru Iron Maidena Nicku McBrainu, ali njegovo zapažanja još nismo čuli. 

Nedavno ste imali promociju albuma u Splitu, u Dioklecijanovoj palači.  Kako je prošlo?

- Promocija albuma prvijenca u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu bio je naš prvi ozbiljan izlazak pred publiku kao Metaklapa. Bilo nam je to jako važno i bitno, posebno jer nastupamo pred splitskom publikom koja je, zna se, zahtjevna i kritična, posebno kada je u pitanju klapska pjesma, a bome i heavy metal, i rock. Jako smo zadovoljni odazivom publike i reakcijama i sretni jer nas je podržao regionalni izdavač Menart i menadžer Jochen Kühling koji se oduševio odabirom Dioklecijanovih podruma za promociju.  

Promocija albuma Metaklape "The Choir of Beasts" u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Promocija albuma Metaklape "The Choir of Beasts" u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX

Ako se ne varamo, prvi koncert nakon promocije u Splitu održat ćete u Daruvaru. Što očekujte od tog nastupa?

- U pravu ste. Prvi cjelovečernji koncert nakon promocije bit će u Daruvaru i to nas izrazito veseli. Nekoliko članova Metaklape dobro poznaje Daruvar jer smo par puta sa svojim klapama nastupali na susretima ili smotrama klapa. U Daruvaru smo se uvijek dobro osjećali i proveli, a uspomene koje nosimo su izrazito gostoprimstvo i znalačka publika. 

Što poručujete Daruvarčanima uoči vašeg nastupa?

- U Daruvaru ćemo prvi puta uživo izvesti svih 10 pjesama s albuma "The Choir of Beasts". Daruvarska publika prva će imati priliku čuti kako zvučimo uživo na koncertu za koji smo spremili i neka iznenađenja. Znamo i da nastupamo nakon Moto alke koja se taj dan održava u Daruvaru, pa očekujemo znatiželjnu i veselu publiku. Poziv, naravno, upućujemo i svima koji vole glazbu i žele čuti nešto drugačije da nam se pridruže u nedjelju navečer ispred dvorca grofa Jankovića.  

Osjećate li da Metaklapa raste?

- Nakon promocije, reakcija publike, najava koncerata i upita za nastupe na nekoliko europskih festivala te planova o novim projektima naših menadžera i producenata, čini se da smo na dobrom putu.

Može li Metaklapa postati svjetski uspješan projekt?

- Mi se nadamo i vjerujemo da Metaklapa može postati svjetski projekt, već sad na YouTube kanalu, Spotifyu i društvenim mrežama imamo jednaki broj pratitelja iz inozemstva i Hrvatske. Vrlo dobre reakcije i pohvale imamo od ekipe iz Južne Amerike, Meksika pa sve do Njemačke, Skandinavije. Prepoznaju nas kao zanimljiv crossover, nečega što ne poznaju dovoljno, dakle klapske pjesme, i onoga što fanatično obožavaju, heavy metal glazbe. Ili im se jednostavno svidjela energija i melodioznost naših glasova. Za ovo ljeto u najavi imamo dogovorene inozemne nastupe u organizaciji najvećeg svjetskog heavy metal festivala u Wackenu. Možda je baš to prekretnica odnosno početak nečega, kako ste rekli, svjetskoga.