Fotografija: Foto: Tea Mik i Saša Selihar
Galerija
Foto: Tea Mik i Saša Selihar

Predstavnici Grada Daruvara i Tehničke škole posjetili park tamnog neba u Španjolskoj

Ovo je drugi posjet parkovima tamnog neba koji imaju izgrađenu infrastrukturu za astro turizam, a predstavnici Grada imaju u planu pokretanje slične priče na području parka tamnog neba Vrani kamenPredstavnici Grada Daruvara, Tea Mik i Saša Selihar i profesori Tehničke škole Daruvar, Antonija Varat, Dunja Županić, Goran Repinc na čelu s ravnateljicom Sanjom Klubičko, prošlog su tjedna bili na drugom treningu u sklopu Erasmus+ projekta: Turn off the lights, turn on the stars! koji se održao u mjestu Albanya u Španjolskoj.

Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik

Cilj ovog treninga bila je edukacija profesora o Open educational resource tool (OER) koji se koriste za edukaciju vezanu za okoliš, te edukacija o eTwinning platformi. Također u sklopu projekta organiziran je i studijski posjet Parku tamnog neba Albanya, jedinom parku tamnog neba u Španjolskoj, gdje su sudionici imali priliku čuti zanimljivo predavanje o istraživanju dubokog svemira, crnim rupama te promatranju noćnog neba.

Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik

- Tijekom dana organizirano je promatranje Sunca posebnim teleskopom za promatranje Sunca. Ovo je drugi tematski posjet parkovima tamnog neba koji imaju izgrađenu infrastrukturu za astro turizam, te predstavnici Grada imaju u planu pokretanje slične priče na području našeg parka tamnog neba Vrani kamen. Također, na treninzima se razvija i priča o daljnjoj međunarodnoj suradnji institucija na sličnoj tematici - rekla nam je Tea Mik iz daruvarske Gradske uprave.

Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik

Budući da se mjesto Albanya nalazi u neposrednoj blizini Figuresa, rodnom mjestu Salvadora Dalija, sudionici su imali priliku posjetiti njegov muzej, kojeg je projektirao i osmislio sam Salvador Dali, u kojem je u konačnici i pokopan.

Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik

- Sljedeći trening u sklopu ovog projekta održat će se početkom lipnja u Daruvaru, kada će spomenuti partneri imati priliku posjetiti naš grad, te naučiti nešto novo vezano za svjetlosno onečišćenje i zaštitu tamnog neba - rekli su nam Tea Mik i Saša Selihar.

Foto: Saša Selihar
Foto: Saša Selihar

Podsjećamo, Grad Daruvar nositelj je ovog projekta dok su partneri na projektu tri strukovne škole iz Mađarske, Španjolske i Hrvatske, te parkovi tamnog neba koji se nalaze u blizini tih škola, i IT tvrtka iz Ludbrega. Vrijednost ovog Erasmus+ projekta je 145.494,00 eura.