Fotografija: Sajam je 2019. godine posjetilo 5000 ljudi.../Foto: Pakrački list
Galerija
Sajam je 2019. godine posjetilo 5000 ljudi.../Foto: Pakrački list

Kreće "Slavonski banovac". U Pakracu vas za dva tjedna očekuje bogat (i ukusan) program...

Posljednjih nekoliko godina pokazalo je da je sajam „Slavonski banovac“ jedna od najznačajnijih godišnjih manifestacija u Pakracu, a 2019. je zbog njega došlo 5000 posjetitelja
Izložbeno-prodajni štandovi širokog asortimana, brojni zabavni i edukativni sadržaji za djecu i mlade, natjecanje u kuhanju graha - Grahfest, srednjovjekovni program uz krčmu „Kod veprove glave“ i noćnu „Bitku za kovnicu novca“, kulturno umjetnički program, atraktivna i bogata ugostiteljska, posebno gastronomska ponuda, dobra glazba, tamburaški koncert grupe „Satir“, zabava za staro i mlado uz odličnu atmosferu. 

Sve to i još malo više očekuje vas u subotu, 16. listopada u Pakracu na 12. po redu sajmu „Slavonski banovac“ zahvaljujući kojem će Pakrac, nakon godinu dana pauze, ponovno postati sajamsko središte Slavonije i kontinentalne Hrvatske!

Organizator Grad Pakrac

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Sajam će biti održan na otvorenom, u Ulici Matice hrvatske te na dijelu novoobnovljenog središnjeg Trga bana Jelačića, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 

<p>Pjesma na Sajmu u Pakracu traje od jutra do jutra/Foto: Pakrački list</p>

Pjesma na Sajmu u Pakracu traje od jutra do jutra/Foto: Pakrački list

Posljednjih nekoliko godina pokazalo je da je sajam „Slavonski banovac“ jedna od najznačajnijih godišnjih manifestacija u Pakracu, a procjena je da ga je 2019. godine posjetilo oko 5000 posjetitelja iz cijele Hrvatske. Na sajmu je izlagalo više od 100 izlagača iz cijele kontinentalne Hrvatske, a zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika sudjelovala su obrtnička udruženja iz Metkovića, Imotskog, Kaštela, Trogira, Splita, Vrbovskog, Siska, Stubičkih Toplica, Karlovca, Krapinskih Toplica,  Slunja, Duge Rese, Ludbrega, Petrinje, Vukovara, Gline, Topuskog, Novog Marofa i Požege te članovi Obrtničkih komora Splitsko-dalmatinske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U petak 15. 10. dječje poslijepodne

Ovogodišnji sajamski program započinje već u petak 15. listopada „Dječjim poslijepodnevom na šetnici“ koje će biti održano na novouređenom dijelu središnjeg gradskog Trga bana Jelačića. Djecu, mališane i najmlađe Pakračane će već od 16 sati zabavljati članovi „MAK Teatra“ iz Zagreba, a u sklopu bogatog srednjovjekovnog programa za djecu bit će organizirana Viteška radionica kao i kazališna predstava „Mačak u čizmama“. U večernjim satima će biti upriličen vatreni fire show, a posjetitelje će zabavljati MAKovi lakrdijaši, iluzionisti, hodači na štulama, žongleri.

<p>Lokacije događanja (klikni za uvećanje)</p>

Lokacije događanja (klikni za uvećanje)

U subotu će već od ranog jutra biti vrlo živo u Ulici matice hrvatske i na parkirališnom prostoru Tržnice, a već od 10 sati posjetitelji će moći razgledati, degustirati i kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim izložbeno-prodajnim štandovima. Zainteresirani svoj štand mogu rezervirati putem prijavnice koju mogu preuzeti na: https://tz-pakrac.hr/

Na Sajmu 2019. je sudjelovalo 70 prijavljenih izlagača, a kada im se pribroje lokalne udruge i društva koje su također imale svoje štandove, Sajam je imao više od 100 izlagača. 

Na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića bit će organizirana većina sadržaja za djecu i mališane i to u „Dječjem kutku“ kojeg i ove godine organiziraju Muzeja grada Pakraca, Gradska knjižnice Pakrac i volonteri. Od 11 najmlađe očekuju zabavne kreativne radionice kao i mali čitateljski kutak uz mjesto za odmor i igru, a Dječji kutak će biti otvoren sve do 18 sati.

Središnja svečanost otvorenja ovogodišnjeg Sajma uz prigodni kulturno-umjetnički program na rasporedu je u 13 sati u velikom šatoru.

6. Grahfest

Jedna od glavnih asocijacija vezanih uz Sajam je odlična hrana i bogata gastro ponuda, a izuzetak neće biti ni ovogodišnji sajam.

<p>Na Grahfestu je 2019. sudjelovala i ekipa Zajednice Mađara Daruvar/Foto: Pakrački list</p>

Na Grahfestu je 2019. sudjelovala i ekipa Zajednice Mađara Daruvar/Foto: Pakrački list

Uz slogan „Dobar grah daleko se čuje“, od 15 sati započinje tradicionalni 6. po redu Grahfest - natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Kotizacija za sudjelovanje na Grahfestu je 50,00 kuna, a prijaviti se možete na broj 098/724-669 (Davor). Okupljanje sudionika i podjela namirnica počinje od 14 sati, a organizator osigurava grah, suho meso, kruh, pregaču, stol i 20 porcija. Novost ovogodišnjeg Grahfesta je da natjecatelji imaju prilike birati stol odnosno točnu lokaciju na kojem će kuhati grah, a mapu s položajem stolova moguće je vidjeti na Facebook stranici UO Pakrac-Lipik

Grah se kuha od 15 do 18 sati, a proglašenje 20 najuspješnijih kuhara graha zakazano je za 20 sati. Uz 10-litarske kotliće za kuhanje graha te vino Ćasić kojim će biti nagrađena 3 najuspješnija graha, onaj s najviše bodova osvojit će i dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor „Ivana“ u Pakracu. 

Prema informacija koje smo dobili od organizatora do 1. listopada prijavljeno je 40 ekipa.

Bogata gastro ponuda

I na ovom Sajmu će se Eno – gastro prezentacijom predstaviti udruženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske. Važan dio gastro ponude 16. listopada će ponuditi i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika koji će od jutarnjih sati na prostoru Tržnice peći tele od 120 kilograma. Na Sajam stižu i njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela i Metkovića i to s posebnom atrakcijom - velikom tunom koja će od prijepodneva biti izložena, a naši gosti iz Dalmacije će je na licu mjesta filetira, pripremati i besplatno posluživati građanima.

<p>Bez janjetine nema ni pravog sajma/Foto: Slavonski banovac</p>

Bez janjetine nema ni pravog sajma/Foto: Slavonski banovac

Već tradicionalno, s autohtonom gastro ponudom će se na Sajmu predstaviti i pcripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive i djeluju na području Pakraca.

Srednjovjekovni program

Važan dio sajamskog programa su srednjovjekovni sadržaji u kojima se prikazuje kako se živjelo u to doba. Za posjetitelje će biti organizirana prezentacija srednjovjekovnog oružja, demonstracija mačevanja uz prikaz sprava za mučenje, a posjetitelji će u kovačkoj radionici moći iz prve ruke vidjeti kako se rade kovani noževi. U domaće vitezove i streličare Slavonskog banovca, gosti Sajma su i članovi „Reda vitezova Ružica grada“ iz Orahovice i članovi Udruga „Anno domini“ iz Koprivnice. 

<p>I ove godine bit će održana večernja Bitka za kovnicu novca/Foto: Slavonski banovac</p>

I ove godine bit će održana večernja Bitka za kovnicu novca/Foto: Slavonski banovac

Kulminacija srednjovjekovnog programa predviđena je za 18 sati kada će biti upriličena tradicionalna i za gledatelje uvijek posebno atraktivna „Bitka za kovnicu novca“, a u 19 sati slijedi srednjovjekovni vatromet!

Krčma „Kod veprove glave“

<p>Ukusno će se jesti u krčmi "Kod veprove glave"/Foto: Pakrački list</p>

Ukusno će se jesti u krčmi "Kod veprove glave"/Foto: Pakrački list

Jedna od većih atrakcija na Sajmu je i krčma „Kod veprove glave“ koju će i ovom prigodom upriličiti članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik. I ove godine najavljuju zanimljiv, bogat i ukusan jelovnik na kojem će se naći stara, tradicijska jela. Kao i ranijih godina i ove će platežno sredstvo u krčmi biti kovanice Slavonskog banovca koje će biti kovane u sklopu same krčme, u organizaciji Muzeja Grada Pakraca, što je također važan dio promotivno-turističke ponude ovogodišnjeg Sajma.

Sajam = glazba

Uz već spomenute sadržaje jasno je da dobrog sajma nema bez dobra glazbe, zabave, vedrog raspoloženja i ugodne atmosfere. Iskustvo je pokazalo da na Sajmu spontano sudjeluje i posjetitelje zabavlja više desetaka glazbenika i za očekivati je da će i ove godine za stolovima natjecatelja i izlagača biti gitare, harmonike, tambure, poneki bubanj ili neki drugi instrument. No sve će to biti samo zagrijavanje za središnji koncert koji će u velikom šatoru od 21 sat održati tamburaški sastav „Satir“. 

Voditelj Mirko Fodor!

<p>Voditelj Mirko Fodor/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX</p>

Voditelj Mirko Fodor/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX

O ovogodišnjem sajmu „Slavonski banovac“ će se čuti diljem Hrvatske zahvaljujući Hrvatskom radiju i popularnoj, mozaičnoj emisiji „Svakom loncu poklopac“ koja će u subotu 16. listopada, od 10 do 12:45 sati uživo biti emitirana iz Pakraca i to na 2. programu Hrvatskog radija. Voditelj emisije je popularni Mirko Fodor koji će tijekom cijelog dana biti voditelj programa, a vodit će i proglašenje pobjednika Grahfesta u 20 sati.

Vrijedna je i informacija da sve novosti vezane uz ovogodišnji Sajam Slavonski banovac možete pratiti na Facebook stranici.

U subotu 16.10. svi u Pakrac!!!

Nakon svega navedenog, na kraju preostaje samo pozvati sve čitatelje da rezerviraju subotu 16.10. za dolazak u Pakrac, na 12. sajam „Slavonski banovac“ i dođu na dobar provod, dobru kapljicu i još bolju hranu, da se opuste uz brojne zabavne sadržaje i da si u ovom stresnom vremenu u kojem svi skupa živimo, barem na kratko zaborave na svakodnevne probleme i poklone si jedan dan bez briga. Jer, kako kaže naš slogan: „Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“.

<p>Program događanja</p>

Program događanja