Fotografija: Članice plesne skupine Sidonija/Foto: Mario Barać
Galerija
Članice plesne skupine Sidonija/Foto: Mario Barać

Sjajna manifestacija "Tragom Jankovića" u Pakracu može se razviti u turistički biser

"Manifestacija je super, svaka čast, podrška. Ovaj događaj treba nastaviti razvijati", rekla je posjetiteljica Juliška Plehati iz Zajednice Mađara Daruvar
Povijesno-turistička manifestacija "Tragom Jankovića" koja je protekli vikend održana u Pakracu pokazala je koliko ovaj događaj ima potencijala, prije svega u smislu obogaćivanja turističke ponude, zahvaljujući vrlo atraktivnoj kostimografiji protagonista. Pakračkim ulicama protekle subote šetala je Alojzija Franciska Janković sa sprugom Ivanom Jankovićem, a uz plemićku gospodu, u pratnji su bile kurtizane i plemkinje odjevene u prekrasne krinoline.

Veliki utjecaj Jankovića

Također, bila je ovo prilika da posjetitelji i gosti saznaju puno toga o obitelji Jankovića daruvarskih, plemićkoj obitelji koja je od 1760. godine (Antun Janković) pa sve do 1861. godine (Julije Gyula Janković) bila posjednik pakračkog vlastelinstva koje je, osim samog Pakraca, obuhvaćalo i 36 okolnih sela i naselja. 

<p>Maskirano plemstvo bila je posebna atrakcija/Foto: Mario Barać</p>

Maskirano plemstvo bila je posebna atrakcija/Foto: Mario Barać

Generacije Jankovića su u tih stotinu godina bili izuzetno važni za razvoj cijelog ovog kraja. Dokaz tome je da su središnji događaji ove manifestacije koja je održana po treći put, organizirani upravo u vlastelinstvom dvoru kurije Janković u kojoj se nalaze objekti koji su i danas u upotrebi, a koje ćemo pobliže predstaviti kasnije u tekstu.  

Stručni skup

Ovogodišnja dvodnevna manifestacija „Tragom Jankovića“ započela je u petak 24. rujna i to stručnim skupom „Tragom Jankovića“ na kojem su stručnjaci približili Jankoviće i njihov utjecaj na tadašnji život na ovom području. 

Predavanja su održali mr. Ivan Roth iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, dr. sc., Ana Šitina iz Odjel za povijest umjetnosti Zadar, mr. Daniela Perković iz  Gimnazija Eugena Kumičića Opatija, mr. Ivana Domanović iz Gradskog muzeja Požega, te prof. Zlatko Samaržija. 

<p>Stručni skup održan je u Gradskoj vijećnici/Foto: Muzej Grada Pakraca</p>

Stručni skup održan je u Gradskoj vijećnici/Foto: Muzej Grada Pakraca

Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeje Grada Pakraca je govorila o "Graditeljskoj aktivnost obitelji Janković na prostoru pakračkog vlastelinstva" naglasivši da je ova obitelj bitno utjecala na život u ovom kraju. Posebno po pitanju graditeljskih aktivnosti jer su iza njih ostali brojni objekti u središtu grada koji su i danas u funkciji, a o kojima nešto više kasnije u tekstu.

O temi "Plemićka obitelj Janković na području Grada Lipika" govorio je profesor povijesti Stjepan Benković i predsjednik Povijesnog društva Pakrac-Lipik koji je podsjetio na snažan utjecaj obitelji Janković na razvoj Lipika. 

Vrtlarenje, pjesma, ples i pivo...

Subotnji program započeo je prijepodnevnim sadržajima za djecu: "Vrtlarenje po vlastelinstvu" i "Izrada gospodskog nakita". Potom su se na novouređenoj šetnici prigodnim programom, pjesmama i plesovima predstavili članovi "Češke besede" iz Gornjeg Daruvara, kao i članovi Zajednice Talijana Lipik i KUD "Seljačka sloga" iz Prekopakre. 

<p>Veliki interes djece vladao je za "Vrtlarenje po vlastelinstvu"/Foto: Pakrački list</p>

Veliki interes djece vladao je za "Vrtlarenje po vlastelinstvu"/Foto: Pakrački list

Posjetitelji su se družili na pivskom banketu uz Grofa, Groficu i Caricu, piva koja proizvodi pakračka pivovara Slavonica. Uz neizostavno fotografiranje s kostimiranom groficom i njenim kurtizanama, dio subotnje ponude bila je i vožnja kočijom.

Edukativni dio manifestacije bila je Kostimirana šetnja ulicama Pakraca pa su posjetitelji i gosti imali prilike saznati neke pojedinosti o Varoškoj kući koja je izgrađena 1771. godine i prema povjesničarima umjetnosti jedna je od najljepših zidanih općinskih, baroknih zgrada u Hrvatskoj. Jankovići su bili i veliki dobročinitelji i donatori pa je tako zahvaljujući njihovim izdašnim donacijama 1768. godine završena izgradnja pravoslavne crkve Svete Trojice, a pet godina ranije, 1763. završena je izgradnja današnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

<p>Detalj s kostimirane šetnje/Foto: Mario Barać</p>

Detalj s kostimirane šetnje/Foto: Mario Barać

Do crkve vodi 58 stepenica i još je samo 5 crkava u Hrvatskoj kojima se prilazi sličnim stepenicama koje su posjetitelji i gosti iskoristili za zajedničko fotografiranje.

Kostimirana šetnja je obuhvaćala obilazak Spahijskog ili Španskog podruma, Hotela Pakrac koji je nekada bio gostionica u vlasništvu Jankovića, zatim crkve sv. Ivana Nepomuka i Dvorca baruna Trenka koji je kroz povijest mijenjao svrhu, od vojarne, preko bolnice do škole. 

<p>Poziranje na stepenicama crkve Uznesenja Blažene Djecie Marije/Foto: Mario Barać</p>

Poziranje na stepenicama crkve Uznesenja Blažene Djecie Marije/Foto: Mario Barać

Po povratku u kuriju u kojoj su tijekom cijelog dana članice i članovi Društva Mađara Pakrac spravljali ukusnu hranu i slastice, održana je zabavna i zanimljiva tombola "Lov na sreću".

<p>Društvo Mađara Pakrac pripremalo je mađarske delicije/Foto: Mario Barać</p>

Društvo Mađara Pakrac pripremalo je mađarske delicije/Foto: Mario Barać

Tombola je organizirana po uzoru na Alojziju Francisku Janković koja je prema raspoloživim zapisima bila glavni pokretač društvenog i kulturnog života vlastelinstva. Svojevremeno je u dvorištu kurije dala napraviti kazalište u kojem su se igrale predstave, a organizirala je i koncerte, druženja, zabave uz društvene i razne igre.

Tombola "Lov na sreću"

I Jankovići su kao i ostale plemićke obitelji organizirali višednevne lovove, a Alojzija je za kraj lova organizirala tombolu "Lov na sreću". O tome postoje povijesni zapisi pa su na jednoj takvoj tomboli bile vrlo vrijedne nagrade; 1 krava, 1 tele, 1 tovljena svinja, 1 odojak na ražnju, 1 ovca, 2 pure, vjedra vina i rakije, mjerice pšenice, kukuruza, raži, prosa, razna odjeća, veste, marame, tkanina platno i ostalo.

<p>Tomboli su se najviše razveselila djeca i mališani/Foto: Pakrački list</p>

Tomboli su se najviše razveselila djeca i mališani/Foto: Pakrački list

Subotnji program završen je "Baroknim koncertom i plesom" na gradskoj šetnici koja je poslužila kao idealna kulisa. U koncertnom dijelu programa učitelji OGŠ Pakrac Tea Silađi, Boris Bosanac i Aleksandar Gašparović su izvodili djela Bacha, Boccherinia i Handela. 

U plesnom dijelu su se predstavili "Potkalnički plemenitaši" iz Gornje Rijeke pored Križevaca. Impresivan je bio nastup njihove plesne skupine "Sidonija" koja je ime dobila jer su haljine u kojima su plesale plesačice, replike krinolina koje je nosila prva hrvatska operna primadona grofica Sidonija Erdödy Rubido, koja je živjela u Gornjoj Rijeci.

<p>Djeca su pomagala oko lijepih krinolina/Foto: Mario Barać</p>

Djeca su pomagala oko lijepih krinolina/Foto: Mario Barać

Već sam spomenuo da je većina događanja ove manifestacije održana u vlastelinskom kompleksu koji Pakračani znaju i kao kuriju Janković.

Zaštićeno kulturno dobro

Najveća vrijednost ovog baroknog kompleksa i zaštićenog kulturnog dobra je njena cjelovitost jer nigdje u ovom dijelu Hrvatske nisu uz objekte za stanovanje i upravne objekte sačuvani ovakvi gospodarski objekti. 

Vlastelinski kompleks izgrađena je i prije Jankovića, a pretpostavlja se da ga je izgradio njihov prethodnik, barun Johan Theodor Imsen. Povijesni zapisi govore kako je barun Imsen 1724. dobio vlastelinstvo od tadašnje Carske komore. On je središte civilne vlasti svog gospodarstva preselio u Pakrac, ali nije htio posjed uspostaviti u prostoru gradske tvrđave koja je bila u lošem stanju i zapuštena. Zato se odlučio za izgradnju novog kompleksa čiju je nadogradnju i bitnije preuređenje nastavio i dovršio Antun Janković koji je 1760. kupio pakračko vlastelinstvo. 

<p>Nastup Zajednice Talijana Lipik/ Foto: Mario Barać</p>

Nastup Zajednice Talijana Lipik/ Foto: Mario Barać

Kurija Janković se sastoji od četiri objekta. U zgradi Malog dvora ili popularno zvanom Kineskom paviljonu od 2009. je Muzej Grada Pakraca, a u vrijeme Jankovića u njoj je bila smještena uprava vlastelinstva. Početkom 20. stoljeća je u njoj bila uprava pilane Slaveks, a nakon drugog svjetskog korištena je i kao đački dom.

Kuriju ili palaču od 2003. godina koristi Osnovna glazbena škola, a u povijesti se koristila kao objekt za stanovanje, odnosno vlastelinski dvor. Specifičnost njene unutrašnjosti su nadsvođeni svodovi tipični za tadašnje barokne kurije. Dvor je bio središte društvenog i kulturnog života i u njoj su se često igrale predstave, održavali koncerti, zabave i razne tombole. 

<p>U ponudi je bila i vožnja kočijom/Foto: Mario Barać</p>

U ponudi je bila i vožnja kočijom/Foto: Mario Barać

Današnja velika Gradska vijećnica je u doba vladavine Jankovića bila gospodarska zgrada koja je služila kao štala za konje i skladište sijena i ostale stočne hrane i opreme. Druga gospodarska zgrada u kojoj je danas Dom hrvatskih branitelja, uz to što je služila za smještaj konja, služila je i kao spremište kočija i kola.

Skromna posjećenost

Za kazališne predstave, zabave i tombole koje su organizirane u vrijeme Jankovića nije bilo pozivnica i bile su besplatne i otvorene za sve koji su htjeli doći. Tako je bilo i ove subote, ali je dojam da su Pakračani podbacili jer je izostao masovniji posjet. Bez obzira na to, dojam je da su bili zadovoljni i posjetitelji, ali i organizatori manifestacije; Grad Pakrac, Osnovna glazbena škola Pakrac, Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Društvo Mađara Pakrac i Pivovara Slavonica. 

<p>Učitelji Osnovne glazbene škole Pakrac održali su barokni koncert/Foto: Mario Barać</p>

Učitelji Osnovne glazbene škole Pakrac održali su barokni koncert/Foto: Mario Barać

- I ove godine manifestacija je ispunila moja očekivanja - rekla je nakon manifestacije Alfreda Petani Grafina, ravnateljica OGŠ Pakrac i dodala:

- Stručni skup je donio pomak, u odnosu na prošlogodišnji, uključivanjem predavanja na temu glazbe u Slavoniji iz vremena u kojima su živjeli Jankovići. U sljedećim godinama ćemo  pokušati dočarati glazbena zbivanja grofova Janković u Pakracu i u ovom užem  dijelu Slavonije. Drugog dana manifestacije je bilo zanimljivo kako za djecu, tako i za odrasle. Grofičina tombola je pun pogodak kao održavanja dijela programa na novoj gradskoj šetnici što se posebno odnosi na smirujući barokni koncert i ples. Sveukupno jako sam zadovoljna iako ima  mjesta za napredak. Sljedeće godine ćemo se potruditi dodatnim sadržajima privući što veći broj ljudi“, rekla je Petani Grafina.

<p>Alfreda Petani, Ana Šitina i Jelena Hihlika/Foto: Mario Barać</p>

Alfreda Petani, Ana Šitina i Jelena Hihlika/Foto: Mario Barać

Slično je nakon manifestacije razmišljala i Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog Muzeja.

- Stvarno sam zadovoljna i zahvaljujem se svima koji su svojim sudjelovanjem pokazali kako ova manifestacija i ovaj način približavanja povijesti ima svoju budućnost. Stručni skup u petak je okupio respektabilan broj stručnjaka koji su svaki iz svog kuta dali novi doprinos u istraživanju i proučavanju povijesti obitelji Janković. Drago nam je što je većina predavača s nama već drugu godinu zaredom ali naravno s novim saznanjima koja su iznijeli u svojim izlaganjima. Naravno drago nam je što su nam se pridružili i novi predavači s novim idejama i saznanjima.

Adut kulturnog turizma

Subota je protekla u odličnoj atmosferi, imali smo veliki odaziv djece na radionicama, a dobra zabava je pratila cijeli program, od zabavne tombole i kostimirane šetnje ulicama grada te na kraju stvarno prekrasan ugođaj na gradskoj šetnici i uživanje u malom noćnom baroknom koncertu i plesu naših prijatelja "Potkalničkih plemenitaša" koji su od samog početka manifestacije s nama.

<p>Potkalnički plemenitaši zaplesali su na šetnici/Foto: Mario Barać</p>

Potkalnički plemenitaši zaplesali su na šetnici/Foto: Mario Barać

- Sve ovo nam je potvrda da smo izabrali pravi način istraživanja, ali i popularizacije i približavanje značajnog dijela naše baštine široj javnosti. Zato mislimo da bi u budućnosti ova manifestacija mogla biti jedan od većih aduta našeg kulturnog turizma -  naglašava ravnateljica Hihlik.

<p>Novouređena šetnica poslužila je kao odlična kulisa/Foto: Mario Barać</p>

Novouređena šetnica poslužila je kao odlična kulisa/Foto: Mario Barać

Kako su se zabavili i kako im se svidjela manifestacija "Tragom Jankovića" pitali smo i same posjetitelje. 

Lijepo i inspirirajuće

Ljerka i Zvonimir Hihlik stigli su iz Badljevine i rekli su kako je njima bilo lijepo, zanimljivo i inspirirajuće. Ali... 

<p>Ljerka i zvonimir Hihlik/Foto: Mario Barać</p>

Ljerka i zvonimir Hihlik/Foto: Mario Barać

- Žao mi je što Pakračani to zapravo nisu prepoznali i ne znam u čemu je problem jer okupilo se malo ljudi što je prava šteta. Ali često se na kulturnim događanjima koja se organiziraju u Pakracu okupi mali broj ljudi. Danas me se posebno dojmila kostimiranja šetnja i mislim da bi se tako nešto trebalo nuditi češće, kao dio ponude - rekao je Zvonimir. 

Slabim odazivom iznenađena je i Nada Švajghart.

<p>Nada Švajghart/Foto: Mario Barać</p>

Nada Švajghart/Foto: Mario Barać

- Možda bi se trebalo malo više izreklamirati, ja redovno čitam naše lokalne portale i znam što se događa, ali puno je onih koji to ne prate. Možda pokušati s reklamnim lecima i  podijeliti ih ljudima na ulici, ali i djeci u školi pa čak i vrtiću. Ovo je jako lijep događaj na kojem sam bila i prije dvije godine, nekih informacija sam se prisjetila, a neke sam danas čula po prvi put. Uglavnom, prekrasna manifestacija koju treba razvijati - kaže gospođa Nada.

Veselo je bilo za stolom za kojim su sjedili donedavno Amerikanci, a odnedavno naši sugrađani Ewa i Boris Risek o kojima smo već pisali na našem portalu.

<p>Hans, Dragica, Ewa i Boris priželjkuju da se manifestacija razvija/Foto: Mario Barać</p>

Hans, Dragica, Ewa i Boris priželjkuju da se manifestacija razvija/Foto: Mario Barać

- Ugodno se osjećam, već sam bio ranije na ovakvom događaju i postoji energija koja me vrati 200 godina unatrag. Kada vidimo ove kostime, u odnosu na vas se osjećam inferiorno pa možda ne bi bilo loše, ako je to moguće, da se nabavi još više kostima pa da se kostimiramo i mi posjetitelji. U svakom slučaju bilo bi dobro pojačati interakcije s ostalim građanima da bude veća posjećenost - rekao je Boris.

S njima u društvu su bili njihovi nizozemski prijatelji, a Dragica Kovačić je porijeklom iz Šeovice.

- Vrlo interesantno, drago mi je da se na ovaj način čuva tradicija i povijest grada i nadam se da će se nastaviti i dalje - dok je njen suprug Hans dodao:

- Jako je zanimljivo da imate tako staru kulturu koju je interesantno ponovno vidjeti na ovaj način.

Nastaviti razvijati

Članovi Zajednice Mađara Daruvar su na ovu manifestaciju došli organizirano, a među njima su bili i Juliška i Vencl Plehati koji se čak i dobrovoljno kostimirao.

<p>Juliška i Venci Plehati/Foto: Mario Barać</p>

Juliška i Venci Plehati/Foto: Mario Barać

- Manifestacija je super i žao mi je što nije bilo više ljudi, ali inače je prekrasno, svaka čast, podrška i ovo treba nastaviti razvijati - rekla je Juliška. Vencl je dodao da se odlično zabavio i priznao da, iako dosta toga zna o Jankovićima, neke informacije je ovom prilikom prvi puta čuo. 

<p>Zajednica Mađara Daruvar/Foto: Mario Barać</p>

Zajednica Mađara Daruvar/Foto: Mario Barać