Fotografija: Program obilježavanja započeo je okupljanjem sudionika i uzvanika kod zgrade nekadašnje psihijatrije/Foto: Compas.hr
Galerija
Program obilježavanja započeo je okupljanjem sudionika i uzvanika kod zgrade nekadašnje psihijatrije/Foto: Compas.hr

U Pakracu obilježena 30. godišnjica najhumanije akcije Domovinskog rata

Riječ je o akciji kojom su hrvatski branitelji s područja Pakraca i Lipika te medicinsko osoblje iz ratnog okruženja evakuirali 270 pacijenata s Odjela psihijatrije i intenzivne njege
U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac-Lipik, 29. rujna je obilježena 30. obljetnica evakuacije psihijatrije pakračke bolnice, piše lipički Compas.hr.

Ova je akcija prozvana  najhumanijom akcijom u Domovinskom ratu, a provedena je u noći 29. na 30. rujna 1991. godine. Riječ je o akciji kojom su hrvatski branitelji s područja Pakraca i Lipika te zatečeno medicinsko osoblje iz ratnog okruženja evakuirali 270 pacijenata s Odjela psihijatrije i intenzivne njege tadašnjeg Medicinskog centra Pakrac.

<p>Foto: Compas.hr</p>

Foto: Compas.hr

<p>Foto: Compas.hr</p>

Foto: Compas.hr

Program obilježavanja započeo je okupljanjem sudionika i uvaženih uzvanika programa obljetnice kod zgrade nekadašnje psihijatrije, a potom je, nakon kratkog prisjećanja na tu ranu jesen 1991. godine i svih okolnosti koje su se tad zbivale,  položen zajednički vijenac na spomen – obilježju hrvatskim braniteljima u Pakracu.

<p>Foto: Compas.hr</p>

Foto: Compas.hr

Osim samih sudionika događaju su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, predsjednik Županijske skupštine i lipički gradonačelnik Vinko Kasana, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, kao i prof. dr. sc. Marijana Braš te prof. dr. sc. Veljko Đorđević.

<p>Foto: Compas.hr</p>

Foto: Compas.hr

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac-Lipik Miroslav Vacek, organizator ovog skupa okuljenima je rekao kako su hrvatski branitelji ponosni jer su u ratnom paklu izborili pobjedu, ali isto tako ponosni su na činjenicu što su u tim teškim i kompleksnim ratnim vremenima ostali ljudi koji su prepoznali one kojima je pomoć bila potreba te su im unatoč brojnim preprekama uspjeli pomoći.

Teško pokretni bolesnici

Marko Martinelli, jedan od sudionika akcije spašavanja ovom je prigodom istaknuo kako su mnigi bolesnici bili teško pokretni, međutim, kako je naglasio bio je to samo u nizu jedan običan ratni dan, koji se na kraju pretvorio u jednu od najhumanijih akcija. Iskazavši ponos i zahvalnost svojim kolegama suborcima, Martinelli je napomenuo kako je sudionika ove akcije nažalost svake godine sve manje.

Skupu je nazočio i prof. dr. sc. Veljko Đorđević, autor knjige „Pouke o čovječnosti“ u kojoj su izložena svjedočanstva i rekonstrukcija ovih događaja, a prema kojoj je naknadno snimljen istoimeni film koji je te večeri i prikazan na HRT3. I knjiga i film su dobili brojna priznanja, a prof. Đorđević je kazao da su to zapravo priznanja sudionicima ove hrabre akcije koji su iskazali humanost i čovječnost u vremenima kad to nitko ne bi ni očekivao.

Dokaz humanosti

Prof. dr. sc. Marijana Braš i ovom je prilikom zahvalila hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili tada, ali i tijekom čitavog obrambenog rata, dodavši kako ovaj dokaz humanosti redovito prikazuju studentima na predmetu Medicinska etika.

Zahvalnost hrabrim učesnicima akcije evakuacije iskazala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

„U okolnostima ratnog vihora, i svih nedaća koje su pogodile našu domovinu, učiniti takav iskorak je nešto što je vrijedno divljenja. Nadam se da će ova akcija biti nešto o čemu će se govoriti, a time ćemo braniti dignitet i dostojanstvo obrambenog Domovinskog rata, u kojem smo samo branili svoje svetinje; svoj dom, obitelj, ljude, prijatelje.“, rekla je županica dodavši kako su knjiga i film su trajan zapis čovjekoljublja i domoljublja hrvatskih branitelja, piše Compas.hr.