Fotografija: Vladimir Šrajber i Igor Peters, jedni od osnivača muzeja elektroničke opreme i videokonzola/Foto: VIRUS, Janja Čaisa
Galerija
Vladimir Šrajber i Igor Peters, jedni od osnivača muzeja elektroničke opreme i videokonzola/Foto: VIRUS, Janja Čaisa

Garešnica dobila muzej elektroničke nostalgije: "Naši Commodorci i Spectrumi još rade..."

Svi uređaji su funkcionalni i može se prezentirati kako i na koji način rade, stoga pripremamo i niz radionica za najmlađe, kaže tajnik Informatičkog kluba VIRUS Igor PetersČlanovi Informatičkog kluba VIRUS iz Kapelice prikupili su elektroničke uređaje iz 80-ih i 90-ih godina 20. stoljeća uz pomoć donacija i otvorili malen ali zanimljiv muzej u Garešnici.

Nakon intenzivnog prikupljanja u doba korone, grupa entuzijasta posložila je izloške krajem prošle godine u prostoru Poduzetničkog inkubatora, gdje ih građani mogu vidjeti svakog radnog dana u prijepodnevnim satima i prema dogovoru. Iako malen po broju izložaka, muzej potvrđuje strelovit razvoj tehnologije i svjedoči digitalnoj revoluciji.

Commodore iz 80-ih godina 20. stoljeća/Foto: Janja Čaisa
Commodore iz 80-ih godina 20. stoljeća/Foto: Janja Čaisa

Spectrum s tragovima korištenja osnovnoškolaca/Foto: Janja Čaisa
Spectrum s tragovima korištenja osnovnoškolaca/Foto: Janja Čaisa

- Najstariji izlošci su iz 80-ih, tipa Spectrum i Commodore, ali imamo i novijih stvari poput Playstationa i Nintenda. No i ti su modeli sad već lagano prapovijest za ove najnovije generacije. Važno je napomenuti kako su svi uređaji funkcionalni: može se prezentirati kako i na koji način rade, stoga imamo u pripremi i niz radionica za najmlađe – kazao nam je tajnik Informatičkog kluba VIRUS Igor Peters.

Od robotičkih radionica do muzeja/Foto: VIRUS
Od robotičkih radionica do muzeja/Foto: VIRUS

U nabavci starijih računala iz 80-ih godina pomogla im je Osnovna škola Garešnica, i to donacijom uređaja iz stare učionice tehničke kulture. Od svih izložaka, ističu Spectrum i Commodore, te Orao i Amigo jer je riječ rijetkim i u ono vrijeme skupim modelima. Što se pak videokonzola tiče, neke su sami kupili, a neke su dobili kroz donacije.

Što je muzej bez starog Macintosha?/ Foto: Janja Čaisa
Što je muzej bez starog Macintosha?/ Foto: Janja Čaisa

- Najviše nam dolaze roditelji s djecom koju zanima kako je to izgledalo prije 20-ak i više godina. Cilj nam je povećati postav jer smo vidjeli da postoji interes. Vjerujemo da ćemo dobro surađivati s OŠ Garešnica, samo da epidemiološka situacija dopusti i krećemo s radionicama, predavanjima i edukativnim obilascima mini muzeja – kazao nam je Peters.

Robotičke LEGO Mindstorms radionice VIRUSA-a/Foto: VIRUS
Robotičke LEGO Mindstorms radionice VIRUSA-a/Foto: VIRUS

Danas svi imamo računala u džepu za razliku od nezgrapnih i velikih računala iz onih vremena. Starije generacije, koje svjedoče strelovitom uzletu, rado će se prisjetiti nekih uređaja na kojima su i sami radili u osnovnoj školi ili ih imali u svojoj privatnoj kolekciji. Klinci pak imaju priliku vidjeti prvi put neke uređaje i naučiti ponešto o povijesti razvoja računala.

Funkcionalni i obožavani Gameboy/Foto: Janja Čaisa
Funkcionalni i obožavani Gameboy/Foto: Janja Čaisa

- Imao sam svakakve uređaje od djetinjstva, igrao sam igrice, no ja sam još od onih generacija kojima računala nisu mogla zamijeniti stvarni svijet, druženja i igru vani s prijateljima. Danas je, nažalost, puno drugačija situacija. Igrice izgledaju stvarno i klinci bježe u virtualni svijet. Uz to je epidemiološka situacija to sve pojačala. Na nama odraslima leži odgovornost da ih poučimo i ograničimo vrijeme provedeno na elektroničkim uređajima. Smatram da klinci prvo trebaju poderati koljena u realnom svijetu, a tek onda uzeti joystick u ruke. Mi im želimo pokazati povijest razvoja računala i videogrica, ali uživo, kroz zanimljive i kreativne radionice – kazao nam je član VIRUS-a Vladimir Šrajber.

Članovi VIRUSA-a, Vladimir Šrajber i Igor Peters, jedni od osnivača muzeja/Foto: VIRUS
Članovi VIRUSA-a, Vladimir Šrajber i Igor Peters, jedni od osnivača muzeja/Foto: VIRUS

U planu im je proširivanje muzeja pa pozivaju građane da im doniraju predmete koji im više ne trebaju. Između ostaloga, želja im je prikupiti mobitele od 90-ih nadalje koji najbolje prikazuju razvoj mobilne tehnologije, najpopularnije modele poput stare Nokije ili iPhonea koji je pokrenuo revoluciju.

Novi muzej otvoren u prostorijama Inkubatora/Foto: Janja Čaisa
Novi muzej otvoren u prostorijama Inkubatora/Foto: Janja Čaisa

Informatički Klub VIRUS Kapelica djeluje od 2001. godine i radi na promicanju informatičke i robotičke kulture među djecom, mladima i odraslima. Cilj im je putem kreativnih radionica i edukacija zainteresirati djecu i odrasle za rad na računalu, programiranje i uporabu robotičkih kompleta, mikrokontrolera i računalnih mreža.