Fotografija: Prodajna izložba u knjižnici OŠ Garešnica/Foto: OŠ Garešnica
Galerija
Prodajna izložba u knjižnici OŠ Garešnica/Foto: OŠ Garešnica

Osnovnoškolci iz Garešnice prikupili skoro 8000 kuna za djecu oboljelu od malignih bolesti

Aktivno su se uključili u humanitarnu akciju Udruge Jak kao Jakov i prikupili financijska sredstva za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti koja su trenutno na liječenjuUčenici Osnovne škole Garešnica ponovno su pokazali da vole pomagati drugima. Aktivno su se uključili u humanitarnu akciju Udruge Jak kao Jakov pod nazivom „Božićni dar“ i prikupili financijska sredstva za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti koja su trenutno na liječenju.

Zajedničke snage

Osnovna škola Garešnica već sedam godina sudjeluje u akcijama humanitarne Udruge Jak kao Jakov; od kupnje majica za razredne odjele do kupnje kalendara. U želji da barem malo uljepšaju i ove nadolazeće blagdane djeci i njihovim socijalno ugroženim roditeljima, učenici i djelatnici škole uključili su se u božićnu akciju Udruge. Pridružili su im se i članovi Udruge SFERIA sa svojim promotivnim štandom na adventskom sajmu, te Dječji vrtić Maslačak i učenici i djelatnici SŠ August Šenoa Garešnica. Zajedničkim snagama prikupljeno je ukupno 7.740 kuna.

Učenici 2.B razreda volontiraju na štandu/ Foto: OŠ Garešnica
Učenici 2.B razreda volontiraju na štandu/ Foto: OŠ Garešnica

- Učenici i nastavnici skupili su značajan novčani iznos koji je uplaćen na račun Udruge. Zahvaljujem roditeljima naših učenika te svim djelatnicima, koji su se uključili u akciju i vlastitim primjerom pokazali i iskazali skrb za najpotrebitije – kazao je za MojPortal.hr ravnatelj OŠ Garešnica Slaven Marenić.

Božićni ukrasi na školskoj prodajnoj izložbi/Foto: OŠ Garešnica
Božićni ukrasi na školskoj prodajnoj izložbi/Foto: OŠ Garešnica

Uz pomoć učiteljice Andreje Kovač i knjižničarke Darije Marić, učenici 2.B razreda aktivno su sudjelovali u akciji. U školskoj su knjižnici složili prodajnu izložbu i volontirali na štandu. Prodajni ukrasi nastali su volonterskim radom, a slike za kalendar crtala su djeca koja su prošla teška liječenja.

Mali prodavači i kupci u školskoj knjižnici/ Foto: OŠ Garešnica
Mali prodavači i kupci u školskoj knjižnici/ Foto: OŠ Garešnica

Cijela prodajna izložba provedena je u skladu s epidemiološkim mjerama.

- Učenicima se svidio volonterski rad te su nestrpljivo čekali kada će se pojaviti „kupci“. Uživjeli su se u ulogu promotora i s velikim interesom predstavljali proizvode, koje su posložili s velikom pažnjom kako bi zainteresirali posjetitelje knjižnice. Sudjelovanje im je bilo zanimljivo i donijelo neka nova iskustva – kazala je školska knjižničarka Darija Marić.

Akcija kao novo iskustvo za učenike/ Foto: OŠ Garešnica
Akcija kao novo iskustvo za učenike/ Foto: OŠ Garešnica

Kako im je danas mnogo teže organizirati humanitarne aktivnosti zbog pandemije, pomoć odgojno- obrazovnih ustanova u provedbi akcija Udruge i više je nego dobro došla. Osim što nesebično pomažu, djeca se uče empatiji i volonterstvu. Svojim sudjelovanjem u humanitarnim akcijama senzibiliziraju javnost i uključuju cijelu zajednicu u hvale vrijedan projekt.

Štand Udruge SFERIA na adventskom sajmu/Foto: Udruga SFERIA
Štand Udruge SFERIA na adventskom sajmu/Foto: Udruga SFERIA

Humanitarna udruga Jak kao Jakov postoji deset godina, a inspirirana je 13-godišnjim Jakovom Rubidom koji je bolovao od teškog oblika leukemije i iza sebe ostavio kao ostavštinu pjesmu "Jak kao Jakov“. U tijeku cijelog liječenja, Jakov je pokazao iznimnu snagu duha, hrabrost i optimizam, vjeru i vedrinu sve do kraja.

Udruga je do sad prikupila preko tri milijuna kuna za pomoć djeci, i to njih 340. Ukoliko želite i vi pružiti pomoć i podršku radu Udruge, više informacija pronaći ćete na njihovim internetskim stranicama.