Fotografija: Kup Hrvatske u savate boksu Garešnici donio 10 medalja/Foto: SK ŠAN
Galerija
Kup Hrvatske u savate boksu Garešnici donio 10 medalja/Foto: SK ŠAN

Gareščani osvojili šest zlatnih, dvije srebrne i dvije brončane medalje u savate boksu

Deset natjecatelja iz domaćeg Savate kluba "ŠAN" Garešnica osvojilo je čak deset medalja te su time svojem klubu osigurali titulu najuspješnijeg kluba na Kupu




U Garešnici je u subotu 25. rujna održan Kup Hrvatske u savate boksu za kadete i kadetkinje.

Deset natjecatelja iz domaćeg Savate kluba "ŠAN" Garešnica osvojilo je čak deset medalja te su time svojem klubu osigurali titulu najuspješnijeg kluba na Kupu.

Veliki iskorak

Natjecatelji iz Savate kluba "ŠAN" Garešnica ovjenčali su se sa šest zlatnih medalja, te dvije srebrne i dvije brončane medalje. Zlatne medalje na Kupu Hrvatske osvojili su David Štokić (45 kg), Domagoj Kunješić (+ 75 kg), Leona Rihter (55 kg), Ena Katalenić (65 kg), Tomislava Krivec (70 kg) i Ante Jurkić (35 kg, revijalna borba). Srebrne medalje osvojile su Iva Ulovac (65 kg) i Lorena Rihter (70 kg), a brončane medalje Adam Lipak (45 kg) i Mihael Brleković (60 kg).

- Ovo je jedan veliki iskorak nakon godinu i pol zastoja u natjecanjima zbog pandemije koronoavirusa što se negativno odrazilo na natjecateljsku formu. Cilj nam je vratiti se u rutinu i formu, zato smo i organizirali dva natjecanja – Prvenstvo Hrvatske u lipnju i Kup Hrvatske u rujnu ove godine. Lagano se vraćamo, a mogu reći da smo i uspješniji. Važno je istaknuti da je savate sve popularniji među djecom i mladima i da je kod nas prepoznat kao iznimno atraktivan borilački sport i vještina samoobrane europskog porijekla – rekao je za MojPortal.hr trener Savate kluba "ŠAN" Garešnica Nenad Šarec.

<p>Jedno zlato i dvije bronce na Svjetskom kupu u savateu za starije kadete/ Foto: SK ŠA</p>

Jedno zlato i dvije bronce na Svjetskom kupu u savateu za starije kadete/ Foto: SK ŠA

Savate je koristan za fizičko i mentalno zdravlje djece i mladih pa je ovogodišnji Kup Hrvatske održan pod sloganom "Prevencija nasilja sportom u školama" koje provodi Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske. U Savate klubu "ŠAN" Garešnica ponosni su da je klub od svoga osnutka do danas, kako oni to slikovito ističu, zaštitni omotač djece i mladih od mogućih negativnih utjecaja okoline, osobito alkohola, droge i cigareta.

<p>Trenerski prostor u Garešničkom Brestovcu kraj Garešnice/Foto: SK ŠAN</p>

Trenerski prostor u Garešničkom Brestovcu kraj Garešnice/Foto: SK ŠAN

Savate klub "ŠAN" Garešnica osnovan je prije 25 godina u Garešnici. Od nastanka, klub je prošao težak i trnovit put od nepoznavanja samog sporta do neadekvatnog prostora, no ambicioznost i želja za uspjehom trenera i članova izgradili su čvrste temelje kluba i sporta. Trener kluba Nenad Šarec usavršavao je savate boks na pariškom Institutu za sport I.N.S.E.P.-u, a 2008. godine diplomirao je na Višoj trenerskoj školi. U klubu je iznimno važna kontinuirana edukacija te su do sad organizirali i desetak seminara na kojima su renomirani francuski stručnjaci obrađivali različitu tematiku vezanu uz savate boks.

Odlični uvjeti za trening

Za razliku od samih početaka rada, danas SK "ŠAN" Garešnica ima odlične uvjete za treninge, okuplja 50-70 stalnih članova i oko 20-ak rekreativaca te ima stručan trenerski kadar kao i veliki izbor opreme za trening. Upisi novih članova vrše se tijekom cijele godine a posebna pozornost pridaje se djeci i mladima u sportskoj školi. U razdoblju od 2012. do danas članovi SK „Šan“ u sastavu savate reprezentacije Hrvatske osvojili su dvije zlatne medalje na Svjetskom i jednu zlatnu medalju na Europskom prvenstvu. Uz zlato osvojili su i 11 srebrnih i šest brončanih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.

<p>Tomislav Kranjec treći na Svjetskom prvenstvu u savateu za juniore/Foto: SK ŠAN</p>

Tomislav Kranjec treći na Svjetskom prvenstvu u savateu za juniore/Foto: SK ŠAN

- Nakon popuštanja epidemioloških mjera, polako se vraćamo na stare staze. Odličan rezultat na Svjetskom prvenstvu za juniore u Srbiji u srpnju ove godine postigao je Tomislav Kranjec koji je osvojio brončanu medalju u kategoriji do 75 kg. U istom mjesecu na Svjetskom kupu u savateu za starije kadete u Srbiji nastupila su tri natjecatelja „ŠAN-a“ koji su osvojili tri medalje. Tomislava Krivec osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 65 kg, Ena Katalenić brončanu medalju u kategoriji do 60 kg i Benjamin Božinić brončanu medalju u kategoriji do 65 kg – rekao nam je trener Šarec.

Ova je godina iznimno značajna za SK „ŠAN“ jer se obilježava 25 godina postojanja kluba. U klubu se nadaju da se epidemiološka situacija neće pogoršati kako bi mogli nastaviti trenirati i vratiti natjecateljsku formu, te obilježiti rođendan kako to dolikuje jednom velikom klubu.