Fotografija: Dirljiv oproštaj s kolegicama u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Dirljiv oproštaj s kolegicama u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Dva dobra duha daruvarske knjižnice idu u mirovinu: "Počela sam kao učiteljica ruskog Ivici Oliću"

"Želimo im puno zdravlja te sretnih i lijepih trenutaka u mirovini te da sada rade ono što najviše vole", poručili su iz Knjižnice svojim kolegicamaIz Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar ovih su dana, nakon dugogodišnjeg zajedničkog rada u knjižnici, u zasluženu mirovinu ispratili dvije kolegice, Faniku i Danušku.

- Želimo im puno zdravlja te sretnih i lijepih trenutaka u mirovini te da sada rade ono što najviše vole, poručili su iz Knjižnice.

Budući da fotografije posljednjeg radnog dana Fanike i Danuške odišu srećom, ali i sjetom što napuštaju dugogodišnja radna mjesta, doznali smo nešto više o dvije žene koje su bile svojevrsni zaštitni znak ove ustanove.

Radno mjesto u Bjelovaru

Francika Stehna koju svi od milja zovu Fanika, diplomirana je knjižničarka, profesorica češkog i ruskog jezika, a bila je voditeljica Središnje knjižnice za češku manjinu u RH kao odjela u prostoru Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar.

Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Fanika, koja inače dolazi iz Gornje Rašenice nedaleko Grubišnog Polja, od 1991. do 2007. godine radila je u bjelovarskoj knjižnici nakon čega prelazi u daruvarsku knjižnicu.

- Od 2007. pa sve do 31. prosinca 2023. radila sam u Daruvaru i to kao voditeljica Središnje knjižnice za češku manjinu u RH koja se nalazi u okviru daruvarske knjižnice, kazala nam je Fanika koju smo upitali kako se osjeća nakon odlaska u mirovnu.

- Tužno! Ja volim knjižnicu, kolegice su mi bile super. U daruvarskoj knjižnici kolektiv je fenomenalan. Prošlo je tek par dana kako ne idem na posao, no ne mogu ne misliti o njima, o onome što sam trebala završiti, a nisam stigla. Rekla sam ravnateljici da ću često dolaziti u knjižnicu jer ih sve doživljavam kao svoju obitelj budući da praktički prave obitelji nemam, priznala nam je sjetna Fanika koja u ovome trenutku nema konkretne planove kako će provoditi vrijeme i čime će se baviti.

- Još je prerano da bih vam to mogla sada reći. No, sigurna sam da ću nešto izabrati za sebe i da mi neće biti dosadno, kaže nam Fanika koja je inače dijabetičarka pa pomno čuva svoje zdravlje.

Faniki, inače, knjižnica nije bilo prvo radno mjesto. Radila je u školi i to u Davoru pored Nove Gradiške. 

Predavala Ivici Oliću

- Mjesto je to na samoj obali Save. Budući da sam diplomirala ruski jezik i književnost te češki jezik i književnost, a ruski se još učio po školama, dobila sam radno mjesto u Davoru u školi kao učiteljica ruskog jezika. Nakon toga, ranih 90-ih ruski jezik se ukinuo, a počele su se otvarati središnje knjižnice nacionalnih manjina. Javila sam se tako na natječaj i dobila posao u Bjelovaru. Središnja knjižnica za češku nacionalnu manjinu u Bjelovaru, zajedno s knjižnicom Talijana u Puli bila je prva manjinska knjižnica  u Hrvatskoj, ponosna je Fanika koja nam se pohvalila i kako je kao učiteljica dvije godine predavala  ruski jezik proslavljenom nogometašu Ivici Oliću koji je rodom iz Davora.

Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Upitali smo ju pamti li ga te je li bio uzoran učenik.

- Znate kako priče koje kruže o našim nogometašima kao đacima nisu baš pozitivne, no Ivica Olić bio je zaista iznimka. Bio je učenik koji je svima bio uzor. Inače su ljudi iz Davora jako pobožni. Bake su svakodnevno išle u crkvu na misu, cijelo selo jako drži do vjere. Zanimljivo je da je nekoliko mojih učenika kasnije otišlo u svećenike, prisjeća se Fanika tih davnih dana u školi. Kako kaže, djece je bilo mnogo, razredi su bili veliki, a uspomene koje pamti i danas ju vesele.

- U školi sam vodila dramsku i literarnu grupu. Često sam vodila djecu na natjecanja i to često na državna natjecanja. A natjecali smo se i iz prve pomoći i zaštite. Sjećam se da smo osvojili 2. mjesto na županijskom natjecanju. Bilo mi je jako lijepo raditi u školi, djeca su me voljela. Trenirali smo za natjecanja i nakon nastave i nikome to nije teško padalo, rado su se odazivali na sve aktivnosti koje sam vodila, prisjeća se Fanika.

Jedva dočekala mirovinu

Razgovarali smo i s Danuškom Holinka koja je također završila svoj radni staž i zasluženo otišla u mirovinu. Za razliku od Fanike, Danuša je jedva dočekala da se krene baviti mnoštvom drugih stvari koje ju vesele, a koje nisu vezane uz radno mjesto.

Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Posljednjih sam 15 godina radila u daruvarskoj knjižnici i to kao spremačica. Iako mi je bilo lijepo, uvijek mi je bilo žao što nisam uspjela pronaći posao u struci. Ekonomistica sam, a prije knjižnice radila sam u DTR-u u Zagrebu, a kasnije u daruvarskom Dalitu. Kada se sve to raspalo, već sam bila u godinama, a nezaposlenih ekonomista je bilo puno. Tako da mi je uvijek bilo malo žao što se nisam uspjela zaposliti negdje gdje bih mogla raditi u svojoj struci. No, dobro. Mirovina je tu i imam jako puno ideja kako ju iskoristiti na najbolji mogući način, kazala nam je Danuška.

Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!