Fotografija: Probe daruvarskog zbora Umirovljenik održavaju se u prostorijama Matice umirovljenika Daruvar/Foto: Matica umirovljenika
Galerija
Probe daruvarskog zbora Umirovljenik održavaju se u prostorijama Matice umirovljenika Daruvar/Foto: Matica umirovljenika

Daruvarski zbor "Umirovljenik": "Želimo oformiti glazbeni sastav"

Imamo svog svirača na harmonici Vendela Vargu, voditeljicu zbora i stručnog dirigenta. U planu imamo kupovinu novog sintisajzera, a namjera nam je opremiti zbor novom odjećom, kaže Mira BakarićMatica umirovljenika Daruvar održava probe zbora „Umirovljenik“ svaki četvrtak od 17 do 19 sati u društvenoj prostoriji Matice pod vodstvom učiteljice glazbene kulture Estere Cenger.

Spojili dvije grupe

Iste se provode u sklopu projekta „Iskoristi svaki dan - Živi život aktivan“ sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

API IMPORT
API IMPORT

- Dok su epidemiološke mjere bile postrožene, zborno pjevanje odvijalo se u dvije grupe, u svakoj po deset sudionika i u dva različita termina, a sada kako su mjere popustile, odlučili smo spojiti te dvije grupe u jednu i održati pjevanje u jednom terminu - rekla nam je tajnica udruge Matica umirovljenika, Mira Bakarić.

Pjesme iz mladosti

Naime, na miješano zborno pjevanje obično se okupi oko dvadesetak pjevača, šest muških i ostatak ženskih, ali kako kaže Mira, ne dolaze svi uvijek pa se i ta brojka dosta često mijenja.

...
...

- Pjevamo stare gradske pjesme, češke pjesme i one naše mladosti. Imamo svog svirača na harmonici Vendela Vargu, voditeljicu zbora i stručnog dirigenta. U planu imamo kupovinu novog sintisajzera, a namjera nam je kroz ovaj program opremiti zbor novom odjećom. Kupili smo i tvrde korice za note kako bi naše probe bile što kvalitetnije - istaknula je Mira Bakarić.

Nastupi na natjecanjima

Inače, prije epidemije koronavirusa pjevački zbor „Umirovljenik“ nastupao je na natjecanjima na nivou Bjelovarsko-bilogorske županije na kojem prisustvuju svi pjevački zborovi različitih udruga, a najbolji od njih plasira se na Republičku smotru.

- Naš zbor je bio već nekoliko puta na Republičkoj smotri i možemo reći da smo po kvaliteti na vrhu Bjelovarsko-bilogorske županije. Trenutno nemamo ništa u planu niti najavljeno jer su mjere tek sada popustile pa ne znamo - kaže Mira.

Prijave

Zainteresirani umirovljenici mogu se prijaviti na broj telefona: 043/331-203 ili u uredu Matice, a trebaju ponijeti osobne iskaznice i neki od dokaza o primanju mirovine (rješenje, potvrdu banke o primanju mirovine ili neki drugi dokument iz kojeg je vidljivo da je osoba umirovljenik).

- Želja nam je oformiti jedan glazbeni sastav, ali ne možemo naći glazbenike, članove koji bi bili voljni. Pozivamo sve one koji žele svirati da nam se jave, bit će dobrodošli - poziva Mira Bakarić.