Fotografija: Članice daruvarske Matice umirovljenika/TZ Daruvar-Papuk
Članice daruvarske Matice umirovljenika/TZ Daruvar-Papuk

Umirovljenici, zovu vas da naučite skupljati ljekovito bilje i od njega raditi čajeve, masti i kreme

Skupljat će se biljke na šetnici uz rijeku Toplicu i po privatnim voćnjacima i livadama na području Daruvara nakon čega će se sušiti te će se raditi čajevi, masti ili kreme...Matica umirovljenika Daruvar organizira besplatno predavanje „Edukacija o ljekovitom bilju“ 11. i 18. svibnja u 16 sati u društvenoj prostoriji udruge, a vodit će ga stručnjak agronom u sklopu projekta „Iskoristi svaki dan - Živi život aktivan“ .

Inače, ovo predavanje održava se kroz tri godine u proljeće i jesen, a ovo proljeće skupljat će se biljke za liječenje plućnih bolesti. Svako predavanje obuhvatit će nove biljke, a naučit ćete sve o njihovoj namjeni i koristi za zdravlje.

- Najprije ćemo 11. svibnja proći uvodno predavanje i upoznavanje s biljkama preko video prikaza o općim karakteristikama biljaka, njihov izgled, a onda ćemo vidjeti što ćemo prikupljati. Nešto ćemo ovih dana prije predavanja već prikupiti, a na sam dan predavanja ići na još jedno kratko prikupljanje  - rekla nam je tajnica udruge Matica umirovljenika, Mira Bakarić.

Priprema čajeva i pripravaka

Naime, skupljat će se biljke na šetnici uz rijeku Toplicu i po privatnim voćnjacima i livadama na području Daruvara nakon čega će se sušiti u dehidratoru za bilje koji je financiran iz istog projekta te će umirovljenici raditi čajeve i različite pripravke poput masti ili krema.

- Dobili smo odobrenje od Hrvatskih šuma i to sakupljanje neće biti nekih većih razmjera već u skladu sa zakonom. Sve vezano uz ovo predavanje radit ćemo u društvenim prostorijama Matice, a nabavit ćemo i sav potreban materijal tako da umirovljenici ne moraju ništa nositi - istaknula je Mira Bakarić.

Potrebna prijava

Iz Matice umirovljenika Daruvar poručuju da je potrebna prijava za predavanje na broj telefona 043/331-203 ili dolaskom u ured Matice jer je broj ljudi koji mogu sudjelovati u ovom zanimljivom projektu ograničen zbog epidemioloških mjera.

- Pozivamo sve zainteresirane umirovljenike da se slobodno odazovu i ponesu osobne iskaznice i neki od dokaza o primanju mirovine iz kojeg je vidljivo da je osoba umirovljenik - dodaje Mira Bakarić.