Fotografija: Leona Milić s ocem Tomislavom koji joj je bio pratnja na klaviru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Leona Milić s ocem Tomislavom koji joj je bio pratnja na klaviru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Daruvarčanka Leona (9) pobijedila na festivalu u Pakracu: "Pjesmu mi je napisala baka, a odsvirao tata"

Leona je i učenica četvrtog razreda OŠ Vladimir Nazor koja ima sve petice, iz svih predmeta. Kad kažemo sve petice, ne mislimo na zaključene ocjene već apsolutno sve petice u imeniku, a svira i violinuNe sjećamo se kada smo upoznali nadareniju, vedriju i nasmijaniju djevojčice od Daruvarčanke Leone Milić.

Trebao je to biti "samo" razgovor o njezinoj pobjedi na 5. Festivalu domoljubne pjesme "Croatio iz duše te ljubim" u Pakracu, no kako se priča o njenim uspjesima nizala mi smo mogli samo šutjeti u nevjerici.

Muzikalna obitelj

Idemo prvo o festivalu jer i tu sve vrvi zanimljivostima.

Ova devetogodišnjakinja tako je pobijedila uz svog tatu Tomislava koji je profesor klavira u daruvarskoj Glazbenoj školi i pratio ju je na klaviru. Pobijedila je među dvadesetak natjecatelja iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pakraca...I to s pjesmom pod naslovom "Volim Hrvatsku pjesmom" koju je napisala njezina baka, autorica brojnih pjesama.

Pobjednički tim Leona i tata Tomislav/ Foto: privatni album
Pobjednički tim Leona i tata Tomislav/ Foto: privatni album

Eh, da, pritom je ona već iskusna pjevačica jer je s tri godine prvi puta nastupila na festivalu, a prošle godine također se natjecala za kipić u Pakracu sa samo osam godina. Ovog puta došla je po zasluženu pobjedu.

- Nije bilo treme, bilo mi je to jako lijepo iskustvo. Malo je zahtjevno izaći pred publiku, uvijek se malo uplašiš, ali sad već imam iskustva. Pobjeda me iznenadila jer je bilo stvarno jako dobrih pjevača - pomalo sramežljivo počinje.

Veselo je bilo u Pakracu/ Foto:privatni album
Veselo je bilo u Pakracu/ Foto:privatni album

Posebno im je zanimljivo u Pakracu bilo upoznati Antu Sikirića, čovjeka koji je napisao hit Croatio iz duše te ljubim po kojem pakrački festival nosi ime. Podružili su se, kratko porazgovarali. Bilo je to lijepo iskustvo.

Najdraža pjevačica Celine Dion

Tremu razbijamo pričom što bi htjela raditi u životu, a lice joj se ozari kada kaže - pjevačica. Voli, kaže svu glazbu no najdraža joj je pjevačica Celine Dion. Pomalo iznenađujuće za nekoga njene dobi, primjećujemo, a ona kaže da je to zato jer voli film Titanic. Pa tako zna i zapjevati megapoznatu temu filma "My heart will go on" a otac dodaje  - zna je i odsvirati.

Leonino lice nakon pobjede sve govori/ Foto: privatni album
Leonino lice nakon pobjede sve govori/ Foto: privatni album

E da, osim što lijepo pjeva, Leona je učenica daruvarske Glazbene škole Brune Bjelinskog gdje već treću godinu uči violinu. Izabrala je taj zahtjevan instrument, a mi se šalimo kako ju ne zaboli vrat od držanja u istom položaju.

- Pa, ako dugo sviram malo i zaboli ali prođe - veselo će djevojčica.

Pripreme za pobjedu nisu bile nimalo lake, doznajemo, a trajale su mjesecima, još tamo negdje od studenog. Tu se Leona u šali malo ljutne na tatu.

Brat i sestra ometali probe

- Ma, on se uvijek sjeti da vježbamo u devet navečer. Onda su tu moji brat i sestra, stalno se nešto deru, pa ja svih šest kitica moram krenuti iznova i tako unedogled. Zapravo sam najbolje izvela pjesmu tamo u Pakracu, jer je bila tišina - duhovito će malena Leona.

No, u svemu je veliku ulogu odigrala i baka koja je 40 godina predavala teorijske predmete u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru pa je Leona upravo s njom još prošle jeseni prvi put otpjevala pobjedničku pjesmu. Baka je neumorna i u mirovini, kaže nam Tomislav, jer piše pjesme, već je dvije knjige objavila, organizira glazbene festivale. Baka je tako i za ovu pjesmu napisala i tekst i glazbu.

Leonina mama radi u Tehničkoj školi Daruvar ali je i ona završila osnovnu glazbenu školu i to harmoniku. Njen brat svira gitaru, a Tomislavov brat je, kao i on, profesor klavira. Dakle, očekujemo zajednički koncert o čemu, kaže Tomislav, zapravo i razmišljaju.

E sad pazite ovo. Leona je i učenica četvrtog razreda OŠ Vladimir Nazor koja ima sve petice, iz svih predmeta. Kad kažemo sve petice, ne mislimo na zaključene ocjene već apsolutno sve petice u imeniku. Nanizala ih je više od 200. Pritom se i jako dobro sjeća.

Tako je u prvom razredu imala samo jednu četvorku, a u četiri godine školovanje tek je 4,5 puta dobila nešto slabiju ocjenu - od čega je najgora bila jedna trojka iz tjelesnog. Čudo, kažemo, a ona kaže da školu stvarno voli i nema nijednog predmeta kojeg ne "rastura". Neki su joj pomalo dosadni, ali i iz njih uvijek briljira. Kako sve to stigne, ne znamo ni mi sami, još ako se zna da je trenirala i karate.

Jedno je sigurno, zapamtite njeno ime jer za Leonu Milić još ćemo sigurno čuti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!