Fotografija: Krov je pijavica doslovno odnijela/Foto: BBŽ
Galerija
Krov je pijavica doslovno odnijela/Foto: BBŽ

Županija i Biskupija obećali pomoć u sanaciji crkve u Kostanjevcu koja je u nevremenu ostala bez krova

"Najveća šteta dogodila se na crkvi u Kostanjevcu jer je cijeli krov s crkve doslovno odnesen. Vjerujemo kako je bila riječ o pijavici. Šteta je ogromna i iznosi sigurno oko 150 tisuća kuna", kazao je načelnik Tonković




BEREK – Početkom kolovoza, prilikom olujnog nevremena koje je zadesilo Bjelovarsko – bilogorsku županiju, između ostalih objekata, stradala je i crkva u Kostanjevcu, naselju koje pripada Općini Berek. Ovih dana ošetećenu crkvu obišli su župan Marko Marušić, načelnik Općine Berek Mato Tonković i župnik župe Velika Trnovitica Krunoslav Brunović.

<p>Crkvu su pokrili ceradom da ne kisne unutrašnjost/Foto: BBŽ</p>

Crkvu su pokrili ceradom da ne kisne unutrašnjost/Foto: BBŽ

Najviše je stradalo krovište, a prilikom obilaska najavljeno je kako će Bjelovarsko-bilogorska županija, Bjelovarsko-križevačka biskupija i Općina Berek zajedničkim snagama krenuti u projekt sanacije krovišta.

Štete na gospodarstvima

Evo što je poručio načelnik Bereka, Mato Tonković.

- U nevremenu najviše su pogođena naša naselja Oštri Zid i Kostanjevac. Najveća šteta dogodila se na sakralnom objektu, na crkvi u Kostanjevcu jer je kompletni krov s crkve doslovno odnesen. Vjerujemo kako je bila riječ o pijavici. Šteta je ogromna i iznosi sigurno oko 150 tisuća kuna – kazao je Tonković dodavši kako su i ostali žitelji tada zabilježili velike štete na svojim gospodarstvima i okućnicama.

<p>Službeni obilazak župana, načelnika i župnika/Foto: BBŽ</p>

Službeni obilazak župana, načelnika i župnika/Foto: BBŽ

Kako bi olakšali jedni drugima, svi su pomagali kod sanacije, a naročito članovi DVD-a Ruškovac te sami mještani naselja. Kako ne bi kiša padala u crkvu ona se pokrivala ceradom, a najavljena pomoć Županije te Biskupije svakako je ono čemu su se Berečani nadali kako bi umanjili svoje probleme uzrokovane vremenskim faktorom.

<p>Velika šteta na crkvici u Kostanjevcu/Foto: BBŽ</p>

Velika šteta na crkvici u Kostanjevcu/Foto: BBŽ