Fotografija: Visoki dužnosnici ispred Općine Berek/Foto: MojPortal
Galerija
Visoki dužnosnici ispred Općine Berek/Foto: MojPortal

U Bereku potpisan ugovor o nastavku izgradnje kanalizacije vrijedan pet milijuna kuna

Nastavljamo s projektom koji je ukupno vrijedan 7 i pol milijuna kuna. Obuhvaća dvije precrpne stanice i uređaj za pročišćavanje, velika je to stvar za Općinu Berek, istaknuo je Beljan.BEREK - U Općini Berek jučer su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor čazmanskih Komunalnija Ivan Beljan potpisali ugovor o nastavku izgradnje kanalizacijskog sustava u Bereku vrijednog ukupno sedam i pol milijuna kuna. Potpisana druga faza teška je pet milijuna kuna.

Velika stvar za Općinu Berek

Potpisivanju su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac, saborski zastupnik Miro Totgergeli, HDZ-ov kandidat za župana Marko Marušić, te načelnik Općine Berek Mato Tonković.

Potpisan je ugovor o nastavku izgradnje kanalizacije u Bereku/Foto: MojPortal
Potpisan je ugovor o nastavku izgradnje kanalizacije u Bereku/Foto: MojPortal

- Lani smo započeli s izgradnjom kanalizacije i drago mi je što sada imamo nastavak. Uspjeli smo realizirati 2 i pol milijuna kuna iako je bio kraj godine, a sada nastavljamo s tim projektom koji je dužine 5300 metara i ukupno je vrijedan 7 i pol milijuna kuna plus PDV. Projekt obuhvaća dvije precrpne stanice i uređaj za pročišćavanje i velika je to stvar za Općinu Berek – kazao je u uvodu Beljan.

Značajno ulaganje

- Raduje me što vidim da se investira, realizira i što vi kao tvrtka odlično vodite investiciju. Spomenuo bih i kako se lani uspješno radilo i na vodoopskrbi u Potoku i Ruškovcu za koju smo dali milijun i pol kuna, pa ako uzmemo  7 i pol milijuna kuna iz ovog projekta ovdje, riječ je o 10-ak milijuna kuna koji se investira u Općinu Berek – kazao je Đuroković dodavši da je to značajno ulaganje.

- Današnjim potpisom osiguravamo pet milijuna kuna, 80 posto od Hrvatskih voda, a preostali milijun od Vodnih usluga i jedinice lokalne samouprave – zaključio je Đuroković.

Načelnik Općine Mato Tonković izrazio je zadovoljstvo što su nadležni prepoznali njima važan projekt u koji su svi u početku sumnjali. Iskoristio je priliku i pohvalio se kako je od ukupno 13 naselja na području općine, njih 10 opskrbljeno vodovodnom mrežom.

Iste političke opcije

Upitan je li on osobno lobirao za ovaj i slične projekte u Ministarstvu, državni tajnik Velimir Žunac smatra kako je jako važno za lokalne jedinice imati nekog svojeg čovjeka na ključnim pozicijama gdje se odlučuje o projektima.

Potpisivanju su nazočili brojni gosti/Foto: MojPortal
Potpisivanju su nazočili brojni gosti/Foto: MojPortal

- Sinergija između lokalne, županijske i nacionalne razine izuzetno je važna. Ako se radi o sličnoj ili istoj političkoj opciji onda je to gotovo presudno, što je ovdje slučaj. Ja sam iz ove županije, bio sam i gradonačelnik, razumijem kako stvari funkcioniraju, baš kao i načelnik  Tonković – kazao je Žunac. Izrazio je i žaljenje što nema zajedničkih kolegija načelnika i gradonačelnika sa županom. Prvi i jedini takav kolegij održan je nakon izbora 2013. godina, prisjetio se Žunac.

Važnost sinergije

S njim se složio i HDZ-ov i HSLS-ov kandidat za župana Marko Marušić dodavši kako su još u pred kampanji, ali i u samoj kampanji neprestano zagovarali važnost zajedničke sinergije i okupljanja.

- Župan ne treba biti župan gazda, već župan partner. Obilazeći općine i gradove svugdje postoji taj problem, loša ili gotovo nikakva suradnja, a to treba promijeniti ukoliko želimo izaći iz društva najnerazvijenijih – zaključio je Marušić.